«Mια κυβέρνηση εθνικής ενότητας δεν δικαιολογείται για την ώρα»

Μετά το «χαστούκι», όπως ερμήνευσαν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης τα αποτελέσματα για την παράταξή του, ο Εμανουέλ Μακρόν στο διάγγελμά του, σε μια κρίσιμη πολιτική στιγμή για τη χώρα του και έχοντας προχωρήσει σε μαραθώνιες συνομιλίες με τους αρχηγούς μεγάλων κομμάτων, έστειλε το μήνυμα ότι μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας δεν δικαιολογείται για την ώρα και κάλεσε την αντιπολίτευση να αναλάβει τις ευθύνες της ώστε να κυβερνηθεί η Γαλλία. Κάλεσε την αντιπολίτευση να αναλάβει τις ευθύνες της ενώ νωρίτερα συναντήθηκε με την Μαρί Λεπέν.

«Οι περισσότεροι ηγέτες απέκλεισαν το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας δεν δικαιολογείται μέχρι σήμερα. Πολλοί έχουν εκφράσει την επιθυμία να αναλάβουν δράση για σημαντικά ζητήματα, όπως η αγοραστική δύναμη ή η ασφάλεια. Είναι δυνατό να βρεθεί μια μεγαλύτερη πλειοψηφία για να δράσουμε» τόνισε ειδικότερα ο Γάλλος πρόεδρος.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι εναπόκειται στη βούληση των πολιτικών δυνάμεων ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας.«Ναι» σε συνεργασίες λέει ο Γάλλος πρόεδρος μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Συνάντηση Μακρόν με Λεπέν – Συζήτησαν για το ενδεχόμενο κυβέρνησης εθνικής ενότητας

Για το περιεχόμενο της χθεσινής της συνάντησης με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Ελιζέ, μίλησε νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο η πρωταγωνίστρια της γαλλικής ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν συζητήθηκε το ενδεχόμενο σύστασης κυβέρνησης συνεργασίας, η Μαρίν Λεπέν, απάντησε καταφατικά, παρόλο που πριν από ένα 24ωρο δεν είχε αναφερθεί στο θέμα, μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Γάλλος πρόεδρος συζητά τις τελευταίες ώρες με τους αρχηγούς των μεγάλων κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ήδη ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Φαμπιέν Ρουσέλ έχει αναφέρει ότι ο Μακρόν οραματίζεται τη συγκρότηση μιας «κυβέρνησης εθνικής ενότητας» προκειμένου να βρει «τρόπους για να βγούμε από το αδιέξοδο της πολιτικής κατάστασης» στην Εθνοσυνέλευση, αφότου η προσκείμενη στον πρόεδρο παράταξη δεν κατάφερε να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία την Κυριακή.

Πάντως, αντικείμενο των συζητήσεων του Μακρόν με τους πολιτικούς αρχηγούς, σύμφωνα με το προεδρικό Μέγαρο, είναι η διερεύνηση των προθέσεών τους μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής που δεν έδωσε την απόλυτη πλειοψηφία σε κανένα κόμμα. Τόσο οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι, όσο και οι σύμμαχοι του Μελανσόν Σοσιαλιστές δεν άφησαν περιθώρια συζητήσεων για ευρύτερες συνεργασίες, σημειώνοντας όμως πως δεν υπάρχει αδιέξοδο.

Η συμμαχία των κομμάτων της αριστεράς, αντιμετωπίζει ένα σημαντικό δίλλημα. Αν, όπως συμφώνησαν προεκλογικά, προχωρήσει το κάθε κόμμα της παράταξης στη σύσταση δίκης του κοινοβουλευτικής ομάδας τότε αξιωματική αντιπολίτευση θα αναδειχτεί το κόμμα της ακροδεξιάς Μαριν Λεπέν που κέρδισε περισσότερε έδρες από την Ανυπότακτη Γαλλία, το μεγαλύτερο από τα κόμματα της αριστερής συμμαχίας.

Ο Μελανσόν πρότεινε ήδη δημοσίως να ακυρωθεί η προεκλογική συμφωνία και να υπάρξει ενιαία αριστερή ομάδα, προκαλώντας τους πρώτους ενδοπαραταξιακούς τριγμούς.

Επτά στους 10 Γάλλους χαίρονται που ο Μακρόν δεν κατέκτησε απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή

Δημοσκόπηση για λογαριασμό γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού περίπου 7 στους 10 Γάλλους χαίρονται που ο επανεκλεγείς τον Απρίλιο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν κατεκτησε τον Ιούνιο και την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θεωρώντας ότι αυτό είναι «καλό για τη δημοκρατία».

Επίσης το 43% πιστεύει ότι η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν ενσαρκώνει καλύτερα τον ρόλο της αντιπολίτευσης στον Εμανουέλ Μακρόν, έναντι 31% που πιστεύει ότι είναι ο Ζαν Λικ Μελανσόν με τη Λαϊκή Ένωση των κομμάτων της αριστεράς.

Μόνο το 4% βλέπει στον ρόλο αυτό τους Ρεπουμπλικανούς.

Από την άλλη πλευρά, οι Γάλλοι διχάζονται όταν καλούνται να απαντήσουν με ποιο κόμμα θα ήθελαν να διαπραγματευτεί ο Γάλλος πρόεδρος τα ζητήματα της διακυβέρνησης της Γαλλίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το 24% των Γάλλων θέλει ο Εμανουέλ Μακρόν να διαπραγματευτεί πρώτα και κύρια με την Αριστερά, 21% με την Ακροδεξιά, το 20% με τους κεντροδεξιούς Ρεπουμπλικάνους, ενώ το 35% δηλώνει ότι δεν έχει άποψη.