ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

COP27: Ο Ε.Μακρόν καλεί ΗΠΑ και Κίνα να πληρώσουν το «μερίδιό» τους για την κλιματική αλλαγή

«Οι Ευρωπαίοι πληρώνουν. Είμαστε οι μόνοι που πληρώνουμε»

COP27: Ο Ε.Μακρόν καλεί ΗΠΑ και Κίνα να πληρώσουν το «μερίδιό» τους για την κλιματική αλλαγή

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι ΗΠΑ, Κίνα και άλλες μη ευρωπαϊκές πλούσιες χώρες θα πρέπει να πληρώσουν «το μερίδιό τους» για να συνδράμουν τα φτωχότερα κράτη στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

«Χρειάζεται να κάνουν σημαντικά βήματα οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα», είπε ο Μακρόν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της COP27 στην Αίγυπτο, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο. «Οι Ευρωπαίοι πληρώνουν. Είμαστε οι μόνοι που πληρώνουμε. Πρέπει να ασκηθεί πίεση στις πλούσιες μη ευρωπαϊκές χώρες, λέγοντάς τους “πρέπει να πληρώσετε το δίκαιο μερίδιό σας”».

Η ενίσχυση της οικονομικής βοήθειας προς τις φτωχότερες χώρες που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο βάρος των καταστροφών από την κλιματική αλλαγή έχει αναδειχθεί σε μείζον θέμα στη 13ήμερη ετήσια διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, που ξεκίνησε την Κυριακή. Οι αρχηγοί των αναπτυσσόμενων χωρών κέρδισαν μια μικρή νίκη, όταν οι εκπρόσωποι συμφώνησαν να βάλουν στην ημερήσια διάταξη το αμφιλεγόμενο ζήτημα των χρηματικών ενισχύσεων για «απώλειες και ζημιές».

Σχεδόν 100 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα μιλήσουν τη Δευτέρα και την Τρίτη στη σύνοδο κορυφής, αλλά ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ δεν θα παραστεί στη διάσκεψη και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα έρθει αργότερα αυτή την εβδομάδα μετά τις αυριανές ενδιάμεσες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η παρουσία τους στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου εντάσσεται σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί η δυναμική στη μάχη για τον περιορισμό των εκπομπών ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αλλά η ραγδαία άνοδος των τιμών της ενέργειας, που επιτάχυνε ο πόλεμος στην Ουκρανία, οδήγησε πολλές κυβερνήσεις να δώσουν προτεραιότητα στην διασφάλιση των προμηθειών πετρελαίου και φυσικού αερίου εις βάρος της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι παγκόσμιες εκπομπές ρύπων πρέπει να αρχίσουν να μειώνονται γρήγορα πριν από το 2030, εάν θέλει η υφήλιος να έχει πιθανότητες να διατηρήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς. Αλλά πιθανότατα οι εκπομπές αυτές θα σημειώσουν νέο ρεκόρ φέτος τη φετινή χρονιά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.