ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Debate Ε.Μακρόν – Μ.Λεπέν: «Θέλουμε την Ευρώπη των Εθνών με γαλλική κυριαρχία, όχι κυριαρχία των Βρυξελλών»

Πρώτη έλαβε τον λόγο η Μ.Λεπέν

Debate Ε.Μακρόν – Μ.Λεπέν: «Θέλουμε την Ευρώπη των Εθνών με γαλλική κυριαρχία, όχι κυριαρχία των Βρυξελλών»

Ξεκίνησε η μία και μοναδική τηλεοπτική συζήτηση (débat) των δυο υποψηφίων, Εμμανουέλ Μακρόν και Μαρί Λεπέν, που θα αναμετρηθούν την Κυριακή στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Λεπέν έλαβε πρώτη τον λόγο λέγοντας: Θα είμαι η πρόεδρος της καθημερινότητάς των Γάλλων, θα είμαι πρόεδρος της Δημοκρατίας. Θα είμαι πρόεδρος για όλους, πρόεδρος για την ομόνοια που θα έχει αποκατασταθεί μεταξύ των Γάλλων, της κοινωνικής ειρήνης» είπε μεταξύ άλλων η οποία στο κρίσιμο ζήτημα της ΕΕ ανέφερε ότι θέλει μια Ευρώπη των Εθνών και η κυριαρχία να είναι στα γαλλικά χέρια όχι στης ΕΕ.

Η δεξιά υποψήφια τόνισε ότι θα ήταν η πρόεδρος που θα φρόντιζε τις καθημερινές ανησυχίες, όπως η αγοραστική δύναμη, η ασφάλεια και τα σχολεία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν έστρεψε τα βέλη του προς την πλευρά της Λεπέν, λέγοντας πως τα συμφέροντά της είναι κοινά με εκείνα των συνεργατών του Κρεμλίνου, ενώ επίσης είπε πως η Λεπέν πήρε δάνειο από τράπεζα της Ρωσίας που είναι κοντά στο Κρεμλίνο.

Αν χρειάστηκε να πάρω δάνειο στο εξωτερικό, αυτό είναι επειδή καμία τράπεζα της Γαλλίας δεν ήθελε να μου χορηγήσει δάνειο, είπε η Λεπέν. Είμαι μια γυναίκα ελεύθερη που μάχεται για τη Γαλλία είπε η Λεπέν και τόνισε ότι δεν έχει δεσμούς με τη Ρωσία, λέγοντας στον Μακρόν ότι κι εκείνος είχε σχέσεις με τον Βλ. Πούτιν ενώ τον είχε υποδεχτεί στο παρελθόν.

Η Λεπέν είπε πως φοβάται πως η Ρωσία θα γίνει πολύ στενός σύμμαχος με την Κίνα στο μέλλον και μαζί θα αποτελέσουν μια υπερδύναμη, οικονομικά αλλά και στρατιωτικά και θα υπάρξει σοβαρό ρίσκο για τη Γαλλία και την Ευρώπη. Να μην λύνουμε σημερινά προβλήματα βλάπτοντας το μέλλον μας.

Απόλυτη διάσταση απόψεων για τη μετανάστευση – Μακρόν: «Θέλει να προκαλέσει εμφύλιο»

Τεράστιο ήταν το χάσμα απόψεων ανάμεσα στον Μακρόν και τη Λεπέν για το ζήτημα της μετανάστευσης και το λεγόμενο ζήτημα της «μαντίλας».

Η Μαρίν Λεπέν είπε πως θέλει να «λύσει το πρόβλημα της άναρχης και μαζικής μετανάστευσης» και, προς τον σκοπό αυτό, θα οργανώσει δημοψήφισμα για τη μετανάστευση στη Γαλλία.

