ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτός ο Βαρτζόπουλος (και «καραμανλικός» τρομάρα του) πόσα «κιλά» πολιτικά χαζός είναι;

Ολλανδία: Αδιέξοδο στον σχηματισμό κυβέρνησης από τον Γ.Βίλντερς – Άνοδό του καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις

Σε περίπτωση νέων εκλογών

Ολλανδία: Αδιέξοδο στον σχηματισμό κυβέρνησης από τον Γ.Βίλντερς – Άνοδό του καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις

Οι πιθανότητες του Γκερτ Βίλντερς να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας στην Ολλανδία υπέστησαν πλήγμα, όταν ένας από τους τρεις πιθανούς εταίρους του δεξιού ηγέτη αποσύρθηκε αιφνιδιαστικά από τις συνομιλίες.

Ο Βίλντερς, το Κόμμα Ελευθερίας (PVV) του οποίου τερμάτισε πρώτο στις εκλογές τον περασμένο Νοέμβριο, δήλωσε την Τρίτη στο X «απίστευτα απογοητευμένος» από την απόφαση του Νέου Κοινωνικού Συμβολαίου (NSC) να δηλώσει ότι «τελείωσε με αυτόν τον γύρο των συνομιλιών».

Το κόμμα επικαλέστηκε ανησυχίες για τα δημόσια οικονομικά.

Ο ηγέτης του κεντρώου NSC, Πίτερ Ομτζιγκτ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παράσχει κοινοβουλευτική στήριξη σε κυβέρνηση μειοψηφίας, αλλά φάνηκε να έχει αποκλείσει κάθε πιθανότητα επίσημης ένταξης σε έναν -ακόμη υποθετικό- δεξιό συνασπισμό, ανέφερε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας NOS.

Τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Ομτζίγκτ, πρώην βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών που έκανε εκστρατεία υπέρ της «χρηστής διακυβέρνησης» και μιας «διαφορετικής πολιτικής», είχε σοκαριστεί από εμπιστευτικές ενημερώσεις του υπουργικού συμβουλίου σχετικά με την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών.

 «Το NSC δεν σκοπεύει να δώσει υποσχέσεις στον ολλανδικό λαό που ήδη γνωρίζει ότι είναι κενές και ότι δεν μπορούν να εκπληρωθούν από την επόμενη κυβέρνηση», ανέφερε σε επιστολή του προς τα μέλη του κόμματος. «Τα κάστρα στον αέρα δεν αποτελούν τη βάση για μια ασφαλή ύπαρξη», πρόσθεσε.

Εμπειρογνώμονες, όπως σημειώνει ο Guardian, προειδοποιούν ότι ο νέος συνασπισμός θα πρέπει να βρει 17 δισ. ευρώ σε περικοπές δαπανών.

Το PVV του Βίλντερς κέρδισε 37 έδρες στις εκλογές, αλλά απέχει πολύ από τις 76 έδρες που απαιτούνται για την πλειοψηφία. Ο προτιμώμενος συνασπισμός του ήταν με το NSC, το οποίο κέρδισε 20 έδρες, το αγροτικό κόμμα BBB (επτά έδρες) και το κεντροδεξιό κόμμα VVD (24 έδρες).

Πάντως ο Βίλντερς έχει υποσχεθεί να εγκαταλείψει τα αντισυνταγματικά μέτρα από το πρόγραμμά του, όπως η απαγόρευση των τζαμιών και του Κορανίου, καθώς και προτάσεις που απέρριψαν οι πιθανοί εταίροι του, όπως ένα δημοψήφισμα για την αποχώρηση της Ολλανδίας από την ΕΕ.

Αλλά χωρίς το NSC ο Βίλντερς δεν φαίνεται να έχει καμία πιθανότητα να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας. «Η Ολλανδία θέλει αυτό το υπουργικό συμβούλιο και τώρα ο Ομτζίγκτ πετάει λευκή πετσέτα, δεν το καταλαβαίνω καθόλου», δήλωσε.

«Πολύ έκπληκτη» από την απόφαση του Ομτζίγκτ δήλωσε και η Ντιλάν Γεσιλγκιόζ-Ζεγκέριους, η οποία διαδέχτηκε τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε στην ηγεσία του VVD.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εάν κανένας συνδυασμός κομμάτων δεν μπορέσει να συμφωνήσει να σχηματίσει συνασπισμό, οι νέες εκλογές είναι μια πιθανότητα. Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποστήριξη για το PVV έχει αυξηθεί μετά τις εκλογές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.