ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Περιοδεία στην Ευρώπη θα κάνει ο Τζο Μπάιντεν – Ποιες χώρες θα επισκεφθεί

Τι δήλωσε ο σύμβουλός του σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν

Περιοδεία στην Ευρώπη θα κάνει ο Τζο Μπάιντεν – Ποιες χώρες θα επισκεφθεί

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μεταβαίνει σήμερα στην Ευρώπη για μια fast-tack περιοδεία με κυρίαρχο θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ η συμμετοχή στη διευρυνόμενη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ και η έγκριση των ΗΠΑ για τα πυρομαχικά διασποράς είναι πιθανόν να αποτελέσουν βασικά σημεία συζήτησης.

Ο σύμβουλός του σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε ότι το ταξίδι θα «αναδείξει την ηγεσία του προέδρου στην παγκόσμια σκηνή».

Πρώτη στάση Λονδίνο

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα φθάσει το βράδυ στο Λονδίνο, πριν από τις συναντήσεις με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ρίσι Σουνάκ, και τον βασιλιά Κάρολο, και στη συνέχεια θα κατευθυνθεί σε μια σημαντική σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, προτού ταξιδέψει στο Ελσίνκι για να υποδεχθεί το νεότερο μέλος του ΝΑΤΟ, τη Φινλανδία, επισημαίνει το ρεπορτάζ του Guardian.

Παρά την ασταθή πολιτική θέση του Σούνακ στο εσωτερικό μέτωπο, έχει καλλιεργήσει στενούς δεσμούς με τον Μπάιντεν και θα είναι η έκτη συνάντησή τους από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Σούνακ τον Οκτώβριο του περασμένου έτους.

Το γραφείο του πρωθυπουργού ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Σάββατο ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι «ο κορυφαίος σύμμαχος της Ευρώπης στο ΝΑΤΟ [και] ο σημαντικότερος εμπορικός, αμυντικός και διπλωματικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών».

Πρόσθεσε: «Καθώς αντιμετωπίζουμε νέες και άνευ προηγουμένου προκλήσεις για τη φυσική και οικονομική μας ασφάλεια, οι συμμαχίες μας είναι πιο σημαντικές από ποτέ».

Ο Μπάιντεν θα συναντηθεί επίσης με τον βασιλιά στο κάστρο του Ουίνδσορ για πρώτη φορά μετά τη στέψη του Καρόλου, όπου αναμένεται να συζητήσουν για την κλιματική κρίση, ένα θέμα που έχει απασχολήσει και τους δύο ηγέτες, και για τον τρόπο χρηματοδότησης πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Όταν οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα Cop26 στη Σκωτία πριν από δύο χρόνια, ο Μπάιντεν επαίνεσε την ηγεσία του Καρόλου στο θέμα, λέγοντάς του: «Σας χρειαζόμαστε επειγόντως».

Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Μπάιντεν

Από την Τρίτη, ο Μπάιντεν θα περάσει δύο ημέρες στο Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, η οποία φιλοξενεί την ετήσια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Θα συμμετάσχει σε συναντήσεις με ηγέτες και θα εκφωνήσει ομιλία από το Πανεπιστήμιο του Βίλνιους.

Είναι πιθανό ο Αμερικανός πρόεδρος να αντιμετωπίσει ερωτήσεις σχετικά με το γιατί ενέκρινε την παροχή πυρομαχικών διασποράς στην Ουκρανία, ένα όπλο που περισσότερα από τα δύο τρίτα των μελών του ΝΑΤΟ έχουν απαγορεύσει επειδή έχει καταγραφεί ότι προκαλεί αδιακρίτως θύματα, ενώ τα πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί ενδέχεται να προκαλέσουν θανάτους δεκαετίες αργότερα.

Για τον γενικό γραμματέα της συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, η σύνοδος κορυφής «θα στείλει ένα σαφές μήνυμα: Το ΝΑΤΟ είναι ενωμένο και η επιθετικότητα της Ρωσίας δεν θα πληρώσει».

Αλλά το ΝΑΤΟ έχει επίσης αγωνιστεί να γεφυρώσει τις διαιρέσεις σε σημαντικά ζητήματα. Η Φινλανδία έγινε δεκτή στη συμμαχία φέτος, αλλά η ένταξη της Σουηδίας εμποδίζεται από την Τουρκία και την Ουγγαρία, καταγράφει το βρετανικό δημοσίευμα.

Υπάρχουν επίσης διαφωνίες σχετικά με το πόσο γρήγορα πρέπει να επεκταθεί η πρόσκληση στην Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Οι χώρες στην ανατολική πτέρυγα της συμμαχίας θέλουν να κινηθούν γρήγορα, θεωρώντας το ως έναν τρόπο αποτροπής της ρωσικής επιθετικότητας.

Οι ΗΠΑ και άλλοι υποστηρίζουν μια πιο προσεκτική προσέγγιση. Ο ίδιος ο Μπάιντεν σημείωσε σε συνέντευξή του στο CNN που προβλήθηκε την Παρασκευή: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει ομοφωνία στο ΝΑΤΟ σχετικά με το αν πρέπει ή όχι να φέρουμε την Ουκρανία στην οικογένεια του ΝΑΤΟ τώρα, αυτή τη στιγμή, εν μέσω πολέμου…»

Τελευταίος σταθμός Ελσίνκι

Στη συνέχεια, ο Μπάιντεν θα επισκεφθεί το Ελσίνκι. Η στάση αυτή είναι κάτι σαν «γύρος του θριάμβου», αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι μια υπενθύμιση των εκκρεμοτήτων που δεν έχουν τελειώσει.

Η σκανδιναβική χώρα έγινε τον Απρίλιο το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ, τερματίζοντας την ιστορία ουδετερότητας και αποδεικνύοντας πώς η επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει γυρίσει μπούμερανγκ στην Ευρώπη.

Η Φινλανδία επρόκειτο να ενταχθεί μαζί με τη γειτονική της Σουηδία, η ένταξη της οποίας έχει καθυστερήσει λόγω της Τουρκίας και της Ουγγαρίας. Το ΝΑΤΟ απαιτεί την ομόφωνη συναίνεση όλων των μελών του για να επεκταθεί.

Ο Λευκός Οίκος διαφημίζει την επίσκεψη του Μπάιντεν στο Ελσίνκι ως «σύνοδο κορυφής ΗΠΑ-Σκανδιναβών ηγετών» και θα είναι μια πολύ διαφορετική περίσταση από την τελευταία φορά που Αμερικανός πρόεδρος επισκέφθηκε το Ελσίνκι πριν από πέντε χρόνια.

Τώρα ο Μπάιντεν πηγαίνει στην χώρα για να δείξει πώς η κυβέρνησή του κράτησε τη γραμμή απέναντι στη Μόσχα και επέκτεινε την δυτική άμυνα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.