ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ντράπηκε ο Χίμλερ όταν άκουσε τον Μαγιορκίνη...

Κουβανός πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ: «Οι ΗΠΑ προκαλούν ασφυξία στη νήσο»

Καταγγέλλει «πελώρια εκστρατεία υπονόμευσης» μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου «να περιπέσει σε ανυποληψία η επανάσταση»

Κουβανός πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ: «Οι ΗΠΑ προκαλούν ασφυξία στη νήσο»

Ο κουβανός πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ κατηγόρησε χθες τις ΗΠΑ πως αποπειρώνται να προκαλέσουν «ασφυξία» στη νήσο για να ανατραπεί η κομμουνιστική κυβέρνηση.

«Μας έχουν θέσει σε κατάσταση μέγιστης πίεσης, οικονομικής ασφυξίας, για να προκαλέσουν την πτώση (της κυβέρνησης) της επανάστασης, για να σπάσουν την ενότητα μεταξύ της ηγεσίας και του λαού» της χώρας της Καραϊβικής, τόνισε ο αρχηγός του κράτους κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση.

«Αυτό μεταφράζεται σε οικονομικό διωγμό, σε ενίσχυση του αποκλεισμού, σε πελώρια εκστρατεία υπονόμευσης» από μέρους των ΗΠΑ μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου «να περιπέσει σε ανυποληψία η επανάσταση», κατήγγειλε ο Ντίας-Κανέλ, επιμένοντας στο ότι η οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα 11 εκατομμυρίων κατοίκων είναι «πολύ περίπλοκη».

Για τον αρχηγό του κράτους, ο οποίος διαδέχθηκε το 2018 τον Ραούλ Κάστρο, η οικονομική κατάσταση επιδεινώθηκε ραγδαία από «το δεύτερο εξάμηνο του 2019» και πέρα.

«Επλήγησαν οι κυριότερες πηγές εσόδων μας, οι αποστολές εμβασμάτων, ο τουρισμός, οι εισαγωγές (…) το βασικό πρόβλημα είναι η χαμηλή διαθεσιμότητα συναλλάγματος», επισήμανε ο κουβανός πρόεδρος. Η χώρα δεν έχει εξάλλου πρόσβαση σε δάνεια, όπως αυτά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο Ντίας-Κανέλ απάντησε εξάλλου στις επικρίσεις για τη στιγμή που επιλέχθηκε από την κυβέρνηση για να εφαρμοστεί, εν μέσω πανδημίας, νομισματική μεταρρύθμιση που έθεσε εκτός ελέγχου τον πληθωρισμό — ήταν στο 45,8% από τον Ιανουάριο ως τον Μάιο και 29% το 2022, κατά τους επίσημους αριθμούς, που ειδικοί θεωρούν μάλλον υποτιμημένους.

«Δεν είμαστε ούτε κλεισμένοι στους εαυτούς μας, ούτε δογματικοί (…) έχουμε την πρόθεση να διορθώσουμε (την οικονομική κατάσταση) το συντομότερο δυνατό», επέμεινε ο πρόεδρος.

Η Κούβα βιώνει τη χειρότερη οικονομική κρίση μετά την εξαφάνιση των σοβιετικών ενισχύσεων τα χρόνια του 1990. Βρίσκεται αντιμέτωπη με ελλείψεις τροφίμων, φαρμάκων, καυσίμων και έξοδο μεταναστών άνευ προηγουμένου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η αγροτική παραγωγή μειώθηκε κατά 35% την περίοδο 2019-2023 και η κυβέρνηση παραδέχθηκε τον Σεπτέμβριο πως εισάγει «πρακτικά το 100%» βασικών προϊόντων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.