Γουστάβο Πέτρο και Νικολάς Μαδούρο συζητούν το άνοιγμα των συνόρων Κολομβίας και Βενεζουέλας

Η Βενεζουέλα διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις της με την Κολομβία το 2019

Γουστάβο Πέτρο και Νικολάς Μαδούρο συζητούν το άνοιγμα των συνόρων Κολομβίας και Βενεζουέλας

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Κολομβίας Γουστάβο Πέτρο και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο συζήτησαν για την κοινή βούλησή τους να «αποκαταστήσουν» την κίνηση των προσώπων και των αγαθών στα σύνορα των δύο γειτονικών κρατών, που έχει περιοριστεί πολύ από το 2019, εξαιτίας της διακοπής των διπλωματικών σχέσεών τους.

«Συζητήσαμε για τη βούλησή μας να αποκαταστήσουμε την ομαλότητα στα σύνορα, διάφορα ζητήματα που αφορούν την ειρήνη κι ένα μέλλον με ευημερία για τους δυο λαούς μας», ανέφερε μέσω Twitter ο κ. Μαδούρο, προσθέτοντας πως «εξ ονόματος του λαού της Βενεζουέλας, έδωσα συγχαρητήρια (στον κ. Πέτρο) για τη νίκη του».

Ο κ. Πέτρο, που εξελέγη την Κυριακή πρώτος πρόεδρος της αριστεράς στην ιστορία της Κολομβίας, είχε διαβεβαιώσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας πως θα επιδιώξει εξομάλυνση της σχέσης των δύο χωρών. Ανέφερε πως συζήτησε με «την κυβέρνηση της Βενεζουέλας για το άνοιγμα των συνόρων και την πλήρη αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Δεν δόθηκε καμία άλλη λεπτομέρεια σχετικά με τη συνομιλία των δύο ηγετών.

Η Βενεζουέλα διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις της με την Κολομβία το 2019, μετά την επανεκλογή του κ. Μαδούρο στην προεδρία, που η Μπογοτά δεν αναγνώρισε, χαρακτήρισε προϊόν απάτης. Ο απερχόμενος δεξιός πρόεδρος Ιβάν Ντούκε αναγνωρίζει τον αντιπολιτευόμενο Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Τα σύνορα των δύο κρατών, άλλοτε τα πιο πολυσύχναστα στη Λατινική Αμερική, έκλεισαν εντελώς. Η διέλευση οχημάτων είχε περιοριστεί ήδη από το 2015.

Στα αχανή σύνορα (πάνω από 2.200 χιλιόμετρα) δημιουργήθηκαν πολλές παράνομες οδοί, προτού η διέλευσή τους από τους πεζούς και τα πλεούμενα που κινούνται μέσω ποταμών ξαναρχίσει εν μέρει, στα τέλη του 2021.

Η διέλευση των οχημάτων και των εμπορευμάτων ωστόσο δεν έχει ξαναρχίσει στην κολομβιανή πόλη Κούκουτα, όπου βρίσκονται οι μεγαλύτερες συνοριακές διελεύσεις.

Μιλώντας στον Τύπο, ο κ. Ντούκε προειδοποίησε τον εκλεγμένο πρόεδρο εναντίον της «εξάρτησης από το αέριο της Βενεζουέλας»,διότι «βλέπουμε τι γίνεται στην Ευρώπη. Δεν μπορείς να δώσεις τον έλεγχο της ενεργειακής σου εθνικής κυριαρχίας σ’ ένα αυταρχικό καθεστώς το οποίο, ανά πάσα στιγμή (…) μπορεί να διακόψει τον εφοδιασμό με αέριο».

Η περιοχή των συνόρων αποτελεί εξάλλου θέατρο συχνών επιθέσεων ομάδων οπλισμένων ατάκτων εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας της Κολομβίας και της Βενεζουέλας.

Ο Ιβάν Ντούκε έχει κατηγορήσει άπειρες φορές τον Νικολάς Μαδούρο πως προσφέρει καταφύγιο σε κολομβιανούς αντάρτες και διακινητές ναρκωτικών στο έδαφος της Βενεζουέλας, κάτι που το Καράκας αρνείται.

Οι αρχές της Βενεζουέλας όφειλαν να «τους συλλαμβάνουν και τους εκδίδουν για να δείξουν στην Κολομβία ότι έχουν πρόθεση να συνεργαστούν με τη χώρα μας», έχει πει σχετικά ο κ. Ντούκε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι δύο χώρες παραμένουν, είτε το θέλουν είτε όχι, άρρηκτα συνδεδεμένες. Η Κολομβία υποδέχθηκε από δύο ως έξι εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας που έφυγαν από τη χώρα τους λόγω της πολιτικοοικονομικής κρίσης μετά το 2015.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.