Γαλλία: Διάγγελμα Ε.Mακρόν την Τετάρτη – Ανησυχία στην κυβέρνηση για τη μεγάλη παρουσία νέων στις διαδηλώσεις

Θα προχωρήσει ο Ε.Μακρόν σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του;

Γαλλία: Διάγγελμα Ε.Mακρόν την Τετάρτη – Ανησυχία στην κυβέρνηση για τη μεγάλη παρουσία νέων στις διαδηλώσεις

Διάγγελμα στο γαλλικό λαό θα απευθύνει ο Εμανουέλ Μακρόν την Τετάρτη, δύο μέρες αφότου η κυβέρνησή του επέζησε της πρότασης μομφής για την λίαν αντιδημοφιλή μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, όπως ανέφεραν γαλλικά ΜΜΕ.

Ο Μακρόν θα αποτανθεί στους Γάλλους μέσω των τηλεοπτικών δικτύων TF1 και France2 στις 12:00 το μεσημέρι (τοπική ώρα, 14:00 Ελλάδος)

Στο μεταξύ δεκάδες άνθρωποι συνελήφθησαν σε ολόκληρη τη Γαλλία μετά από σποραδικές διαμαρτυρίες που ξέσπασαν λίγες ώρες μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, όπου η κυβέρνηση Μακρόν ξεπέρασε οριακά τον σκόπελο της πρότασης δυσπιστίας προς ανακούφιση του Γάλλου προέδρου, αφού σε περίπτωση που είχε περάσει, θα έριχνε την κυβέρνησή του και θα είχε καταδικάσει το νόμο, ο οποίος πρόκειται να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια στα 64 έτη.

Ανησυχία στην κυβέρνηση Μακρόν για τη μεγάλη παρουσία νέων στις διαδηλώσεις

Η οργή, ωστόσο, των έγινε αισθητή καθώς κατέβηκαν διαδηλωτές στους δρόμους πόλεων ολόκληρης της Γαλλίας, βουλευτές της αντιπολίτευσης δεσμεύτηκαν ότι θα αναγκάσουν την κυβέρνηση Μακρόν να ανακρούσει πρύμναν και τα συνδικάτα ετοιμάζονται για νέες, πανεθνικές κινητοποιήσεις την Πέμπτη.

Σε ορισμένες από τις διασημότερες λεωφόρους στην καρδιά του Παρισιού οι πυροσβέστες πάσχιζαν να σβήσουν φλεγόμενους σωρούς σκουπιδιών, που είχαν στοιβαχτεί επί μέρες λόγω των απεργιών την ώρα που διαδηλωτές συγκρούονταν για πέμπτη νύχτα με δυνάμεις της αστυνομίας.

Αυτό, που μπορεί να προκαλέσει ανησυχία στην κυβέρνηση Μακρόν είναι ο μεγάλος αριθμός των νέων στις διαδηλώσεις.

Εικόνες από τηλεοπτικά δίκτυα κατέγραψαν ρίψη δακρυγόνων και επεμβάσεις της αστυνομίας κατά διαδηλωτών σε αρκετές πόλεις, ενώ ειδικές δυνάμεις αστυνομικών με μοτοσικλέτες εθεάθησαν να χτυπούν διαδηλωτές, γεγονός που ώθησε τον Κλεμάν Βουλ, ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ για το Δικαίωμα του Συνεταιρίζεσθαι, να απευθύνει έκκληση μέσω Twitter στη γαλλική αστυνομία να αποφεύγει τη χρήση υπερβολικής βίας.

Θα προχωρήσει ο Μακρόν σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του;

Ο Μακρόν θα συναντηθεί αργότερα σήμερα με την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν και τους επικεφαλής της Γερουσίας και της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και τους τους νομοθέτες ης κυβερνητικής παράταξης, σε μια προσπάθεια αναζήτησης εξόδου από την πολιτική κρίση.

Το βασικό ερώτημα των επόμενων ημερών θα είναι αν ο Μακρόν θα συνεχίσει να στηρίζει την ίδια κυβέρνηση ή θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό, έστω κι αν η πιθανή παράλυση στο Γαλλικό κοινοβούλιο θα καταστήσει πιο περίπλοκη τη διακυβέρνηση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.