Τώρα, εμένα γιατί αντί να μου μυρίζει άνοιξη μου «μυρίζουν» εκλογές;

«Μακεδονία σκέτο» ζητά πάλι ο Σκοπιανός πρωθυπουργός: «Δεν είναι σωστό το Βόρεια Μακεδονία»

Μίλησε για «μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα» κάτα τη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου

«Μακεδονία σκέτο» ζητά πάλι ο Σκοπιανός πρωθυπουργός: «Δεν είναι σωστό το Βόρεια Μακεδονία»

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, κατά την παρέμβασή του σε πάνελ συζήτησης με θέμα τη Γεωστρατηγική και Ενεργειακή Ασφάλεια, στο πλαίσιο της Διάσκεψης Ασφάλειας του Μονάχου μίλησε πάλι για “Μακεδονία”!

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης των Σκοπίων, επεσήμανε ότι όταν γίνεται λόγος για δύο μέτρα και δύο σταθμά στην πολιτική θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το “μακεδονικό ζήτημα”, γιατί, όπως είπε, εδώ και δύο δεκαετίες η υποψηφιότητα της χώρας του για ένταξη στην ΕΕ δεν μπορεί να υλοποιηθεί λόγω τεχνητών ζητημάτων που τίθενται κάθε φορά.

«Άκουσα τις φωνές εδώ στο Μόναχο, για παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις, αλλά όταν εμείς αλλάξαμε τη σημαία μας, όταν αλλάξαμε το νόμισμά μας ή όταν αλλάξαμε το συνταγματικό μας όνομα, τι ήταν αυτό; Δεν ήταν μήπως ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις και γιατί τότε κανείς δεν μιλούσε; Ακόμη και τώρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την απαίτηση να αλλάξουμε ξανά το σύνταγμα, εάν θέλουμε να ξεκινήσουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. Τι είναι αυτό; Δεν είναι ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις;», διερωτήθηκε ο Μίτσκοσκι;

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας ανέφερε ακόμη ότι η χώρα του είναι μέρος της Ευρώπης και θέλει να εφαρμόσει τις ευρωπαϊκές αξίες.

«Αυτό όμως που συμβαίνει είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Γινόμαστε μάρτυρες της λεγόμενης “βαλκανοποίησης της Ευρώπης”, αντί του “εξευρωπαϊσμού των Βαλκανίων”. Ορισμένα βαλκανικά κράτη-μέλη της ΕΕ έφεραν τις βαλκανικές διαμάχες και τις βαλκανικές αξίες στις Βρυξέλλες, αντί για το αντίθετο», πρόσθεσε.

«Είπατε ότι η Ρωσία αρνείται την ουκρανική εθνική ταυτότητα, τη γλώσσα, την εκκλησία της χώρας, προέβη σε μια τρομερή εισβολή που ήταν μεγάλο λάθος τον 21ο αιώνα, αλλά ταυτόχρονα το κοινοβούλιο ενός από τα νεότερα μέλη της ΕΕ (σ.σ. εννοεί την Βουλγαρία) αρνείται τη μακεδονική ταυτότητα, τη μακεδονική γλώσσα που είναι επίσημη γλώσσα του ΟΗΕ από το 1945 και έχει κωδικοποιηθεί διεθνώς από το 1977. Άραγε για τι μιλάμε τότε; Γιατί σιωπούν όλοι;», είπε ακόμη ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Αναφερόμενος στην ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ (Μάρτιο του 2020), ο Χρ. Μίτσκοσκι ισχυρίστηκε ότι αυτό έγινε μετά από «πολλές θυσίες και ταπεινώσεις» και αφού πρώτα η χώρα του «αναγκάστηκε να αλλάξει το όνομά της».

«Ο Διάδρομος XIII, που συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με την Αδριατική Θάλασσα, είναι κρίσιμος όχι μόνο για την οικονομία αλλά και για το ΝΑΤΟ, καθώς δημιουργεί έναν ισχυρό άξονα μεταφορών από Ανατολή προς Δύση. Ταυτόχρονα, ο εκσυγχρονισμός του Διαδρόμου Χ θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι πρώτες ύλες και τα προϊόντα μεταφέρονται σε όλη την Ευρώπη, μειώνοντας την εξάρτηση από μακρινά λιμάνια όπως το Ρότερνταμ και το Αμβούργο. Εάν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης γίνει βασικός κόμβος μεταφορών, η Βόρεια Μακεδονία θα αποκτήσει σημαντικό οικονομικό και γεωπολιτικό πλεονέκτημα», ανέφερε ο Χρ.Μίτσκοσκι.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.