ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Άνετη επικράτηση Ε.Μακρόν με 58% έναντι της Μ.Λεπέν

Την επανεκλογή του Εμανουέλ Μακρόν με άνετη νίκη έδειξε το exit poll

Άνετη επικράτηση Ε.Μακρόν με 58% έναντι της Μ.Λεπέν

Οι κάλπες για τις εκλογές στη Γαλλία έκλεισαν στις 21.00 (ώρα Ελλάδας) και σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου, ο Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει 58,2% έναντι της Μαρίν Λε Πεν με 41,8%.

Η Μαρίν Λεπέν, που βελτίωσε τα ποσοστά της σε σχέση με το 2017, αλλά και πάλι έμεινε μακριά από τον στόχο της, παραδέχτηκε την ήττα της υποστηρίζοντας ωστόσο ότι το αποτέλεσμα είναι μια «νίκη» για το πολιτικό κίνημά της.

«Η βούλησή μας να υπερασπιστούμε τους Γάλλους» ενδυναμώθηκε, είπε η Λεπέν, σημειώνοντας ότι «θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας κατά της πολιτικής του (Εμανουέλ) Μακρόν και της μετανάστευσης».

Η Λεπέν πρόσθεσε ότι «Ο αγώνας δεν έχει τελειώσει ακόμα», με το βλέμμα στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου για τις οποίες είπε ότι «υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να εξασφαλίσει ο Μακρόν την πλειοψηφία και στο κοινοβούλιο και πρέπει να αγωνιστούμε για να μην το επιτύχει».

Η συμμετοχή των Γάλλων πολιτών ανήλθε στο 71,8%.

Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει μεταβεί στο μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων όπου θα παρακολουθήσει τα εκλογικά αποτελέσματα και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Πεδίο του Άρεως κάτω από τον Πύργο του Άιφελ, όπου θα απευθυνθεί προς τους φίλους του παρουσία 1300 δημοσιογράφων που έχουν διαπιστευθεί.

Η Μαρίν Λε Πεν αναμένεται και αυτή να απευθυνθεί προς τους ψηφοφόρους της, στο κέντρο του Παρισιού παρουσία 500 δημοσιογράφων που έχουν διαπιστευθεί.

Ο Ε.Μακρόν κατάφερε να προηγηθεί με 16 μονάδες έναντι της δεξιάς υποψηφίου Μαρίν Λεπέν, που φαίνεται ότι έλαβε το 42% των ψήφων, ένα ποσοστό λιγότερο απ’ όσο ανέμενε το επιτελείο της.

Αν δεν υπάρξει ανατροπή, γίνεται ο πρώτος πρόεδρος που καταφέρνει να επανεκλεγεί εδώ και 20 χρόνια. Τελευταία φορά, ήταν το 2002, όταν ο Ζακ Σιράκ επανεξελέγη κερδίζοντας τον πατέρα της Μαρίν Λεπέν, Ζαν Μαρί Λεπέν.

Η ίδια η Μαρίν Λεπέν προέβη στις πρώτες της δημόσιες δηλώσεις, σχολιάζοντας: «Με περισσότερο από το 43% των ψήφων, το αποψινό αποτέλεσμα αντιπροσωπεύει από μόνο του μια ηχηρή νίκη».

Η Λεπέν πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα της στη γαλλική πολιτική, παρότι είχε δηλώσει προηγουμένως ότι μπορεί να εγκατέλειπε την πολιτική, εάν έχανε. Επεσήμανε, επίσης, ότι σέβεται και αναγνωρίζει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα «επίσημα» exit polls των γαλλικών εκλογών αποτελούν, στην πραγματικότητα, έναν συνδυασμό από exit polls και την καταμέτρηση των πρώτων 100-200 ψήφων σε κάθε εκλογικό κέντρο – γι’ αυτό και θεωρούνται τόσο αξιόπιστα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.