ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Μυστικό μίνι-Νταβός για Ουκρανία και παγκόσμια οικονομία: Τι είναι το World.Minds

Κρατά κλειστές τις πόρτες του για νέα μέλη

Μυστικό μίνι-Νταβός για Ουκρανία και παγκόσμια οικονομία:  Τι είναι το World.Minds

Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής ολοκληρώθηκε μια μυστική σύσκεψη στο Νταβός της Ελβετίας στην οποία μετείχαν ειδήμονες του οικονομικού και ακαδημαϊκού  κόσμου η οποία απαρτίζουν μια «ομάδα», γνωστή ως World.Minds—μια αδελφότητα της παγκόσμιας ελιτ που κινείται κάτω από τα ραντάρ  της δημοσιότητας και των ΜΜΕ.

Η σύνοδος κορυφής χαρακτηρίζεται ως «το Νταβός του σκεπτόμενου ανθρώπου», είπε ένα μέλος της ομάδας αυτής στο The Daily Beast.

Φέτος, οι παρευρισκόμενοι συζήτησαν την κατάσταση στην Ουκρανία, ενώ έγκριτοι επιστήμονες παρουσίασαν έρευνα για την πυρηνική σύντηξη και ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Ehud Olmert παρουσίασε λεπτομερώς ένα ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή.

Με μόλις 1.500 μέλη, το World.Minds είναι μια συγκεντρωμένη ομάδα πλούτου και δύναμης με ένα ρόστερ που περιλαμβάνει τον πρώην υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ  Timothy Geithner, τον στρατηγό ε.α. David Petraeus, τους φιλοσόφους Peter Singer και Daniel Dennett και τους δισεκατομμυριούχους Bill Ackman, Henry Kravis και Άλεξ Καρπ. Σύμφωνα με το καταστατικό του, τουλάχιστον το 51% της κοινότητας πρέπει να εργάζεται στις επιστήμες για να διασφαλίσει ότι «η ομάδα δεν θα μεταβληθεί  σε μια επιχειρηματική λέσχη».

Η World.Minds δεν δέχεται αιτήσεις συμμετοχής και ο ιστότοπός της δηλώνει:

«Εκτός και αν είστε διεθνής αναγνωρισμένος επιστήμονας ή στοχαστής  μην κάνετε τον κόπο να επικοινωνήσετε μαζί μας. Θα επικοινωνήσουμε  εμείς μαζί σας»

Η ομάδα χρησιμοποιεί τον λεγόμενο «Κανόνα του Τσάθαμ Χάουζ», που σημαίνει ότι επιτρέπεται στα μέλη να αναφέρουν τι ελέχθη σε  εσωτερικές συζητήσεις, εφόσον δεν αποκαλύπτουν ποιος είπε τι.

Η σύνοδος κορυφής του Νταβός, που ιδρύθηκε το 1971, παραμένει ο κορυφαίος χώρος για την πολιτική συζήτησης των παγκόσμιων ευγενών, αν και έχει γίνει όλο και πιο εταιρική και υπερπλήρη.

«Είναι μια προειδοποίηση για εμάς να μην γίνουμε  ποτέ έτσι», είπε ο ιδρυτής του World.Minds Rofl Dobelli.

Η υψηλή αποστολή του World.Minds  είναι η δημιουργία μιας «γέφυρας μεταξύ της επιστήμης, των επιχειρήσεων και των πολιτιστικών κοινοτήτων» – υποδηλώνει ότι προσπαθεί να αναδημιουργήσει τις πρώτες, μέρες του Νταβός, αν όχι να αντικαταστήσει εντελώς τον μεγαλύτερο αντίπαλό του. Αλλά ο Dobelli επιμένει ότι προσπαθεί απλώς να καλλιεργήσει την πνευματική περιέργεια.

«Υπάρχουν πολλές εταιρείες και οργανισμοί που λένε, «Θέλουμε να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο», όπως το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ», είπε. «Είμαστε λίγο πιο ταπεινοί. Θέλουμε πρώτα να κατανοήσουμε τον κόσμο πριν ισχυριστούμε ότι τον βελτιώσουμε», εξηγεί ο Dobelli.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.