Ζήτησε επίσης περισσότερη σταθερότητα από πλευράς πολιτείας και υποστήριξε «το τεκμήριο της νόμιμης άμυνας» για τη γαλλική αστυνομία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν αντέταξε ότι έχει «τηρήσει τις δεσμεύσεις του» για την ασφάλεια, εξηγώντας ότι δημιούργησε 10.000 θέσεις αστυνομικών και αύξησε τον προϋπολογισμό της δικαιοσύνης κατά 30% τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο απερχόμενος αρχηγός του γαλλικού κράτους ισχυρίστηκε επίσης ότι αύξησε τα μέσα και τη συλλογική οργάνωση για την καταπολέμηση των γυναικοκτονιών, αναφερόμενος στις γραμμές βοήθειας και ακρόασης, στη δημιουργία βραχιολιών προστασίας για την απομάκρυνση βίαιων συζύγων, στην εκπαίδευση αξιωματικών της αστυνομίας και της χωροφυλακής σε θέματα σεξισμού και σεξουαλικής βίας.

Ως προς το λεγόμενο ζήτημα της «μαντίλας» η Μαρίν Λεπέν τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσής της στους δημόσιους χώρους.

«Είμαι υπέρ της απαγόρευσης της μαντίλας στον δημόσιο χώρο γιατί πιστεύω ότι είναι στολή που επιβάλλεται από τους ισλαμιστές», ξεκαθάρισε η Μαρίν Λεπέν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν την επέκρινε έντονα, λέγοντας ότι αν η Μαρίν Λεπέν εφαρμόσει αυτά που λέει, θα «προκαλέσει εμφύλιο πόλεμο» στη Γαλλία.

«Δεν παλεύω ενάντια στη θρησκεία του ισλάμ, δεν υπάρχει πρόβλημα, παλεύω ενάντια στην ισλαμιστική ιδεολογία, η οποία επιτίθεται στην ισότητα των φύλων, την ανεξιθρησκία, τη δημοκρατία και επιδιώκει να επιβάλει θρησκευτικό νόμο που ονομάζεται σαρία», επέμεινε η Λεπέν, υποστηρίζοντας πως είναι απαραίτητο «να κλείσουν 570 τζαμιά ριζοσπαστών».

Ο Εμανουέλ Μακρόν απάντησε ότι η δεξιά υποψήφια «από την μαντίλα» κατέληξε να «περάσει στην τρομοκρατία και στον ισλαμισμό».

Προεκτείνοντας αυτό το σκεπτικό, «πόσοι αστυνομικοί και χωροφύλακες θα τρέχουν πίσω από τις μαντίλες;», διερωτήθηκε ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Όσοι έτρεχαν πίσω από αυτούς που δεν φόραγαν μάσκες», αντέταξε η Μαρίν Λεπέν.

Λεπέν: Σύνταξη από τα 60-62 έτη

Η Μαρίν Λεπέν χαρακτήρισε «αφόρητη αδικία» τη συνταξιοδότηση στα 65 έτη που επιθυμεί ο Εμανουέλ Μακρόν, λέγοντας ότι, αν εκλεγεί, οι Γάλλοι θα μπορούν να φύγουν από την εργασία τους σε ηλικία «μεταξύ 60 και 62 ετών».

Απαντώντας, ο Μακρόν είπε ότι θέλει «να διατηρήσει αυτόν τον θησαυρό που είναι το γαλλικό συνταξιοδοτικό σύστημα».

Η Λεπέν κατέκρινε τον Μακρόν για το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, ύψους 85 δισ. ευρώ, αλλά και για τη μείωση της παραγωγικότητας στη Γαλλία, ενώ υποστήριξε την ανάγκη ενός «οικονομικού πατριωτισμού».

Η αφόρητη ειρωνεία Μακρόν σε Λεπέν για την πανδημία

Ως προς την κρίση του κορωνοϊού, η Λεπέν υποστήριξε ότι θα είχε προσφέρει βοήθεια με ίδια κεφάλαια του κράτους σε εταιρείες, «δηλαδή 1.500 ευρώ ανά εταιρεία, πάνω από 1.000 ευρώ ανά εργαζόμενο».

«Διαφώνησα μαζί σας μετά τον πρώτο εγκλεισμό, συνεχίσατε την απαγόρευση της κυκλοφορίας, συνεχίσατε να κλείνετε τις επιχειρήσεις», είπε η Λεπέν.

