ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

ΗΠΑ και Βρετανία ανακοίνωσαν την «Ατλαντική Διακήρυξη» – Θα υποστηρίξουν την Ουκρανία «για όσο χρειαστεί»

Μπάιντεν και Σούνακ έδωσαν τα χέρια για μια νέα οικονομική συνεργασία

ΗΠΑ και Βρετανία ανακοίνωσαν την «Ατλαντική Διακήρυξη» – Θα υποστηρίξουν την Ουκρανία «για όσο χρειαστεί»

Μια φιλόδοξη συμφωνία, υπό τον ακόμη πιο φιλόδοξο τίτλο «Ατλαντική Διακήρυξη», ανακοίνωσαν την Πέμπτη ο Τζο Μπάιντεν και ο Ρίσι Σούνακ, μετά τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο ενώ δεν απέφυγαν την Ουκρανία.

Ο Μπάιντεν εκτίμησε ότι θα έχει τα απαραίτητα κεφάλαια για να υποστηρίξει την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί, απαντώντας σε δημοσιογράφο που τον ρώτησε στη συνέντευξη Τύπου εάν θεωρεί ότι θα εξασφαλίσει την στήριξη του Ρεπουμπλικάνου προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων σε αυτό το ζήτημα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε πως οι σύμμαχοι πρέπει στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η υποστήριξή τους προς το Κίεβο δεν πρόκειται να εξασθενήσει όσο ο πόλεμος συνεχίζεται. «Θα είμαστε εδώ για όσο χρειαστεί. Ελπίζουμε ότι θα καταλάβει γρήγορα πως πρέπει να αποσύρει τις δυνάμεις του», είπε.

Ο Σούνακ αναμενόταν να προσπαθήσει να κερδίσει την υποστήριξη του Μπάιντεν για την υποψηφιότητα του βρετανού υπουργού Άμυνας Μπεν Ουάλας για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Σε ερώτημα για το αν ήρθε η ώρα για έναν Βρετανό στη θέση του γενικού γραμματέα της Βορειοατλατνικής Συμμαχίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε: «Ίσως». Συμπλήρωσε ότι τα μέλη της Συμμαχίας θα πρέπει να εξετάσουν τις υποψηφιότητες για το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Γενς Στόλτενμπεργκ στην ηγεσία του ΝΑΤΟ.

Στα της οικονομίας αν και η Διακήρυξη είναι για την ώρα απλώς μια σειρά μικρών και επιμέρους συμφωνιών, ο συμβολισμός της είναι σημαντικός, σχολιάζει ο Guardian. Η συμφωνία σηματοδοτεί τη μετατόπιση από το βρετανικό δόγμα του απεριόριστου ελεύθερου εμπορίου προς τον αμοιβαίο προστατευτισμό.

Αυτό σημαίνει ότι η Βρετανία του Σούνακ μπαίνει για τα καλά στην οικονομική τροχιά της αμερικανικής κυβέρνησης και σηματοδοτεί την αναζωπύρωση των δεσμών των δύο χωρών μετά τις αναταράξεις του Brexit.

Η Βρετανία εντάσσεται εν μέρει στις διατάξεις του Νόμου για την Μείωση του Πληθωρισμού (IRA), από τον Μπάιντεν, ο οποίος προβλέπει τεράστιες επιδοτήσεις για πράσινες υποδομές. Οι κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη Βρετανία, μεταξύ άλλων, θα επωφεληθούν από μέρος του καθεστώτος επιδοτήσεων του IRA.

Η συμφωνία θα δώσει στις βρετανικές εταιρείες πράσινης ενέργειας και άμυνας πρόσβαση στις αμερικανικές αγορές, ενώ θα επιτρέψει στις βρετανικές επιχειρήσεις να επωφεληθούν από τις αμερικανικές επιδοτήσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ωστόσο, εγκαταλείπεται κάθε ελπίδα για μια ολοκληρωμένη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μετά το Brexit. Αντ’αυτής, θα ισχύσουν μια σειρά από συμφωνίες ανά τομέα, από τις αμυντικές προμήθειες μέχρι τα δεδομένα και τα επαγγελματικά προσόντα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.