Νέα παπάτζα: «Οπλίτης-πολίτης»...

Ο Β.Πούτιν έθεσε υπό «προσωρινή διαχείριση» Nestlé, Auchan και Leroy Merlin στη Ρωσία

Στο ίδιο καθεστώς εντάχθηκαν FM Logistic και Bati Logistics – Όλα τα περιουσιακά στοιχεία αναλαμβάνει η L.E.V. Management

Ο Β.Πούτιν έθεσε υπό «προσωρινή διαχείριση» Nestlé, Auchan και Leroy Merlin στη Ρωσία

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pronews.gr στην Google

Υπό «προσωρινή διαχείριση» πέρασαν με διάταγμα του Βλαντίμιρ Πούτιν οι ρωσικές δραστηριότητες μεγάλων δυτικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων η Nestlé, η Auchan και η Lemana Pro, η οποία λειτουργούσε προηγουμένως στη χώρα με την επωνυμία Leroy Merlin.

Το διάταγμα υπογράφηκε στις 17 Σεπτεμβρίου και προβλέπει τη μεταβίβαση της διαχείρισης των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων στη ρωσική εταιρεία L.E.V. Managemen σε αντίποινα για την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στις δυτικές χώρες.

Στο ίδιο πλαίσιο περιλαμβάνονται επίσης ρωσικές εταιρείες που συνδέονται με τους γαλλικούς ομίλους logistics FM Logistic και Bati Logistics.

Η κίνηση αφορά συνολικά 16 ρωσικές νομικές οντότητες, σύμφωνα με ρωσικά δημοσιεύματα. Μεταξύ αυτών βρίσκονται οι ρωσικές εταιρείες της Nestlé, η Auchan, η επιχειρησιακή εταιρεία της Lemana Pro, καθώς και τρεις εταιρείες της FM Logistic.

Στη L.E.V. Management η διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων

Η εταιρεία που αναλαμβάνει τον έλεγχο, η L.E.V. Management, ιδρύθηκε στη Μόσχα τον Οκτώβριο του 2024 και διαθέτει μετοχικό κεφάλαιο μόλις 15.000 ρούβλια.

Από τις 10 Σεπτεμβρίου 2026 διευθύνων σύμβουλός της είναι ο Αντρέι Κραϊούσκιν, ενώ τα στοιχεία για τους ιδιοκτήτες της δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.

Στην περίπτωση της Auchan, η προσωρινή διαχείριση αφορά το σύνολο της ρωσικής εταιρείας.

Αντίστοιχα, μεταβιβάζεται στη L.E.V. Management η διαχείριση των ρωσικών εταιρειών της Nestlé, ενώ στο ίδιο καθεστώς εντάσσεται και η Le Monlid, η εταιρεία που διαχειρίζεται τη Lemana Pro, το δίκτυο που λειτουργούσε παλαιότερα ως Leroy Merlin.

Η απόφαση δεν περιορίζεται στο λιανεμπόριο. Στο διάταγμα περιλαμβάνονται επίσης ρωσικές θυγατρικές της FM Logistic, καθώς και εταιρείες που συνδέονται με τη Bati Logistics, διευρύνοντας σημαντικά το εύρος των δυτικών επιχειρηματικών συμφερόντων που περνούν υπό τη συγκεκριμένη διαχείριση.

Δεν πρόκειται τυπικά για οριστική κρατικοποίηση

Παρά την έκταση της απόφασης, το νομικό καθεστώς που προβλέπει το διάταγμα είναι αυτό της προσωρινής διαχείρισης και όχι η άμεση μεταβίβαση της κυριότητας στο ρωσικό κράτος.

Ωστόσο, ο συγκεκριμένος μηχανισμός έχει χρησιμοποιηθεί και σε προηγούμενες περιπτώσεις δυτικών εταιρειών.

Η προσωρινή διαχείριση είχε προηγηθεί της μεταβίβασης ρωσικών δραστηριοτήτων εταιρειών όπως η Danone και η Carlsberg σε νέους Ρώσους ιδιοκτήτες.

Ρώσος σύμβουλος M&A που μίλησε στη «Vedomosti» σημείωσε ότι η προσωρινή διαχείριση από μόνη της δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι έχει αποφασιστεί πώληση των περιουσιακών στοιχείων.

Παράλληλα, όμως, υπενθύμισε ότι το ίδιο μοντέλο έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν πριν από την πώληση ρωσικών δραστηριοτήτων ξένων ομίλων.

Οι εταιρείες συνεχίζουν προς το παρόν τη λειτουργία τους

Η Lemana Pro ανέφερε ότι δεν είχε λάβει επίσημες πληροφορίες για το διάταγμα και ότι ζήτησε διευκρινίσεις από τις αρμόδιες αρχές. Παράλληλα, σύμφωνα με εκπρόσωπό της, η εταιρεία και τα καταστήματά της συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά.

Η Nestlé από την πλευρά της δήλωσε ότι έλαβε γνώση της απόφασης και αξιολογεί την κατάσταση, επισημαίνοντας ότι θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων και των επιχειρηματικών της συμφερόντων.

Η απόφαση του Κρεμλίνου προσθέτει έτσι ένα ακόμη σημαντικό κεφάλαιο στη διαχείριση των δυτικών επιχειρηματικών περιουσιακών στοιχείων που εξακολουθούν να βρίσκονται στη Ρωσία, καθώς η Μόσχα διατηρεί πλέον τον άμεσο έλεγχο της λειτουργίας τους, ενώ η οριστική τύχη τους παραμένει ανοιχτή.

Δείτε μας ζωντανά στο YouTube, Twitch, X, Telegram

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.