ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Ισπανία: Το Λαϊκό Κόμμα νίκησε στις εκλογές χωρίς όμως τη συνολική πλειοψηφία

Το Λαϊκό Κόμμα κέρδιζε 136 έδρες και οι Σοσιαλιστές 122 με το 99% των εκλογικών τμημάτων να έχει ενσωματωθεί

Ισπανία: Το Λαϊκό Κόμμα νίκησε στις εκλογές χωρίς όμως τη συνολική πλειοψηφία

Σύμφωνα με σχεδόν τα τελικά αποτελέσματα, το Λαϊκό Κόμμα (PP, δεξιά) του Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό εξασφαλίζει τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στην Ισπανία, μπροστά από τους Σοσιαλιστές (PSOE) του Πέδρο Σάντσεθ, χωρίς όμως πλειοψηφία που να του δίνει τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση.

Τα αποτελέσματα αφήνουν να εννοηθεί πως η Ισπανία οδεύει να αποκτήσει κοινοβούλιο χωρίς ξεκάθαρη κυρίαρχη δύναμη. Έπειτα από την καταμέτρηση του 99,3% και πλέον των ψήφων, το PP (Λαϊκό Κόμμα) εξασφαλίζει 136 έδρες, 47 περισσότερες από ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια, επικρατώντας του PSOE (Σοσιαλιστές) που θα καταλάβει 122, πλην όμως το αποτέλεσμα αυτό είναι θεαματικά κατώτερο από τον στόχο που είχε θέσει ο Α.Φεϊχό, δηλαδή την εξασφάλιση 150 εδρών από τις 350 της ισπανικής εθνικής αντιπροσωπείας.

Το δεξιό Βοξ παραμένει τρίτο κόμμα, με 33 έδρες, 19 λιγότερες από ό,τι το 2019, με τη θεωρητική ακόμη συμμαχία της δεξιάς να μην συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών.

Ο ηγέτης του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (δεξιά), ο Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, δήλωσε ότι η παράταξή του κέρδισε τις χθεσινές πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία, μερικά λεπτά αφού ο απερχόμενος σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, που διατηρεί πιθανότητες να παραμείνει στην εξουσία, δήλωσε πως η δεξιά «ηττήθηκε».

Για τον Α.Φεϊχό μολαταύτα, το «καθήκον» είναι «να αρχίσω διάλογο για να σχηματίσω κυβέρνηση».

Ο Ισπανός σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος διατηρεί πιθανότητες να παραμείνει στην εξουσία, καθώς περιόρισε τα κέρδη της αντιπολίτευσης, δήλωσε αργά το βράδυ πως η δεξιά «ηττήθηκαν» στη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση.

Ο Π. Σάντσεθ σε πλήθος ενθουσιωδών υποστηρικτών των Σοσιαλιστών μπροστά στην έδρα της παράταξής του, στο κέντρο της Μαδρίτης, είπε: «Η αντιδραστική συμμαχία του Λαϊκού Κόμματος (σ.σ. δεξιά) και του Βοξ (σ.σ. άκρα δεξιά), που πρότεινε να αναιρεθεί όλη η πρόοδος που κάναμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ηττήθηκε».

Και πρόσθεσε: «Αυτοί που θέλουμε η Ισπανία να συνεχίσει να προχωράει μπροστά είμαστε πολύ περισσότεροι».

Ο ηγέτης του κόμματος Βοξ Σαντιάγο Αβασκάλ εκτίμησε αργά το βράδυ ότι ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ θα προσπαθήσει να εμποδίσει τον σχηματισμό κυβέρνησης συμμαχίας του Λαϊκού Κόμματος (δεξιά) με την παράταξή του, παρότι κατ’ αυτόν είναι ο ηττημένος των χθεσινών πρόωρων βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν στην Ισπανία.

Ακόμη και στην περίπτωση που σχηματιστεί συμμαχία δεξιάς, θα χρειάζεται τη στήριξη μικρότερων παρατάξεων για να μπορεί να κυβερνήσει, αφού θα του λείπουν 7 έδρες για να διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία.

Στη συμπολίτευση, η συμμαχία Sumar, στην οποία απορροφήθηκε το Unidas Podemos, εξασφαλίζει 31 έδρες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δεν αποκλείεται να χρειαστούν εβδομάδες διαπραγματεύσεων, ούτε το ενδεχόμενο να υπάρξει το πολυσυζητημένο bloqueo, ή πολιτικό αδιέξοδο, όπως συνέβη ήδη δυο φορές (2015, 2019), όταν η Ισπανία οδηγήθηκε σε δεύτερες εκλογές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.