ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Γαλλία εκλογές: Οι τρεις φορές που οι νικητές του α΄ γύρου έχασαν στο δεύτερο

Η πρώτη ήταν το 1974

Γαλλία εκλογές: Οι τρεις φορές που οι νικητές του α΄ γύρου έχασαν στο δεύτερο

Στην 5η Γαλλική Δημοκρατία τρεις φορές οι νικητές του πρώτου γύρου έχασαν τελικά στο δεύτερο.

Η πρώτη ήταν το 1974, όταν ο Σοσιαλιστής Φρανσουά Μιτεράν κατέκτησε την πρώτη θέση με 43,24% έναντι του Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν (32,6%) λόγω της διάσπασης της δεξιάς ψήφου στον πρώτο γύρο. Ωστόσο, στον δεύτερο ο δεξιός υποψήφιος πήρε τη νίκη με 50,81% έναντι 49,19% του Μιτεράν.

Επτά χρόνια αργότερα, ήταν η σειρά του Ντ’ Εστέν να γευθεί την πίκρα της ανατροπής. Ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας είχε επικρατήσει στον πρώτο γύρο με 28,32% έναντι 25,85% του σοσιαλιστή αντιπάλου του, για να χάσει τελικά στον δεύτερο γύρο από τον Μιτεράν, που εξασφάλισε το 51,76% των ψήφων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στη συνέχεια ο Λιονέλ Ζοσπέν το 1995 είχε βγει πρώτος στον α΄γύρο με 23,30% λόγω διάσπασης της δεξιάς ψήφου μπροστά από τον Ζακ Σιράκ (20,84%), αλλά ο Σοσιαλιστής προεδρικός υποψήφιος ηττήθηκε στον δεύτερο γύρο με 47,36% έναντι 52,64% του δεξιού αντιπάλου του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.