ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Ο Νετανιάχου απέλυσε υπουργό έπειτα από διαταγή του Ανωτάτου Δικαστηρίου – Νέοι τριγμοί στην κυβέρνηση

Μετά τις διαδηλώσεις που σάρωσαν την χώρα

Ο Νετανιάχου απέλυσε υπουργό έπειτα από διαταγή του Ανωτάτου Δικαστηρίου – Νέοι τριγμοί στην κυβέρνηση

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου απέλυσε έναν υπουργού του στο υπουργικό συμβούλιο σήμερα, Κυριακή (22/1), εισακούοντας την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που τον διέταξε να το πράξει, βαθύνοντας το ρήγμα σχετικά με την εξουσία των δικαστηρίων.

Ο Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι απέλυσε τον Άριε Ντέρι, ο οποίος υπηρετούσε μέχρι πρότινος ως υπουργός Εσωτερικών και Υγείας, σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Ντέρι δεν μπορούσε να υπηρετήσει ως υπουργός λόγω της περυσινής του καταδίκης για φορολογικά αδικήματα.

Η δικαστική απόφαση έρχεται την ώρα που το Ισραήλ έχει βυθιστεί σε μια διαμάχη για την εξουσία του δικαστικού σώματος. Η ακροδεξιά κυβέρνηση του Νετανιάχου θέλει να αποδυναμώσει το Ανώτατο Δικαστήριο, να περιορίσει τη δικαστική εποπτεία και να παραχωρήσει περισσότερη εξουσία στους πολιτικούς.

Οι επικριτές λένε ότι η κίνηση ανατρέπει το σύστημα λογοδοσίας της χώρας και θέτει σε κίνδυνο τα δημοκρατικά θεμέλια του Ισραήλ.

Σύμφωνα με το γραφείο του, ο Νετανιάχου είπε στον Ντέρι ότι τον απομάκρυνε από τη θέση του με «βαριά καρδιά και μεγάλη θλίψη».

«Αυτή η ατυχής απόφαση αγνοεί τη βούληση του λαού», είπε ο Νετανιάχου στον Ντέρι. «Σκοπεύω να βρω οποιονδήποτε νόμιμο τρόπο για να συνεχίσεις να συνεισφέρεις στο κράτος του Ισραήλ».

Ο Ντέρι είπε ότι θα συνεχίσει να ηγείται του κόμματός του και να βοηθά την κυβέρνηση στην προώθηση της ατζέντας της, συμπεριλαμβανομένης της νομικής αναθεώρησης.

Η απόλυση του Ντέρι αναμένεται επίσης να κλονίσει τον κυβερνητικό συνασπισμό του Νετανιάχου, μια ένωση που στηρίζεται από υπερεθνικιστικά και υπερορθόδοξα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του Shas του Ντέρι, που είναι το τρίτο μεγαλύτερο στην κυβέρνηση.

Ενώ ορισμένοι βουλευτές του Shas απείλησαν να αποχωρήσουν από τον νεοσύστατο συνασπισμό μετά την απόφαση του δικαστηρίου, ο συνασπισμός αναμένεται να επιβιώσει και να προσπαθήσει να δημιουργήσει νομοθεσία που θα άνοιγε τον δρόμο για την ταχεία επιστροφή του Ντέρι.

Ο Νετανιάχου αναμένεται να διορίσει άλλα μέλη του Shas προς αντικατάστασιν του Ντερι, τουλάχιστον προσωρινά.

Η κυβέρνηση του Νετανιάχου, η πιο δεξιά στην ιστορία του Ισραήλ, έχει κάνει την αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος της χώρας κεντρικό πυλώνα της ατζέντας της.

Λέει ότι η ανισορροπία εξουσίας έχει δώσει στους δικαστές και στους κυβερνητικούς νομικούς συμβούλους υπερβολική επιρροή στη νομοθεσία και τη διακυβέρνηση.

Το σχέδιο έχει προκαλέσει σφοδρή κριτική από κορυφαίους νομικούς αξιωματούχους, τον ανώτατο δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, πρώην νομοθέτες και δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινούς που έχουν βγει στους δρόμους επανειλημμένα για να διαμαρτυρηθούν για την αναθεώρηση.

Ο Ντέρι έχει αντιμετωπίσει νομικά προβλήματα στο παρελθόν. Καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση για δωροδοκία, απάτη και παραβίαση εμπιστοσύνης το 2000 κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργού Εσωτερικών τη δεκαετία του 1990.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εξέτισε 22 μήνες φυλάκιση, αλλά επέστρεψε στην πολιτική και ανέλαβε τα ηνία του Shas το 2013.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.