ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Καναδάς: Έφεση από την κυβέρνηση στη δικαστική διαταγή επαναπατρισμού τζιχαντιστών στη Συρία

Το ομοσπονδιακό δικαστήριο «πρακτικά δημιούργησε το δικαίωμα στον επαναπατρισμό», τονίζεται στην έφεση

Καναδάς: Έφεση από την κυβέρνηση στη δικαστική διαταγή επαναπατρισμού τζιχαντιστών στη Συρία

Έφεση στην εντολή ομοσπονδιακού δικαστηρίου τον Ιανουάριο να επαναπατρίσει τέσσερις πολίτες του Καναδά κρατούμενους στη Συρία που βαρύνουν υποψίες πως πολέμησαν στις τάξεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), με έγγραφό της που υποβλήθηκε χθες Παρασκευή άσκησε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό.

Η καναδική κυβέρνηση επιχειρηματολογεί ότι η πρωτόδικη απόφαση είναι εσφαλμένη επειδή, μεταξύ άλλων, αναφέρει πως η Οτάβα είναι νομικά υποχρεωμένη να λάβει μέτρα για να διευκολύνει τον επαναπατρισμό τους.

Το ομοσπονδιακό δικαστήριο «πρακτικά δημιούργησε το δικαίωμα στον επαναπατρισμό», τονίζεται στην έφεση.

Η ετυμηγορία του ομοσπονδιακού δικαστηρίου, που απαγγέλθηκε την 20ή Ιανουαρίου, ορίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει να προμηθεύσει τους τέσσερις άνδρες με ταξιδιωτικά έγγραφα, να ζητήσει τον επαναπατρισμό τους και να αναθέσει σε κάποιον την παραλαβή τους.

Οι τέσσερις άνδρες, που δεν κατηγορούνται για κάποιο έγκλημα, κρατούνται σε καταυλισμούς επειδή πιστεύεται ότι ταξίδεψαν στη Συρία για να πολεμήσουν ή να βοηθήσουν με άλλον τρόπο το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με την απόφαση του Ιανουαρίου.

Η καναδική κυβέρνηση έχει εγγράψει το ΙΚ στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων που καταρτίζει.

Στην απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου, οι συνθήκες κράτησης των τεσσάρων Καναδών χαρακτηρίζονται «φρικτές»: βρίσκονται σε εγκαταστάσεις με οξύ πρόβλημα υπερπληθυσμού εγκλείστων, ανθυγιεινές, ενώ δεν τους προσφέρονται επαρκής τροφή, ούτε ιατρική περίθαλψη. Οι συνθήκες αυτές παραβιάζουν διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει ο Καναδάς.

Επικαλέστηκε το συνταγματικό δικαίωμα των Καναδών να εισέρχονται να να επιστρέφουν στη χώρα, ενώ απέρριψε το κυβερνητικό επιχείρημα πως θα όφειλαν να παρουσιαστούν αδιάσειστες αποδείξεις πως το δικαίωμα αυτό παραβιάστηκε.

Τον Ιούνιο, ο ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για την προώθηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών ανέφερε πως ο επαναπατρισμός των Καναδών από τις αρχές είναι «η μοναδική αντίδραση που συμμορφώνεται προς το διεθνές δίκαιο».

Η κυβέρνηση του Καναδά ζητεί να ανασταλεί η ισχύς της δικαστικής εντολής ως τουλάχιστον την εκδίκαση της έφεσης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.