Δημοκρατία έχουμε, ότι θέλουμε λέμε, έτσι Αλέξη;

Ξεπέρασαν και τα ποσοστά του Κιμ στο Μπουρουντί: Επανεκλογή για το κυρίαρχο κόμμα με 96,51%

Εκλέγεται συνεχώς από το 2005

Ξεπέρασαν και τα ποσοστά του Κιμ στο Μπουρουντί: Επανεκλογή για το κυρίαρχο κόμμα με 96,51%

Το κόμμα που κυβερνά το Μπουρούντι συνεχώς από το 2005 εξασφαλίζει όλες τις έδρες μετά τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 5 Ιουνίου, ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή, παρότι παρατηρητές και η αντιπολίτευση έχουν καταγγείλει πολλές παρατυπίες.

«Σε εθνικό επίπεδο το CNDD-FDD συγκέντρωσε ποσοστό 96,51%» ανακοίνωσε ο πρόεδρος της επιτροπής.

Κανένα από τα άλλα κόμματα δεν ξεπέρασε στο όριο του 2% ώστε να εκλέξει βουλευτές και έτσι και οι 100 έδρες πηγαίνουν στο CNDD-FDD.

Μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ελευθερίας (CNL), του κυριότερου αντιπάλου του CNDD-FDD, που όμως είχε αποκλειστεί από τις εκλογές, είχαν καταγγείλει ανήμερα των εκλογών παρατυπίες: ότι κάποιοι ψήφισαν πολλές φορές, άλλοι εξαναγκάστηκαν να ψηφίσουν, σε κάποιους «απαγορεύτηκε η πρόσβαση» ενώ παρατηρητές «φυλακίστηκαν αυθαίρετα».

Υποψήφιος βουλευτής μικρού κόμματος «Συμβούλιο Πατριωτών» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι ψηφοφόροι έριχναν στις κάλπες ψηφοδέλτια που τους είχαν δώσει προσυμπληρωμένα κάτι που συνιστά «μεγάλη απάτη και παρατηρήθηκε παντού».

Ο πρόεδρος Εβαρίστ Νταγισιμίγιε ανέλαβε τα ηνία στο Μπουρούντι τον Ιούνιο του 2020, μετά τον θάνατο του προκατόχου του, Πιερ Ενκουρουνζίζα, ο οποίος κυβέρνησε με σιδηρά πυγμή επί 15 χρόνια.

Το Μπουρούντι είναι η φτωχότερη χώρα του κόσμου, όσον αφορά το ΑΕΠ ανά κάτοικο, σύμφωνα με την κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας το 2023. Το 75% των 12 εκατομμυρίων κατοίκων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.