ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

ΛΔ Κονγκό: Ο πρόεδρος Τσισεκέντι κατηγορεί τη Ρουάντα ότι υποστηρίζει τους αντάρτες του M23

Η Ρουάντα το διαψεύδει, όμως σε αντίποινα, η Κινσάσα ανέστειλε τις πτήσεις προς την επικράτειά της που εκτελεί η RwandAir

ΛΔ Κονγκό: Ο πρόεδρος Τσισεκέντι κατηγορεί τη Ρουάντα ότι υποστηρίζει τους αντάρτες του M23

Ο πρόεδρος της ΛΔ Κονγκό Φέλιξ Τσισεκέντι δήλωσε χθες Κυριακή πως δεν έχει «καμία αμφιβολία» για την υποστήριξη της Ρουάντας σε κίνημα ανταρτών που «επιτίθεται» στη χώρα του, επαναλαμβάνοντας μολαταύτα πως επιθυμία του είναι οι δύο γειτονικές χώρες να διατηρήσουν ειρηνικές σχέσεις.

Η νέα κρίση στις διμερείς σχέσεις, που προκαλεί η αναζωπύρωση στο ανατολικό τμήμα της χώρας του ανταρτοπολέμου της οργάνωσης M23 («Κίνημα της 23ης Μαρτίου») των Τούτσι, απασχόλησε τις συνομιλίες που είχαν ο κ. Τσισεκέντι και ο πρόεδρος του γειτονικού Κονγκό Ντενί Σασού Νγκεσό στο προπύργιο του τελευταίου στην Ογιό, περίπου 400 χιλιόμετρα βόρεια της Μπραζαβίλ.

Η Κινσάσα κατηγορεί το Κιγκάλι πως υποστηρίζει το M23, που ενεπλάκη σε σφοδρές μάχες με τον στρατό της ΛΔ Κονγκό στα τέλη Μαΐου. Η Ρουάντα το διαψεύδει, όμως σε αντίποινα, η Κινσάσα ανέστειλε τις πτήσεις προς την επικράτειά της που εκτελεί η RwandAir, ενώ κάλεσε τον πρεσβευτή της χώρας στο ΥΠΕΞ, για να του επιδοθεί «πολύ αυστηρή προειδοποίηση».

Ο πρόεδρος Τσισεκέντι δεν είχε ακόμη τότε εκφραστεί δημόσια για την κρίση.

«Επέμενα πάντα ότι πρέπει να κατασκευάζεις γέφυρες μάλλον, παρά να οικοδομείς τείχη», δήλωσε στη δημόσια ραδιοτηλεόραση του Κονγκό ο αρχηγός του κράτους της ΛΔ Κονγκό. «Δυστυχώς, σήμερα βρισκόμαστε εδώ όπου βρισκόμαστε», πρόσθεσε.

«Το γεγονός ότι θέλουμε ειρήνη, αδελφοσύνη και αλληλεγγύη δεν είναι αδυναμία», συνέχισε. «Δεν δίνει την ευκαιρία σε γείτονές μας να έρχονται να μας προκαλούν».

«Ελπίζω ότι η Ρουάντα έχει μάθει αυτό το μάθημα, διότι σήμερα είναι σαφές, δεν υπάρχει αμφιβολία, η Ρουάντα υποστηρίζει το M23 που έρχεται κι επιτίθεται στη ΛΔ Κονγκό», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της ΛΔ Κονγκό υπενθύμισε ότι οι αντάρτες είχαν νικηθεί, «κατατροπωθεί» το 2013 από τον στρατό της χώρας του και «το οπλοστάσιό τους είχε κατασχεθεί».

Το γεγονός ότι η δράση τους αναζωπυρώθηκε «σημαίνει ότι ξεκίνησαν από κάπου, εξοπλίστηκαν από κάποιους», συμπλήρωσε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο πρόεδρος του Κονγκό Σασού Νγκεσό από την πλευρά του δήλωσε «σίγουρος» ότι η τρέχουσα κρίση θα μπορέσει να επιλυθεί. «Θεωρώ ότι θα ξεπεράσουμε γρήγορα αυτές τις δυσκολίες και θα αποκαταστήσουμε την ειρήνη μέσω διαλόγου», είπε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.