ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτό το 9,9% του Βελόπουλου ΄διαβάζεται και ανάποδα: 6,6. Και αν...

Ολλανδία: Πρόταση μομφής κατά του Μ.Ρούτε – Δεν τον θέλουν ούτε για υπηρεσιακό πρωθυπουργό

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιδιώκουν την άμεση αποπομπή του

Ολλανδία: Πρόταση μομφής κατά του Μ.Ρούτε – Δεν τον θέλουν ούτε για υπηρεσιακό πρωθυπουργό

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε βρίσκεται αντιμέτωπος σήμερα στη Βουλή με πρόταση μομφής.

Μετά την κατάρρευση της κυβέρνησής του λόγω διαφωνιών αναφορικά με τα μέτρα για τον περιορισμό της μετανάστευσης στην Ολλανδία ο συνασπισμός του Ρούτε θα παραμείνει στο τιμόνι της χώρας μέχρι να σχηματιστεί η επόμενη κυβέρνηση μετά τις εκλογές, διαδικασία που συνήθως κρατά μήνες στο κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο της χώρας.

Αντιπολίτευση: «Να φύγει τώρα ο Ρούτε»

Ωστόσο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιδιώκουν την άμεση αποπομπή του Ρούτε σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός έχασε την αξιοπιστία του με τους χειρισμούς του στις διαπραγματεύσεις των κυβερνητικών εταίρων για το μεταναστευτικό.

Η Άτγιε Κούικεν, επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος δήλωσε ότι «ο Ρούτε προκάλεσε αυτή την κυβερνητική κρίση, πρέπει να έρθει κάποιος άλλος για να αποφευχθεί το αδιέξοδο και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη» ενώ πρόσθεσε ότι «για το συμφέρον της χώρας θα πρέπει να κάνει στην άκρη».

Τρίζει η καρέκλα του Ρούτε

Ανακοινώνοντας την παραίτηση της κυβέρνησης, ο Ρούτε ανέφερε ότι οι απόψεις των κυβερνητικών εταίρων ως προς τη μεταναστευτική πολιτική είναι πολύ διαφορετικές.

Κανονικά μια πρόταση μομφής δεν θα απειλούσε τον Ρούτε, αφού θα μπορούσε να υπολογίζει στην υποστήριξη του τετρακομματικού κυβερνητικού του συνασπισμού, αλλά οι ελάσσονες εταίροι του κατέστησαν σαφές στη διάρκεια του Σαββατοκύριακού ότι θεωρούν αυτόν σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνο για την κυβερνητική κρίση, καθώς πίεζε να μπουν όρια στην επανένωση οικογενειών προσφύγων, μολονότι γνώριζε ότι τα μέτρα αυτά θα προκαλούσαν την αντίδραση της Χριστιανικής Ένωσης, του μικρότερου από τα τέσσερα κόμματα που απαρτίζουν την κυβερνητική συμμαχία.

Ο ηγέτης του φιλελεύθερου D66, του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος στον κυβερνητικό συνασπισμό, είπε ότι ο Ρούτε συμπεριφέρθηκε «ανεύθυνα», ενώ το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα CDA τον αποκάλεσε «απερίσκεπτο».

Οι εταίροι του συνασπισμού δεν ξεκαθάρισαν αν θα υποστηρίξουν την πρόταση μομφής στη διάρκεια της συζήτησης στην ολλανδική Βουλή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο 56χρονος Ρούτε έγινε πρωθυπουργός το 2010 και είναι ο μακροβιότερος ηγέτης κυβέρνησης στην ΕΕ μετά τον Ούγγρο Βίκτορ Όρμπαν. Είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να διεκδικήσει την επανεκλογή του για πέμπτη φορά στις εκλογές του Νοεμβρίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.