ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο Κασσελάκης θα τα «κουτσοκαταφέρει» στις ευρωκάλπες , ο Κούλης θα μείνει πρωθυπουργός, έτσι ή αλλιώς. Αυτόν τον Ανδρουλάκη λυπάμαι...

Ανώτατο Δικαστήριο ΗΠΑ: Τέλος στην υποχρεωτική παροχή υπηρεσιών από επιχειρήσεις σε ομόφυλα ζευγάρια

Νέο πλήγμα για τους Δημοκρατικούς λίγο μετά την κατάργηση των φυλετικών ποσοστώσεων για την εισαγωγή υποψηφίων στα πανεπιστήμια

Ανώτατο Δικαστήριο ΗΠΑ: Τέλος στην υποχρεωτική παροχή υπηρεσιών από επιχειρήσεις σε ομόφυλα ζευγάρια

Διπλό χτύπημα με διαφορά ωρών δέχτηκε τελικά η κυβέρνηση Μπάιντεν καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας όχι μόνο κατάργησε τις φυλετικές ποσοστώσεις στα πανεπιστήμια αλλά έκρινε επίσης ότι το συνταγματικό δικαίωμα των Αμερικανών στην ελευθερία του λόγου επιτρέπει σε κάποιες επιχειρήσεις να αρνούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ομόφυλα ζευγάρια για να μην παραβιάζονται τα πιστεύω τους.

Ήδη η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζει νομοσχέδιο για να εντοπίσει «παράθυρα» προς ανατροπή των δύο αποφάσεων αλλά δεν θα είναι καθόλου εύκολο καθώς οι αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου έχουν ισχύ απόλυτου νόμου.

Οι δικαστές έκριναν με πλειοψηφία 6-3 υπέρ της Λόρι Σμιθ, μιας σχεδιάστριας ιστότοπων από το Ντένβερ, η οποία επικαλέστηκε τη χριστιανική της πίστη και προσέφυγε κατά νομοθεσίας της πολιτείας του Κολοράντο που απαγορεύει στις επιχειρήσεις να κάνουν διακρίσεις εις βάρος των πελατών τους με βάση τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, τη θρησκεία, τη φυλή τους ή κάποια άλλα χαρακτηριστικά.

Ο συντηρητικός δικαστής Νιλ Γκόρσατς ανέφερε στην απόφαση ότι η νομοθεσία του Κολοράντο θα ανάγκαζε τη Σμιθ να δημιουργήσει περιεχόμενο το οποίο δεν πιστεύει, κατά παράβαση της Πρώτης Τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος, που προστατεύει την ελευθερία του λόγου.

«Η Πρώτη Τροπολογία αντιλαμβάνεται τις ΗΠΑ ως ένα πλούσιο και σύνθετο μέρος, όπου οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να σκέφτονται και να εκφράζονται όπως επιθυμούν, όχι όπως τους ζητά η κυβέρνηση», τόνισε στην απόφαση.

Οι τρεις φιλελεύθεροι δικαστές ήταν αντίθετοι, με τη Σόνια Σοτομαγιόρ να υπογραμμίζει στο κείμενο διαφωνίας που συνέταξαν: «Σήμερα το Δικαστήριο, για πρώτη φορά στην ιστορία του, δίνει σε μια επιχείρηση το συνταγματικό δικαίωμα να αρνείται να εξυπηρετήσει μέλη μιας προστατευόμενης (κοινωνικής) τάξης».

«Εκδίδοντας αυτή τη νέα άδεια για διακρίσεις, σε μια προσφυγή που κατέθεσε εταιρεία η οποία επιδιώκει να στερήσει από τα ομόφυλα ζευγάρια την πλήρη και ίση απόλαυση των υπηρεσιών της, η άμεση και συμβολική συνέπεια της απόφασης είναι χαρακτηριστούν οι γκέι και οι λεσβίες πολίτες δεύτερης κατηγορίας».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επέκρινε την απόφαση:

«Στην Αμερική κανένας δεν θα πρέπει να είναι θύμα διακρίσεων εξαιτίας του ποιου είναι ή του ποιον αγαπά», ανέφερε σε ανακοίνωσή του, εκφράζοντας την ανησυχία ότι η απόφαση θα προκαλέσει νέο κύμα διακρίσεων.

Η Σμιθ είναι ευαγγελική χριστιανή και δηλώνει ότι πιστεύει πως γάμος μπορεί να υπάρξει μόνο μεταξύ ενός άνδρα και μίας γυναίκας.

Προσέφυγε προληπτικά εναντίον της πολιτείας Κολοράντο το 2016 καθώς, όπως ανέφερε, φοβήθηκε ότι θα τιμωρηθεί επειδή αρνήθηκε να εξυπηρετήσει ομόφυλα ζευγάρια.

