ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Αυστριακός καγκελάριος: «Στηρίζουμε πλήρως την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Κύπρου»

Συναντήθηκε με τον Νίκο Αναστασιάδη

Αυστριακός καγκελάριος: «Στηρίζουμε πλήρως την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Κύπρου»

Με τον καγκελάριο της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ συναντήθηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Κατά την τελετή υποδοχής του κ. Νεχάμερ, στο Προεδρικό Μέγαρο, στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές, έγινε ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων Κύπρου και Αυστρίας και στη συνέχεια ο Αυστριακός Καγκελάριος κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου Γ’.

Ακολούθησε κατ΄ιδίαν συνάντηση του Προέδρου με τον Καγκελάριο κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Αναστασιάδης του απένειμε τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Μακαρίου Γ΄, ενώ από την πλευρά του ο κ. Νεχάμερ, εκ μέρους του Προέδρου της χώρας του, απένειμε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη το Μέγα Άστρο της Αυστρίας και έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.

Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι η επίσκεψη του Καγκελάριου της Αυστρίας στην Κύπρο αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό ορόσημο για τις σχέσεις των δύο χωρών και συμπίπτει χρονικά με την 60η επέτειο από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Πρόσθεσε ότι κατά τη συνάντηση τους ανασκόπησαν το εύρος των διμερών σχέσεων και τρόπους για περαιτέρω ανάπτυξη τους, σε τομείς όπως η Άμυνα, το Εμπόριο, ο Τουρισμός, η Έρευνα και Ανάπτυξη, καθώς και η επάρκεια ενέργειας και η προώθηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ακόμα ότι συζήτησαν το Ουκρανικό και για την ανθρωπιστική, ενεργειακή και επισιτιστική κρίση που προκαλεί, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την αμέριστη στήριξη της ΕΕ στην ανεξαρτησία της Ουκρανίας, στην κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα.

Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση, επεσήμανε την ανάγκη εξεύρεσης τρόπων για μεγιστοποίηση της απεξάρτησης της ΕΕ μέσω έργων συνδεσιμότητας στα οποία η Κύπρος μπορεί να συμβάλει.

Είπε, εξάλλου, ότι συζήτησαν το Μεταναστευτικό για το οποίο και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, σημειώνοντας ότι η Κύπρος ιδιαίτερα αντιμετωπίζει τεράστιο ζήτημα λόγω των μεταναστευτικών ροών και των αιτούντων άσυλο, που ενθαρρύνει η Τουρκία να εισρεύσουν στις ελεύθερες περιοχές, τονίζοντας ότι οι αιτούντες άσυλο ανέρχονται στο 5% του πληθυσμού της νήσου.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε τη συνεχιζόμενη τουρκική αδιαλλαξία και τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου τόσο επί του εδάφους όσο και στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνοντας παράλληλα ότι παρά τις πρωτοβουλίες της πλευράς μας και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που έχει προτείνει η τουρκική πλευρά εμμένει στην απορριπτική της θέση χωρίς καν να τα εξετάσει.

Είπε, επίσης, ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά παραμένει προσηλωμένη στη συνέχιση των προσπαθειών για επίτευξη λύσης του Κυπριακού και αναμένει από τα κράτη μέλη της ΕΕ να στηρίξουν τις προσπάθειες μας για επανένωση της χώρας.

Τέλος, ο κος Αναστασιάδης εξέφρασε ευχαριστίες προς την Αυστρία για τη στάση αρχών στο Κυπριακό, αλλά και για τη συμβολή της στην ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

Από την πλευρά του ο Καγκελάριος της Αυστρίας επεσήμανε ότι Κύπρος και Αυστρία έχουν πολύ ισχυρές σχέσεις. «Θέλω να είμαι σαφής. Στηρίζουμε πλήρως την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Κύπρου, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις θαλάσσιες ζώνες της», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι στο Μεταναστευτικό, Κύπρος και Αυστρία αντιμετωπίζουν παρόμοιο σοβαρό πρόβλημα, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη όπως η πολιτική της ΕΕ για το άσυλο αλλάξει και καταστεί πιο αποτελεσματική.

Αναφέρθηκε, επίσης στην επισιτιστική κρίση που υπάρχει σημειώνοντας ότι χώρες όπως η Αίγυπτος και ο Λίβανος χρειάζονται άμεση βοήθεια για να σιτίσουν τους πρόσφυγες που φιλοξενούν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μετά τις δηλώσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέθεσε δείπνο προς τιμή του Καγκελάριου της Αυστρίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.