Η Γαλλία παραδίδει στην Τσεχία τα ηνία της προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ

Οι προτεραιότητες της τσεχικής προεδρίας

Η Γαλλία παραδίδει στην Τσεχία τα ηνία της προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ

Από 1η Ιουλίου, η Γαλλία του Μακρόν παραδίδει τα ηνία της προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ, στην Τσεχική Δημοκρατία και οι Τσέχοι ευρωβουλευτές μιλούν για τα νέα καθήκοντα της χώρας τους.

Η Τσεχική Δημοκρατία θα ηγηθεί σύμφωνα με τους κανονισμούς του Συμβουλίου για τους επόμενους έξι μήνες και θα ακολουθήσει η Σουηδία τον Ιανουάριο του 2023. Μαζί αποτελούν την τρέχουσα τριάδα της προεδρίας, η οποία θέτει μακροπρόθεσμους στόχους και ένα κοινό πρόγραμμα για μια περίοδο 18 μηνών, αλλά κάθε χώρα έχει επίσης τις δικές της προτεραιότητες.

Τι είναι το Συμβούλιο της ΕΕ

Το Συμβούλιο είναι ένα όργανο λήψης αποφάσεων, στο οποίο συμμετέχουν οι αρμόδιοι κάθε φορά υπουργοί κάθε κράτους μέλους. Μαζί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο διαπραγματεύεται και εκδίδει νομοθετικές πράξεις, με βάση τις προτάσεις που καταθέτει η Κομισιόν.

Συντονίζει τις πολιτικές των κρατών-μελών σε ευρύτατους τομείς, την οικονομία, την παιδεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την απασχόληση κ.ά. Αναπτύσσει την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της Ένωσης.

Συνάπτει διεθνείς συμφωνίες, καθώς δίνει εντολή στην Κομισιόν να διαπραγματεύεται με τρίτες χώρες εξ ονόματος της ΕΕ και εγκρίνει μαζί με το Ευρωκοινοβούλιο την τελική απόφαση συμφωνίας. Επίσης, πάλι μαζί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εγκρίνει κάθε χρόνο τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Οι προτεραιότητες της τσεχικής προεδρίας

  • Διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και της μεταπολεμικής ανάκαμψης της Ουκρανίας
  • Ενεργειακή ασφάλεια
  • Ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ευρώπης και της ασφάλειας του κυβερνοχώρου
  • Στρατηγική ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας
  • Ανθεκτικότητα των δημοκρατικών θεσμών

«Ο τρόπος που θα αντιδράσουμε θα καθορίσει το μέλλον της Ευρώπης»

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα συζήτησε το πρόγραμμα της προεδρίας με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα και τους αρχηγούς πολιτικών ομάδων στις 16 Ιουνίου. «Οι σημερινές συναντήσεις θα μας επιτρέψουν να πατάμε σε κοινό έδαφος μόλις ξεκινήσει [η Προεδρία] την 1η Ιουλίου, επειδή ο τρόπος που θα αντιδράσουμε τους επόμενους μήνες θα καθορίσει το μέλλον της κοινής μας Ευρώπης», είπε η Μετσόλα.

«Η Ευρώπη ως καθήκον: επανεξέταση, ανοικοδόμηση, ανασύσταση»- Το σύνθημα της τσεχικής προεδρίας

Οι ευρωβουλευτές της τσεχικής Δημοκρατίας τοποθετήθηκαν σχετικά.

Για τον Τσέχο ευρωβουλευτή, Λούντεκ Νιεντερμάγιερ (ΕΛΚ), η μεγαλύτερη πρόκληση από άποψη νομοθεσίας είναι η ολοκλήρωση τουλάχιστον μέρους του πακέτου Fit for 55 και του πακέτου για το ξέπλυμα χρήματος. Η αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία θα είναι ένα άλλο σημαντικό ζήτημα. «Μπορούμε να επωφεληθούμε από την καλή φήμη και τα εύσημα που έχουν κερδίσει οι χώρες της περιοχής μας με τη σαφή και ταχεία ανταπόκρισή τους», είπε. Ο Νιεντερμάγιερ ελπίζει ότι η διάδοση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τη δράση της ΕΕ για τη διασφάλιση μιας πιο θετικής αντίληψης στην Τσεχική Δημοκρατία θα είναι επίσης μία από τις προτεραιότητες της νέας προεδρίας.

Σημειώνοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία και της ανάγκης για κοινωνικοοικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία, η Τσέχα , Ράντκα Μάξοβα (Σοσιαλδημπκράτες) είπε: «Θα ήθελα να δω την Τσεχική Προεδρία να επικεντρώνεται στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ΕΕ, διασφαλίζοντας ότι η ψηφιακή και η πράσινη μετάβαση γίνεται με κοινωνικά δίκαιο τρόπο και ελπίζω να την δω να αναλαμβάνει ισχυρή δράση στον τομέα της ψυχικής υγείας».

«Ζωτικής σημασίας να έχουμε μια ενωμένη ισχυρή απάντηση της ΕΕ στη Ρωσία»

Η Ντίτα Χαράζνοβα (Renew) πιστεύει ότι επίκεντρο της προεδρίας θα είναι ο πόλεμος και οι συνέπειές του. «Είναι ζωτικής σημασίας να έχουμε μια ενωμένη ισχυρή απάντηση της ΕΕ στη Ρωσία, αλλά και να συνεχίσουμε να βοηθάμε την Ουκρανία, τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά». Οι βασικές προκλήσεις θα είναι η διασφάλιση της ενεργειακής ανεξαρτησίας και η αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, είπε

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει μια από τις πιο δύσκολες δοκιμασίες από την ίδρυσή της», είπε η Βερόνικα Βρετσιόνοβα (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές). «Το καθήκον της τσεχικής προεδρίας θα είναι να βοηθήσει στην επιτυχή υπέρβαση αυτής της κρίσης», είπε, προσθέτοντας ότι το σύνθημα της προεδρίας καταγράφει αυτόν το στόχο με μεγάλη ακρίβεια.

«Είναι πολύ πιθανό οι ευρωπαϊκές χώρες να χρειαστεί να επιδείξουν ενότητα και αλληλεγγύη με τρόπο που δεν έκαναν ποτέ πριν»

Ο Μάρτσελ Κολάγια (Πράσινοι) είπε ότι θα είναι δύσκολοι έξι μήνες. «Είναι πολύ πιθανό οι ευρωπαϊκές χώρες να χρειαστεί να επιδείξουν ενότητα και αλληλεγγύη με τρόπο που δεν έκαναν ποτέ πριν. Η Τσεχία πρέπει να ενεργεί ως αξιόπιστος εταίρος που χτίζει γέφυρες και πάντα αναζητά έναν συμβιβασμό».

Τέλος, η Τσέχα Κατερίνα Κονέτσνα (Αριστερά) ελπίζει ότι παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Τσεχική Προεδρία θα βρει χρόνο να εργαστεί πάνω σε άλλες προκλήσεις, όπως το ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για τις σπάνιες ασθένειες και την οδηγία για την καταναλωτική πίστη. «Η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των Ευρωπαίων λόγω του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης το απαιτεί», ξεκαθάρισε η ευρωβουλευτής της αριστεράς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.