Η Σμιθ και οι δικηγόροι της τόνιζαν ότι δεν κάνει διακρίσεις εις βάρος κανενός, απλά είναι αντίθετη σε μηνύματα που αντιβαίνουν στις χριστιανικές της αξίες.

Στην δεύτερη άσχημη για τους Δημοκρατικούς απόφαση το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε τα προγράμματα εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας που βασίζονται στην φυλετική συνείδηση, απαγορεύοντας ουσιαστικά τις πολιτικές θετικής δράσης που χρησιμοποιούνται εδώ και καιρό για να αυξηθεί ο αριθμός των Μαύρων, Ισπανόφωνων και άλλων μειονοτήτων ανάμεσα στους φοιτητές σε αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις.

Είναι μία απόφαση που θα αναγκάσει πολλά κολέγια και πανεπιστήμια να αναθεωρήσουν τις πολιτικές εισδοχής τους καθώς οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι τα προγράμματα εισαγωγής που εξετάζουν τη φυλή ενός υποψηφίου με τρόπους όπως το Χάρβαρντ και το UNC παραβίασαν την υπόσχεση του Συντάγματος των ΗΠΑ για ίση προστασία βάσει του νόμου.

Το δικαστήριο τάχθηκε υπέρ της ομάδας που ονομάζεται Students for Fair Admissions, που ιδρύθηκε από τον ακτιβιστή Edward Blum.

Η καταμέτρηση των ψήφων ήταν 6-3 κατά του UNC και 6-2 κατά του Χάρβαρντ.

Σε αποφάσεις ορόσημο πέρυσι με εκτεταμένες κοινωνικές επιπτώσεις, με επικεφαλής επίσης το Ανώτατο Δικαστήριο, ανέτρεψε την απόφαση του 1973 Roe εναντίον Wade που είχε νομιμοποιήσει τις αμβλώσεις σε εθνικό επίπεδο και διεύρυνε τα δικαιώματα της οπλοκατοχής.

Μιλώντας στον Λευκό Οίκο, ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι διαφωνεί έντονα με την απόφαση της Πέμπτης, που γράφτηκε από τον δικαστή Τζον Ρόμπερτς, και προέτρεψε τα κολέγια να μην εγκαταλείψουν τη δέσμευσή τους για τη διαφορετικότητα των φοιτητών.

Ερωτηθείς από έναν Δημοκρατικό δημοσιογράφο εάν αυτό είναι «ένα δικαστήριο απατεώνων», ο Μπάιντεν απάντησε: «Δεν είναι ένα κανονικό δικαστήριο».

Βέβαια όλα αυτά δείχνουν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει γίνει επικίνδυνη ακόμα και για το εσωτερικό των ΗΠΑ καθώς όχι μόνο αμφισβητεί τις αποφάσεις της δικαιοσύνης στον ανώτερο βαθμό, αλλά προσβάλει και τους λειτουργούς της. Ποτέ άλλοτε οι ΗΠΑ δεν είχαν κυβέρνηση με τόσο αυταρχικό χαρακτήρα.

Ο Ρόμπερτς έγραψε ότι ένας φοιτητής “πρέπει να αντιμετωπίζεται με βάση τις εμπειρίες του ως άτομο και όχι με βάση τη φυλή.

Πολλά πανεπιστήμια έκαναν για πάρα πολύ καιρό ακριβώς το αντίθετο. Και κάνοντας αυτό, κατέληξαν στο συμπέρασμα, λανθασμένα, ότι ο ακρογωνιαίος λίθος της ταυτότητας ενός ατόμου δεν είναι οι προκλήσεις, οι δεξιότητες ή τα διδάγματα που αντλήθηκαν, αλλά το χρώμα του δέρματός του. Η συνταγματική ιστορία μας δεν ανέχεται αυτή την επιλογή.”

Η ομάδα του Blum σε αγωγές που κατατέθηκαν το 2014 κατηγόρησε το UNC για διάκριση εις βάρος των Λευκών υποψηφίων.

Το Χάρβαρντ και το UNC είχαν πει ότι χρησιμοποίησαν τη φυλή ως μόνο έναν παράγοντα σε μια σειρά εξατομικευμένων αξιολογήσεων για εισαγωγή χωρίς ποσοστώσεις -επιτρεπτές σύμφωνα με προηγούμενες αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου και ότι ο περιορισμός της εξέτασης της θα προκαλούσε σημαντική πτώση στις εγγραφές φοιτητών από υποεκπροσωπούμενες ομάδες.

«Τα προγράμματα εισαγωγής του Χάρβαρντ και του UNC δεν μπορούν να συμβιβαστούν με τις εγγυήσεις της συνταγματικής τροπολογίας περί Ίσης Προστασίας», έγραψε ο Ρόμπερτς, αναφερόμενος στη συνταγματική διάταξη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.