ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Aυστρία: Η Βιέννη απελαύνει τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες

Η χώρα συντάσσεται με άλλες χώρες της ΕΕ που προχώρησαν σε παρόμοιες ενέργειες αυτή την εβδομάδα

Aυστρία: Η Βιέννη απελαύνει τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες

Η Αυστρία απελαύνει τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες για συμπεριφορά που δεν συνάδει με την διπλωματική τους ιδιότητα, δήλωσε σήμερα μια εκπρόσωπος του αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών.

Με την απόφασή της αυτή, η χώρα συντάσσεται με άλλες χώρες της ΕΕ που προχώρησαν σε παρόμοιες ενέργειες αυτή την εβδομάδα.

Σε αντίθεση με άλλες χώρες της ΕΕ, στις οποίες περιλαμβάνονται η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία, η εκπρόσωπος του υπουργού Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ δεν είπε ότι αυτή η απόφαση ελήφθη εξαιτίας της ρωσικής επέμβασης στην Ουκρανία.

Οι τρεις διπλωμάτες που εργάζονται στη ρωσική πρεσβεία και ο τέταρτος, ο οποίος εδρεύει στο Σάλτσμπουργκ, θα πρέπει να εγκαταλείψουν την Αυστρία μέχρι την Τρίτη, είπε η ίδια.

«Οι (τέσσερις) άνθρωποι αυτοί ενήργησαν με έναν τρόπο, ο οποίος δεν ήταν συνεπής με την διπλωματική τους ιδιότητα», ανέφερε η εκπρόσωπος σε μια σύντομη ανακοίνωσή της χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Η φράση αυτή συνήθως χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις που αφορούν κατασκοπεία.

Η Σουηδία, η Δανία και η Ρουμανία συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων στις χώρες εκείνες της ΕΕ οι οποίες ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα ότι απελαύνουν Ρώσους διπλωμάτες για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι συντονισμένες κινήσεις πραγματοποιήθηκαν λίγο μετά τις εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας και φέρεται να εμφανίζουν πτώματα αμάχων στους δρόμους της ουκρανικής πόλης Μπούτσα, οι οποίες προκάλεσαν την διεθνή κατακραυγή.

Παρότι κάποιες χώρες της ΕΕ έχουν απελάσει δεκάδες Ρώσους διπλωμάτες η Αυστρία χαρακτηρίζει “personae non gratae” (ανεπιθύμητα πρόσωπα) μόνο έναν μικρό αριθμό των Ρώσων διπλωματών που εδρεύουν στο έδαφός της.

Η Αυστρία φιλοξενεί έναν ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό Ρώσων διπλωματών επειδή η Βιέννη είναι η έδρα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και ενός κέντρου των Ηνωμένων Εθνών, που περιλαμβάνει υπηρεσίες όπως η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας και το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα.

Η Ρωσία έχει διαπιστευμένους 290 υπαλλήλους για την διπλωματική της αποστολή στην Αυστρία, εκ των οποίων 162 διπλωμάτες, επιφορτισμένους με ζητήματα διμερών σχέσεων, οι οποίοι ωστόσο εκπροσωπούν την Μόσχα και στον ΟΗΕ και στον ΟΑΣΕ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας απαριθμεί 65 διπλωμάτες ως εργαζόμενους στην ρωσική πρεσβεία. Σε αυτούς δεν περιλαμβάνονται δεκάδες άλλοι που εργάζονται στις αποστολές των Ηνωμένων Εθνών στην Βιέννη και στον ΟΑΣΕ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.