«Δεν έχω τη σκληρότητα να συζητήσω μαζί σας για την κρίση της Covid» απάντησε ειρωνικά ο Εμανουέλ Μακρόν, θυμίζοντας τις θέσεις της Μαρίν Λεπέν για τα εμβόλια Sputnik, που παράγονται στη Ρωσία, και λέγοντας ότι είναι «περήφανος» για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας.

Οι υποσχέσεις αν εκλεγούν πρόεδροι

Αρχικά, οι δύο «μονομάχοι κλήθηκαν να απαντήσουν τι θα πράξουν ως πρόεδροι της Γαλλίας.

Λεπέν: Θα είμαι η πρόεδρος της καθημερινότητας των Γάλλων, θα είμαι πρόεδρος της Δημοκρατίας. Θα είμαι πρόεδρος για όλους, πρόεδρος για την ομόνοια που θα έχει αποκατασταθεί μεταξύ των Γάλλων, της κοινωνικής ειρήνης, είπε μεταξύ άλλων.

«Συναντιέμαι με τον κόσμο της Γαλλίας εδώ και χρόνια. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο τον βλέπω ανήσυχο για το μέλλον, υπάρχει μια γενική ανασφάλεια. Αν οι άνθρωποι της Γαλλίας μου κάνουν την τιμή και με εμπιστευτούν την Κυριακή, θα γίνω η πρόεδρος που θα προεδρεύσει σε μια εποχή αναγέννησης, θα επαναφέρω τις ελευθερίες μας, την ασφάλεια, τη γνώση, την υγεία για όλα τα μέλη του γαλλικού πληθυσμού. Θα είμαι η πρόεδρος της δικαιοσύνης. Θα είμαι πρόεδρος της εθνικής αδελφότητας», είπε η Μαρίν Λεπέν.

Η δεξιά υποψήφια τόνισε ότι, σε περίπτωση που εκλεγεί, θα είναι η πρόεδρος που θα φροντίζει για τις καθημερινές ανησυχίες, όπως η αγοραστική δύναμη και τα σχολεία.

Νωρίτερα ζητήματα, όπως το θέμα που θα συζητηθεί πρώτο, ποιος θα λάβει πρώτος τον λόγο και που θα κάθονται οι δυο υποψήφιοι, επιλύθηκαν με κλήρωση ενώπιον δικαστικού επιμελητή, ενώ τη ζήτηση, συντονίζουν δυο δημοσιογράφοι, ένας από ιδιωτικό και ένας από δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό.

Εξαιρετικά προσεκτική ήταν σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του γαλλικού τύπου οι εκπρόσωποι της υποψήφιας Μαρίν Λεπέν. Και αυτό διότι στην τηλεοπτική συζήτηση που έγινε μεταξύ των δύο πριν από πέντε χρόνια η Μαρίν Λεπέν εκτιμάται ότι έχασε τουλάχιστον 3%.

Πρώτη έλαβε τον λόγο η Λεπέν. Θα ακολουθήσουν τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, το ασφαλιστικό, το συνταξιοδοτικό, η προσφυγική κρίση, τα θέματα του περιβάλλοντος κ.α.

Από τεχνική άποψη στο στούντιο Lendit 5 όπου λαμβάνει χώρα η συζήτηση, υπάρχουν 16 κάμερες, ενώ πίσω από τους δυο υποψήφιους υπάρχει μια γιγάντια οθόνη υψηλής ανάλυσης ύψους 3,7 μέτρων η οποία χρησιμεύσει ως φόντο.

Η μεταξύ τους απόσταση είναι 2,5 μέτρα, ενώ οι δυο δημοσιογράφοι είναι σε απόσταση τεσσάρων μέτρων από τους δυο υποψήφιους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Συμφωνήθηκε, τέλος, ότι οι κάμερες θα δείχνουν τον υποψήφιο που δεν έχει τον λόγο μόνο όταν κοιτάζει αυτόν που έχει τον λόγο και όχι όταν για παράδειγμα ψάχνει τις σημειώσεις του ή πίνει νερό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.