ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

ΗΠΑ: Μέλη του Κογκρέσου καλούν τον Μπάιντεν να ονομάσει νέο ειδικό επιτετραμμένο για την Αϊτή

Ο διπλωμάτης, Ντάνιελ Φουτ, παραιτήθηκε από τη θέση μόλις μερικούς μήνες μετά τον διορισμό του, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις μαζικές απελάσεις Αϊτινών μεταναστών

ΗΠΑ: Μέλη του Κογκρέσου καλούν τον Μπάιντεν να ονομάσει νέο ειδικό επιτετραμμένο για την Αϊτή

Τέσσερα μέλη του Κογκρέσου κάλεσαν την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να ονομάσει νέο ειδικό επιτετραμμένο για την Αϊτή, καθώς η συνεχιζόμενη βία των συμμοριών βαθαίνει την κρίση στη χώρα της Καραϊβικής, τη φτωχότερη του δυτικού ημισφαιρίου.

Η θέση δημιουργήθηκε μετά τη δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ, τον Ιούλιο του 2021. Όμως ο Ντάνιελ Φουτ, διπλωμάτης καριέρας, παραιτήθηκε από τη θέση μόλις μερικούς μήνες μετά τον διορισμό του, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις μαζικές απελάσεις Αϊτινών μεταναστών και ευρύτερα για την πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Αϊτής. Δεν έχει ονομαστεί νέος.

Η κατάσταση στην Αϊτή έχει επιδεινωθεί ραγδαία έκτοτε. Συγκρούσεις βαριά οπλισμένων συμμοριών που μάχονται για εδάφη και επιρροή έχουν στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους και έχουν εκτοπίσει χιλιάδες άλλους, κατά υπολογισμούς ΜΚΟ και του ΟΗΕ. Τις τελευταίες εβδομάδες ξέσπασαν μάχες ακόμα και στο κέντρο της πρωτεύουσας, όχι μακριά από την έδρα της κυβέρνησης.

Σε επιστολή τους που φέρει ημερομηνία 15η Αυγούστου, τέσσερις βουλεύτριες των Δημοκρατικών, η Βαλ Ντέμινγκς, η Ιβέτ Κλαρκ, η Αϊάνα Πρέσλι και η Σίλα Σέρφιλους-Μακόρμικ (η τελευταία είναι κόρη αϊτινών μεταναστών) τονίζουν ότι η έλλειψη ειδικού επιτετραμμένου «αναμφίβολα υπονομεύει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να υποστηριχθεί ο λαός της Αϊτής».

«Κ. Πρόεδρε, με συναίσθηση της εξαιρετικά επείγουσας φύσης του θέματος, σας ζητούμε να ονομάσετε νέο ειδικό επιτετραμμένο» στην Αϊτή, τονίζεται στην επιστολή, που σημειώνει ότι το τρέχον διάστημα, η χώρα δεν έχει καν εκλεγμένη κυβέρνηση.

Ρεπορτάζ για την πρωτοβουλία των τεσσάρων βουλευτριών δημοσίευσε πρώτη η εφημερίδα Miami Herald.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς του ζήτησε να σχολιάσει το θέμα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.