Γερμανός ΥΠΟΙΚ: «Πολιτικός εφιάλτης το ενδεχόμενο ανεπάρκειας φυσικού αερίου»

Η Eni ανακοίνωσε πως η ρωσική Gazprom μείωσε σήμερα κατά ένα τρίτο την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ιταλία

Γερμανός ΥΠΟΙΚ: «Πολιτικός εφιάλτης το ενδεχόμενο ανεπάρκειας φυσικού αερίου»

Σενάριο «πολιτικού εφιάλτη» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) το ενδεχόμενο ανεπάρκειας φυσικού αερίου και προειδοποίησε ότι, εάν χρειαστεί παρέμβαση του κράτους στη ροή, η Γερμανία θα βρεθεί ενώπιον μιας «πρωτόγνωρης εδώ και πολύ καιρό δοκιμασίας».

Την ίδια ώρα ο Ιταλικός Όμιλος Υδρογονανθράκων Eni ανακοίνωσε πως η ρωσική Gazprom μείωσε σήμερα κατά ένα τρίτο την προμήθεια φυσικού αερίου προς την Ιταλία.

Για «δίκαιη» διαχείριση μιας τέτοιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης έκανε λόγο η υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ, ενώ ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων Κλάους Μιούλερ αναφέρθηκε σε «αντιφατικά μηνύματα» από την πλευρά της Ρωσίας.

«Ένα τέτοιο σενάριο (ενν. παροχής φυσικού αερίου με δελτίο) πρέπει να αποτραπεί, με εξοικονόμηση ενέργειας, αποθήκευση και δημοπρασία φυσικού αερίου, καθώς η κοινωνική αλληλεγγύη θα ωθείται στα άκρα και ίσως ακόμη πιο πέρα», δήλωσε ο κ. Χάμπεκ στη Γερμανική Ραδιοφωνία και εξήγησε ότι η κρατική παρέμβαση στην ιδιωτική κατανάλωση φυσικού αερίου αποτελεί έσχατη λύση για την κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά τη στάση της Gazprom από σήμερα και μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης του αγωγού Nord Stream 1, ο υπουργός Οικονομίας παραδέχθηκε ότι δεν είναι σε θέση να προβλέψει οτιδήποτε. «Όλα είναι πιθανά, όλα μπορούν να συμβούν. Από το να ρέει και πάλι περισσότερο αέριο έως και το να σταματήσει εντελώς η ροή (….) Ειλικρινά, πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο και να εργαζόμαστε για το καλύτερο», δήλωσε.

Η επίσης «πράσινη» υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ διαβεβαίωσε από την πλευρά της ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα κάνει «ό,τι περνάει από το χέρι της» για να διασφαλίσει ότι μια περαιτέρω έλλειψη ρωσικού φυσικού αερίου δεν θα διχάσει την κοινωνία. «Αν έχουμε λιγότερη ενέργεια, λιγότερη παροχή θέρμανσης, τότε θα διασφαλίσουμε ότι τα πράγματα θα γίνουν με δίκαιο τρόπο», τόνισε η κυρία Μπέρμποκ από την Ιαπωνία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. Απέρριψε πάντως εκ νέου το αίτημα της αντιπολίτευσης για παράταση του χρόνου λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

«Η Ρωσία είναι απρόβλεπτη», πρόσθεσε η υπουργός Εξωτερικών, «όχι μόνο στον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, αλλά και σε ό,τι αφορά τη συμμόρφωση με τους κανόνες που ισχύουν, για παράδειγμα στον ενεργειακό εφοδιασμό και για αυτό προετοιμάζονται όλα τα διαφορετικά πιθανά σενάρια».

Στο ίδιο πνεύμα, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων Κλάους Μιούλερ έκανε λόγο για «αβέβαιη κατάσταση» και για «αντιφατικά μηνύματα» από την πλευρά της Ρωσίας. «Υπάρχουν εκπρόσωποι του Κρεμλίνου που λένε ότι, σε συνδυασμό με την τουρμπίνα της Siemens (η οποία θα επιστραφεί επισκευασμένη από τον Καναδά), θα μπορούν και πάλι να παραδοθούν μεγαλύτερες ποσότητες, αλλά υπάρχουν και πολύ πολεμικές ανακοινώσεις από το Κρεμλίνο. Για να είμαι ειλικρινής, κανείς δεν ξέρει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μιούλερ σε συνέντευξή του στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο ίδιος απηύθυνε εκ νέου έκκληση για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξοικονόμηση φυσικού αερίου. Απέρριψε ωστόσο και αυτός το σενάριο παράτασης της λειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων, καθώς, όπως διευκρίνισε, η θερμότητα προέρχεται κυρίως από το φυσικό αέριο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.