ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Γ.Στόλτενμπεργκ για Τουρκία: «Πολύτιμος σύμμαχος – Οι ανησυχίες της πρέπει να αντιμετωπιστούν»

Έκρινε ότι οι επιφυλάξεις της Τουρκίας θα πρέπει να ληφθούν υπόψη

Γ.Στόλτενμπεργκ για Τουρκία: «Πολύτιμος σύμμαχος – Οι ανησυχίες της πρέπει να αντιμετωπιστούν»

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, έκρινε ότι οι επιφυλάξεις της Τουρκίας για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στη Συμμαχία θα πρέπει να ληφθούν υπόψη.

«Η Τουρκία είναι πολύτιμος σύμμαχος και οι όποιες ανησυχίες (της) για την ασφάλεια πρέπει να αντιμετωπιστούν. Πρέπει να σταθούμε ενωμένοι αυτή την ιστορική στιγμή», ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ μέσω Twitter, έπειτα από συνδιάλεξή του με τον Tούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αποφεύγοντας ωστόσο να επεκταθεί.

Η Φινλανδία και η Σουηδία επισημοποίησαν την πρόθεσή τους να ενταχθούν στο NATO μετά την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, με την Άγκυρα να διαμηνύει πως θα συναινέσει μόνο εάν εκπληρωθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Αρνητικός ο Ερντογάν

Χθες Δευτέρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε πως δεν μπορεί να συμφωνήσει στην εισδοχή στη συμμαχία κρατών που έχουν επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της χώρας του και επανέλαβε την κατηγορία του πως το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη υποστηρίζουν «τρομοκρατικές οργανώσεις» όπως το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), ή οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), ενώ την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τις δύο σκανδιναβικές χώρες πως είναι «ξενώνες τρομοκρατών».

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της Συνόδου των ΥΠΕΞ του NATO στο Βερολίνο προχθές Κυριακή, ο κ. Τσαβούσογλου καταφέρθηκε εναντίον άλλων κρατών-μελών διότι έχουν περιορίσει τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία εξαιτίας του πολέμου που διεξάγει εναντίον των δύο οργανώσεων των Κούρδων.

Υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να πειστεί η Τουρκία

Δεν είναι σαφές το πώς -με ποια ανταλλάγματα- θα πειθόταν η Τουρκία να μην ασκήσει βέτο στην εισδοχή της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο NATO, που η Ατλαντική Συμμαχία θέλει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι.

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η παροχή εγγυήσεων από το Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και συμφωνίες πώλησης όπλων θα μπορούσαν να άρουν το αδιέξοδο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τις προσεχείς ημέρες αναμένονται στην Άγκυρα διπλωμάτες των δύο σκανδιναβικών κρατών για συνομιλίες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.