Να συνάψουν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου παρακινεί τις ΗΠΑ η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας

Αρνητικές οι ΗΠΑ για επιστροφή στη συμφωνία

Να συνάψουν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου παρακινεί τις ΗΠΑ η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν δήλωσε χθες ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να επιστρέψουν στην περιφερειακή συμφωνία εμπορίου αν θέλουν οικονομικές σχέσεις με την Ινδία και τον Ειρηνικό.

Σε μία ομιλία της, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης της στην Ουάσινγκτον, η Άρντερν είπε ότι η πολυεθνική συμφωνία, η οποία είναι γνωστή ως η Συνολική και Προοδευτική Συμφωνία για τη Διασυνοριακή Εταιρική Σχέση στην Περιοχή του Ειρηνικού (CPTPP) είναι “ο χρυσός κανόνας,” ενώ η Νέα Ζηλανδία θα συνεχίσει να πιέζει για να έχει μία μεγαλύτερη πρόσβαση στην αγορά των ΗΠΑ, ακόμη και χωρίς μία τέτοια εξέλιξη.

«Αν οι ΗΠΑ επιδιώκουν να εμπλακούν οικονομικά στην περιοχή μας, τότε, αυτό είναι το πλαίσιο για να το πράξουν,» τόνισε η ίδια με αναφορά στην CPTPP.

Αρνητικές οι ΗΠΑ για επιστροφή στη συμφωνία

Από την άλλη μεριά, η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι αρνητική για την επιστροφή στο πλαίσιο της αναφερόμενης συμφωνίας, με δεδομένες τις ανησυχίες που υπάρχουν για επιπτώσεις στις θέσεις εργασίας εντός της αμερικανικής οικονομίας.

Η Άρντερν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το Οικονομικό Πλαίσιο Ευημερίας για την Ινδία και τον Ειρηνικό (IPEF), το οποίο, ο πρόεδρος Μπάιντεν ενεργοποίησε αυτή την εβδομάδα στο Τόκιο με άλλες δώδεκα χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Νέας Ζηλανδίας αποτελεί «ένα αρχικό σημείο για συζήτηση» σε ζητήματα για την ψηφιακή τεχνολογία, το κλίμα, αλλά και τη μείωση των τριβών σε περιφερειακό επίπεδο.

Αλλά, μιλώντας μετά τη συνάντησή της με μέλη του Κογκρέσου, η Άρντερν είπε ότι επεδίωξε να δώσει έμφαση στην ανάγκη διεύρυνσης των εμπορικών ευκαιριών και συνεργασιών στην περιοχή της Ινδίας και του Ειρηνικού.

Η ίδια, τόνισε ότι η IPEF μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες για την άρση μη παραδοσιακών εμπορικών εμποδίων, όπως αυτά που βοήθησαν στην πρόκληση ελλείψεων βρεφικού γάλακτος στις ΗΠΑ. «Έτσι, είναι μία ευκαιρία και ένα άνοιγμα για εμάς. Θα το δεχτούμε αυτό, αλλά θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε και την πρόσβαση μας στην αγορά των ΗΠΑ».

Ο Μπάιντεν ενεργοποίησε την πρωτοβουλία IPEF στο πλαίσιο των προσπαθειών αντιμετώπισης της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας, χωρίς να προσφέρει απαλλαγή από τους δασμούς ή διευρυμένη πρόσβαση στην αγορά των ΗΠΑ, όπως επιθυμούν οι χώρες της περιοχής.

Η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται με καλή πίστη στη συμφωνία

«Είναι καλύτερο να βρίσκεται στο τραπέζι δρομολογώντας αυτές τις συζητήσεις παρά να απέχεις, αλλά θα συνεχίσουμε να πιέσουμε σε κάθε βήμα για πρόσβαση στην αγορά,» είπε η ίδια.

Η Άρντερν βρίσκεται στις ΗΠΑ επιδιώκοντας την αύξηση των εξαγωγών, αλλά και την προσέλκυση περισσότερων τουριστών, καθώς η Νέα Ζηλανδία κινείται προς το συνολικό άνοιγμα των συνόρων της, μετά από δύο χρόνια εφαρμογής περιορισμών εξαιτίας της πανδημίας COVID-19.

Ούτε η Άρντερν που αναρρώνει από μία πρόσφατη μόλυνση από την COVID-19, αλλά ούτε και ο Λευκός Οίκος έχουν μέχρι τώρα ανακοινώσει σχέδια για μία συνάντησή της με τον πρόεδρο Μπάιντεν. Οι ΗΠΑ και η Νέα Ζηλανδία είναι στενοί σύμμαχοι, αλλά μία τέτοια συνάντηση είναι αβέβαιη, με δεδομένο την εφαρμογή των αυστηρών πρωτοκόλλων προστασίας που εφαρμόζει ο Λευκός Οίκος σχετικά με την COVID-19.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Άρντερν δήλωσε ότι συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη την Τρίτη, ενώ σήμερα αναμένεται ότι θα μιλήσει σε τελετή απονομής πτυχίων του πανεπιστημίου Χάρβαρντ στη Βοστόνη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.