
Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα των ΗΠΑ κατηγόρησε την Δημοκρατική βουλευτή Ιλχάν Ομάρ ότι «ζητά την εκτέλεση» του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αφού τον αποκάλεσε «παιδόφιλο» και άφησε να εννοηθεί ότι θα καταδικαζόταν σε θάνατο αν βρισκόταν στην πατρίδα της, τη Σομαλία.
«Χθες το βράδυ, η Ιλχάν Ομάρ έγραψε στο Twitter, ζητώντας την εκτέλεση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε το παράρτημα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην Πενσυλβάνια.
Επισημαίνοντας ότι «η έκκληση για την εκτέλεση ενός ομοσπονδιακού αξιωματούχου αποτελεί κακούργημα σύμφωνα με το δίκαιο των Ηνωμένων Πολιτειών», το κόμμα κάλεσε τους Δημοκρατικούς να «αναλάβουν την ευθύνη» για την προφανή απειλή κατά της ζωής του Τραμπ.
Μία ημέρα νωρίτερα, η Ομάρ κοινοποίησε ένα βίντεο του Τραμπ που καταδικάζει κυκλώματα απάτης υπό την ηγεσία των Σομαλών στη Μινεσότα.
Η Ομάρ, η οποία γεννήθηκε στη Σομαλία και εκπροσωπεί τη Μινεσότα στο Κογκρέσο, κατηγόρησε τον πρόεδρο ότι προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή από την εμφάνιση του ονόματός του στα πρόσφατα δημοσιευμένα αρχεία του Έπσταϊν.
«Ο ηγέτης του Κόμματος Προστασίας των Παιδόφιλων προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή από το όνομά του που βρίσκεται παντού στα αρχεία του Έπσταϊν», έγραψε η Ομάρ στο Twitter.
«Τουλάχιστον στη Σομαλία εκτελούν τους παιδόφιλους, δεν τους εκλέγουν».
Ο λογαριασμός «RNC Research» του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος κατηγόρησε επίσης την Ομάρ ότι «απρόσμενα» ενθάρρυνε την εκτέλεση του Τραμπ και σημείωσε ότι η Σομαλία «έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παιδικών γάμων στον κόσμο».
Η Ομάρ δεν έχει δεχθεί καμία κριτική από το κόμμα της για το tweet.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δημοσίευσε περισσότερα από τρία εκατομμύρια αρχεία που σχετίζονται με τον αποβιώσαντα παιδόφιλο Τζέφρι Έπσταϊν τον περασμένο μήνα.
Ανάμεσα σε χιλιάδες email και μηνύματα κειμένου μεταξύ του Έπσταϊν και των συνεργατών του, το όνομα του Τραμπ αναφέρεται χιλιάδες φορές. Ωστόσο, δεν έχουν προκύψει στοιχεία που να τον συνδέουν με οποιαδήποτε σεξουαλικά εγκλήματα κατά παιδιών.
Τα αρχεία υποδηλώνουν ότι ο Τραμπ είχε περισσότερες επαφές με τον Έπσταϊν από ό,τι είχε παραδεχτεί προηγουμένως και ότι γνώριζε ότι ο χρηματοδότης είχε εμπλοκή με έφηβες.
Ωστόσο, πολλά έγγραφα αποκάλυψαν ότι είπε στην αστυνομία της Φλόριντα ότι χαιρόταν που «σταματούσαν» τον Έπσταϊν, επειδή «όλοι γνώριζαν ότι το έκανε αυτό».
The leader of the Pedophile Protection Party is trying to deflect attention from his name being all over the Epstein files.
At least in Somalia they execute pedophiles not elect them. https://t.co/xC3Ype3zXI
— Ilhan Omar (@IlhanMN) February 10, 2026
Η συλλογή εγγράφων περιέχει επίσης ανώνυμες καταγγελίες που υποβλήθηκαν στο FBI το 2020, κατηγορώντας τον Τραμπ για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και συνενοχή σε φόνο.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης απέρριψε αυτούς τους ισχυρισμούς ως «εντυπωσιακές» προσπάθειες δυσφήμισης του Τραμπ ενόψει των εκλογών του 2020.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.