ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Ο Ν.Τραμπ προηγείται με διψήφια διαφορά του Ρ.ΝτεΣάντις στην Αϊόβα – Χαμηλότερη όμως από την πανεθνική

Νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι προσπάθειες του κυβερνήτη Ρον ΝτεΣάντις στην Αϊόβα έχουν αποτέλεσμα

Ο Ν.Τραμπ προηγείται με διψήφια διαφορά του Ρ.ΝτεΣάντις στην Αϊόβα – Χαμηλότερη όμως από την πανεθνική

Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προηγείται με μεγάλη διαφορά του Ρον ΝτεΣάντις και στην Αϊόβα, ωστόσο η διαφορά του, σε αυτή την πολιτεία κλειδί, είναι λίγο μικρότερη από την πανεθνική, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση των New York Times/Siena College.

Η έρευνα σε 432 πιθανούς ψηφοφόρους της Αϊόβα έγινε πριν δημοσιοποιηθεί την Τρίτη ένα τρίτο κατηγορητήριο κατά του κ. Τραμπ, το οποίο τον κατηγορεί για ομοσπονδιακά εγκλήματα που συνδέονται με τις προσπάθειές του να παραμείνει στο αξίωμα μετά την απώλεια της επανεκλογής του το 2020.

Οι Ρεπουμπλικάνοι της Αϊόβα έδειξαν κάποιες πραγματικές αμφιβολίες σχετικά με το ποιος υποψήφιος – ο κ. Τραμπ ή ο κ. ΝτεΣάντις – είναι πιο ηθικός, πιο συμπαθής ή ικανός να νικήσει τον πρόεδρο Μπάιντεν το 2024.

Συνολικά, ο κ. Τραμπ έχει την υποστήριξη του 44% των ερωτηθέντων κατοίκων της πολιτείας του Αϊόβα, ποσοστό 10 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από την ηγετική θέση που κατέχει στους Ρεπουμπλικάνους σε εθνικό επίπεδο. Ο κ. ΝτεΣάντις είναι δεύτερος με 20%, ελαφρώς καλύτερο από το 17% που κατέχει σε εθνικό επίπεδο. Ο γερουσιαστής Τιμ Σκοτ από τη Νότια Καρολίνα έχει την υποστήριξη του 9% των πιθανών Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων της Αϊόβα, ποσοστό τριπλάσιο της θέσης του σε εθνικό επίπεδο. Το ποσοστό εύνοιας του κ. Scott μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων της Αϊόβα -70%- είναι στο ίδιο επίπεδο με το 72% του κ. Τραμπ και ακριβώς πίσω από το 77% του κ. ΝτεΣάντις.

Πιο κάτω, ο επιχειρηματίας Vivek Ramaswamy, η πρώην κυβερνήτης Nikki Haley της Νότιας Καρολίνας και ο πρώην αντιπρόεδρος Mike Pence έχουν ο καθένας μονοψήφια υποστήριξη. Η υποστήριξη για τον πρώην κυβερνήτη Κρις Κρίστι του Νιου Τζέρσεϊ δεν έφτασε το ένα ολόκληρο τοις εκατό.

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι οι προσπάθειες του κ. ΝτεΣάντις στην Αϊόβα έχουν αποτέλεσμα, αλλά ότι η πρόκληση να νικήσει τον κ. Τραμπ εκεί είναι διπλά περίπλοκη: Αρκετοί αντίπαλοι απομυζούν την υποστήριξη που θα χρειαζόταν από ψηφοφόρους που είναι ανοιχτοί σε εναλλακτικές λύσεις έναντι του πρώην προέδρου, και οι ψηφοφόροι του κ. Τραμπ εξακολουθούν να τον υποστηρίζουν σε συντριπτικό ποσοστό. Και όπως και στην εθνική κούρσα, φάνηκε ότι ο κ. ΝτεΣάντις δεν κατάφερε να κερδίσει τους ψηφοφόρους με τα θέματα που έχει καταστήσει κεντρικά στην προεκλογική του εκστρατεία.

Για τον κ. ΝτεΣάντις και άλλους ανταγωνιστές, η έρευνα της Αϊόβα έδειξε φωτεινά σημεία. Περίπου το 47% των υποστηρικτών του κ. Τραμπ δήλωσαν ότι θα εξέταζαν και άλλους υποψηφίους. Μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων με τουλάχιστον πτυχίο κολεγίου, ο κ. Τραμπ και ο κ. ΝτεΣάντις ισοψηφούν στο 26% όταν λαμβάνεται υπόψη το σύνολο του πεδίου.

Σε μια μάχη σώμα με σώμα μεταξύ του επικρατέστερου υποψήφιου και του στενότερου αντιπάλου του, ο κ. Τραμπ προηγείται με διαφορά στην Αϊόβα, 55% έναντι 39%, αλλά βρίσκεται πολύ πίσω από τον κ. ΝτεΣάντις μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων με πανεπιστημιακή μόρφωση, 38% έναντι 53%.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο κ. ΝτεΣάντις θεωρείται ως ο πιο ηθικός υποψήφιος, και παρόλο που ο κυβερνήτης της Φλόριντα έχει χτυπηθεί για κάποιες αμήχανες στιγμές στην προεκλογική εκστρατεία, θεωρείται σημαντικά πιο συμπαθής από τον κ. Τραμπ. Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες δήλωσαν ότι ο όρος “συμπαθής” ταιριάζει καλύτερα στον κ. ΝτεΣάντις, έναντι 38% για τον κ. Trump.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.