«Καρα-χάλιος». «Μαύρο χάλι», όνομα και πράγμα...

Axios: Ο Σ.Γουίτκοφ συναντήθηκε μυστικά με τον Ρ.Παχλαβί

Στο επίκεντρο των συνομιλιών οι διαδηλώσεις στο Ιράν

Axios: Ο Σ.Γουίτκοφ συναντήθηκε μυστικά με τον Ρ.Παχλαβί

Ο απεσταλμένος του Λευκού Οίκου, Στιβ Γουίτκοφ, συναντήθηκε μυστικά το Σαββατοκύριακο με τον εξόριστο πρώην διάδοχο του ιρανικού θρόνου, Ρεζά Παχλαβί, όπως μεταδίδει ο αμερικανικός ιστότοπος AXIOS.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ της ιρανικής αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης Ν.Τραμπ από την έναρξη των διαδηλώσεων πριν από 15 ημέρες. Ο Παχλαβί επιχειρεί να τοποθετηθεί ως «μεταβατικός» ηγέτης σε περίπτωση κατάρρευσης του καθεστώτος.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λέβιτ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η ομάδα εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου πραγματοποίησε συνεδρίαση το πρωί της Τρίτης για τις επιλογές αντίδρασης στις διαδηλώσεις. Ο πρόεδρος Ν.Τραμπ δεν παρέστη.

Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν την Τρίτη σε πόλεις σε ολόκληρο το Ιράν. Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των νεκρών έχουν αυξηθεί δραματικά, αλλά διαφέρουν σημαντικά.

Το Ισραήλ διαβίβασε στις ΗΠΑ εκτίμηση σύμφωνα με την οποία τουλάχιστον 5.000 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.

«Οι Ιρανοί (οι αρχές) διεξάγουν μαζική καταστολή», είπε ο αξιωματούχος.

Ο Ρ.Παχλαβί, γιος του Σάχη που ανατράπηκε κατά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, ηγείται μιας αντιπολιτευτικής τάσης από την εξορία στις ΗΠΑ.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο Παχλαβί εμφανίζεται σε αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα καλώντας την κυβέρνηση Τραμπ να παρέμβει υπέρ των διαδηλώσεων.

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι η κυβέρνηση Ν.Τραμπ αιφνιδιάστηκε από το γεγονός ότι σε πολλές διαδηλώσεις οι διαδηλωτές φώναζαν το όνομα του Παχλαβί. «Υπάρχει άνοδος του Παχλαβί. Φωνάζουν το όνομά του σε διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις και φαίνεται να συμβαίνει οργανικά», είπε ο αξιωματούχος.

Σε δημοσκοπήσεις κοινής γνώμης που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, ακόμη και τον Νοέμβριο του 2025, περίπου το ένα τρίτο των Ιρανών υποστήριζε τον Παχλαβί, ενώ ένα άλλο ένα τρίτο τον αντιτιθόταν έντονα, σύμφωνα με τον Ολλανδό δημοσκόπο Άμαρ Μαλέκι. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο από εκείνο οποιασδήποτε άλλης προσωπικότητας της ιρανικής αντιπολίτευσης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ru
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.