ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Ισραήλ: Eξιτήριο από το νοσοκομείο πήρε ο Μ.Νετανιάχου μετά την τοποθέτηση βηματοδότη

Μια φάλαγγα οχημάτων μετέφερε γύρω στις 08:30 το πρωί τοπική ώρα τον 73χρονο Μ.Νετανιάχου

Ισραήλ: Eξιτήριο από το νοσοκομείο πήρε ο Μ.Νετανιάχου μετά την τοποθέτηση βηματοδότη

Εξιτήριο πήρε το πρωί από το νοσοκομείο, όπου υπεβλήθη σε επέμβαση για την τοποθέτηση βηματοδότη, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες από μια φάλαγγα οχημάτων που μετέφερε γύρω στις 08:30 το πρωί τοπική ώρα τον 73χρονο Νετανιάχου από το νοσοκομείο του Ισραήλ, όπου πέρασε τη νύχτα μετά την επέμβαση.

Η κατάσταση της υγείας του Νετανιάχου συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας στο Ισραήλ καθώς η χώρα βρίσκεται στη μέση μιας από τις πιο αμφιλεγόμενες εσωτερικές συζητήσεις στην ιστορία της.

Σήμερα η τελική ψηφοφορία στην Κνεσέτ για την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης

Η Κνέσετ αναμένεται να διεξαγάγει σήμερα την τελική ψηφοφορία αναφορικά με το σχέδιο νόμου-κλειδί στο πλαίσιο του λίαν αμφιλεγόμενου σχεδίου της κυβέρνησης Νετανιάχου για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης.

Χθες Κυριακή έγινε μαραθώνια συνεδρίαση για το νομοσχέδιο. Η ψηφοφορία αναμένεται να γίνει εντός της ημέρας –πιθανόν το απόγευμα–, αν δεν καθυστερήσει ως αύριο.

Οι παρασκηνιακές προσπάθειες να εξευρεθεί συμβιβαστική λύση με την αντιπολίτευση συνεχίζονταν χθες. Όλες οι προηγούμενες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση συμμαχίας δεξιάς-άκρας δεξιάς-υπερορθόδοξων εβραίων και στην αντιπολίτευση απέτυχαν.

Το θέμα διχάζει την ισραηλινή κοινωνία εδώ και πάνω από έξι μήνες. Χιλιάδες πολίτες συμμετέχουν συχνά σε μαζικές κινητοποιήσεις καταγγέλλοντας την αποδυνάμωση των δικαστικών. Το τελευταίο διάστημα, η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση συναντά ολοένα μεγαλύτερη αντίσταση στις τάξεις του Τσαχάλ, του ισραηλινού στρατού.

Το νομοσχέδιο που διχάζει το Ισραήλ

Το σχέδιο νόμου, μέρος πακέτο ευρύτερων μεταρρυθμίσεων, χαρακτηρίζεται απειλή για τη δημοκρατία στο Ισραήλ από τους πολέμιούς του.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση Νετανιάχου ερίζει πως οι δικαστικοί έχουν υπερβολικά μεγάλα περιθώρια παρέμβασης σε πολιτικές αποφάσεις.

Στο ζήτημα παρενέβη εκ νέου χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν, καλώντας να αναβληθεί η κύρωση του νομοσχεδίου καθώς, κατ’ αυτόν, αποτελεί ολοένα περισσότερο αιτία «διχασμού».

Ο Τ.Μπάιντεν ανέφερε: «Δεν είναι λογικό οι ισραηλινοί ηγέτες να επισπεύσουν» τη μεταρρύθμιση, «ο στόχος θα έπρεπε να είναι να συσπειρωθεί ο κόσμος και να βρεθεί λύση. Από την σκοπιά των φίλων του Ισραήλ στις ΗΠΑ, φαίνεται πως η τρέχουσα πρόταση δικαστικής μεταρρύθμισης να είναι ολοένα περισσότερο αιτία διχασμού, όχι λιγότερο».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ανησυχία και διαδηλώσεις έχει πυροδοτήσει σειρά άλλων σχεδίων νόμου υπό εξέταση όσον αφορά τον τομέα της δικαιοσύνης, συμπεριλαμβανομένου αυτού για τους διορισμούς των δικαστικών, που έχει ήδη εγκριθεί σε πρώτη ανάγνωση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.