Δημοκρατία έχουμε, ότι θέλουμε λέμε, έτσι Αλέξη;

Ανάλυση Politico: Το «λάθος» του Β.Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο

«Όσο πιο γρήγορα καταλάβει την θέση του τόσο το καλύτερα για την χώρα του»

Ανάλυση Politico: Το «λάθος» του Β.Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο

Σύμφωνα με ανάλυση του Politico, η στάση του Ουκρανού προέδρου φάνηκε να παραβλέπει μια βασική αρχή στις διαπραγματεύσεις με τον Τραμπ: ότι η φιλοφρόνηση είναι ζωτικής σημασίας, ενώ οποιαδήποτε μορφή κριτικής μπορεί να οδηγήσει σε απομόνωση.

Το 2019, όταν ο Ζελένσκι ανέλαβε για πρώτη φορά την προεδρία της Ουκρανίας, είχε υιοθετήσει έναν εντελώς διαφορετικό τόνο, καθώς ο ίδιος είχε πει ότι «Είστε ένας μεγάλος δάσκαλος για εμάς σε αυτό», είχε πει ο Ζελένσκι στον Τραμπ, σύμφωνα με το Politico.

Τι συνέβη όμως σχεδόν 6 χρόνια μετά κατά τη διάρκεια της κομβικής για το μέλλον του πολέμου στην Ουκρανία στη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο; Σύμφωνα με το Politico, «ο Ζελένσκι φαίνεται να έχει ξεχάσει τον πρώτο κανόνα στην αντιμετώπιση του Τραμπ: οι προσβολές, ιδιαίτερα δημόσια, μπορούν γρήγορα να σε θέσουν στο περιθώριο».

Έτσι, εάν ο Ζελένσκι θέλει οι ΗΠΑ «να μείνουν μαζί μας, όχι με τους Ρώσους», όπως το έθεσε στη συνέντευξή του στο Fox News μετά την καταστροφική συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο την Παρασκευή, θα πρέπει, σύμφωνα με το Politico, «να συμβιβαστεί με τη νέα πραγματικότητα της Ουάσιγκτον: η στάση της Αμερικής προς την Ουκρανία έχει αλλάξει δραστικά υπό τον Τραμπ και τον Βανς, και ακόμη και οι υποστηρικτές του Ζελένσκι λένε ότι όσο πιο γρήγορα το καταλάβει αυτό, το καλύτερο θα είναι για τη χώρα του».

«Απλώς δεν ξέρω τι μπορεί να κάνει ο Ζελένσκι για να γεφυρώσει το σχάσμα», δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου το βράδυ της Παρασκευής στο Politico. «Να κουνάει το κεφάλι και να γυρίζει τα μάτια του; Προσπαθεί να τον βοηθήσει και έπαιρνε ειρωνικά σχόλια στο ίδιο του το σπίτι».

Άλλος αξιωματούχος, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας, είπε στο Politico: «Όλοι στο κτίριο — από τον πρόεδρο μέχρι τους κατώτερους στην ιεραρχία αξιωματούχους — ένιωσαν απόλυτα προσβεβλημένοι».

Ο ίδιος τόνισε ότι η συνάντηση της Παρασκευής ήταν το αποτέλεσμα αμέτρητων ωρών δουλειάς πολλών ανθρώπων σε μια προσπάθεια να οικοδομηθεί μια συνεργασία… Αντ’ αυτού, όμως, είπε ότι ακόμη και ο  Λίντσεϊ Γκράχαμ σχολίασε πόσο κακή ήταν η συμπεριφορά του, αναφερόμενος στον πολεμοχαρή γερουσιαστή της Νότιας Καρολίνας, που επέκρινε τον Ζελένσκι αμέσως μετά το επεισόδιο στο Οβάλ Γραφείο.

Σχετικά με τα όσα υποστηρίζουν οι επικριτές του Τραμπ περί προμελετημένης παγίδας που έστησαν ο Τραμπ και ο Βανς με σκοπό να βυθίσουν μια για πάντα τη συμμαχία ΗΠΑ-Ουκρανίας, το Politico αναφέρει ότι αυτή η κατηγορία εξοργίζει τους βοηθούς του Λευκού Οίκου που εργάστηκαν για τη συνάντηση της Παρασκευής και προσπαθούσαν να καταλάβουν τι είχε συμβεί.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.