ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Το Ισραήλ απειλεί Λίβανο και Ιράν: «Αν μπει στον πόλεμο η Χεζμπολάχ θα σας κτυπήσουμε»

Η κυβέρνηση του Μ.Νετανιάχου φοβάται ότι θα χρειαστεί να πολεμήσει σε δύο μέτωπα

Το Ισραήλ απειλεί Λίβανο και Ιράν: «Αν μπει στον πόλεμο η Χεζμπολάχ θα σας κτυπήσουμε»

Με κάθε τρόπο θέλει να αποτρέψει την -μεγαλύτερη- εμπλοκή της Χεζμπολάχ στον πόλεμο με την Χαμάς το Ισραήλ, με την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου να στέλνει μηνύματα προς Λίβανο και Ιράν. 

Συγκεκριμένα, το μεσημέρι της Κυριακής (22/10), ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μ.Νετανιάχου προειδοποίησε σήμερα την Χεζμπολάχ κατά του ανοίγματος ενός δεύτερου πολεμικού μετώπου με το Ισραήλ, δηλώνοντας ότι αν αυτό συμβεί, θα επιφέρει ισραηλινές επιδρομές ως αντίποινα με «ασύλληπτο» μέγεθος, που θα προκαλέσουν «καταστροφή» στο Λίβανο.

Σε ένα επίσημο αντίγραφο της ενημέρωσης που έκανε ο Νετανιάχου σε άντρες των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ κοντά στα σύνορα με το Λίβανο, ο ίδιος τόνισε: «Δεν μπορώ να σας πω τώρα αν η Χεζμπολάχ θα αποφασίσει να εισέλθει πλήρως στον πόλεμο της Γάζας».

Νωρίτερα ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομίας, Νιρ Μπαρκάτ, προειδοποίησε ότι «οι Αγιατολάχ του Ιράν» θα «εξαφανιστούν από προσώπου γης» εάν η Χεζμπολάχ, η ομάδα που στηρίζει στον Λίβανο η Τεχεράνη, επιτεθεί στο Ισραήλ.

Ο Νιρ Μπαρκάτ προειδοποίησε ότι το Ισραήλ όχι μόνο θα «εξοντώσει τη Χεζμπολάχ», αν πιστεύει ότι η τρομοκρατική ομάδα ανοίγει «βόρειο μέτωπο», αλλά «θα βάλουμε πραγματικά στο στόχαστρο το Ιράν», είπε.

«Το σχέδιο του Ιράν είναι να επιτεθεί στο Ισραήλ σε όλα τα μέτωπα. Αν διαπιστώσουμε ότι σκοπεύουν να στοχεύσουν το Ισραήλ, δεν θα ανταποδώσουμε μόνο σε αυτά τα μέτωπα, αλλά θα πάμε στο κεφάλι του φιδιού, που είναι το Ιράν».

«Οι Αγιατολάχ στο Ιράν δεν πρόκειται να κοιμούνται ήσυχοι τα βράδια, θα φροντίσουμε να πληρώσουν βαρύ τίμημα αν, Θεός φυλάξοι, ανοίξουν το βόρειο μέτωπο».

«Το πολύ σαφές μήνυμα είναι ότι θα κυνηγήσουμε και τους επικεφαλής του Ιράν. Πότε θα το κάνουμε αυτό; Όταν το αποφασίσουμε», υπογράμμισε ο Μπαρκάτ.

«Το Ισραήλ έχει ένα πολύ σαφές μήνυμα προς τους εχθρούς μας. Τους λέμε, κοιτάξτε τι συμβαίνει στη Γάζα. Θα έχετε την ίδια μεταχείριση αν μας επιτεθείτε. Θα σας εξαφανίσουμε από προσώπου γης».

Με 20.000 μαχητές, η Χεζμπολάχ είναι μια από τις ισχυρότερες παραστρατιωτικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, ενώ το Ιράν πιστεύεται ότι διοχετεύει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στους ισλαμιστές κάθε χρόνο, σημειώνει η Daily Mail.

Κατά τη διάρκεια της εμπρηστικής συνέντευξής του, o Iσραηλινός υπουργός Οικονομικών, δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ «δεν θα κλιμακώσει χωρίς την εντολή του Ιράν», προσθέτοντας: «Με πολλούς τρόπους… η Χεζμπολάχ είναι το Ιράν».

Aυξάνονται oι φόβοι ότι το Ισραήλ θα αναγκαστεί να πολεμήσει σε δύο μέτωπα

Δεκάδες χιλιάδες ισραηλινοί στρατιώτες βρίσκονται στα σύνορα της περιοχής, όπου η Χαμάς, η οποία φέρεται επίσης να υποστηρίζεται από το Ιράν, κρατά περίπου 200 ομήρους που είχαν καταληφθεί κατά τη βίαιη επίθεση στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Αλλά οι φόβοι αυξάνονται ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να αναγκαστεί να πολεμήσει σε δύο μέτωπα, με τη Χεζμπολάχ και τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας να ανταλλάσσουν τις προηγούμενες μέρες επανειλημμένα πυρά στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, ενώ Ισραηλινή επιδρομή πραγματοποιήθηκε και σε Συριακά αεροδρόμια, σύμφωνα με Συριακά ΜΜΕ.

Οι αρχές του Ισραήλ πρόσθεσαν νωρίτερα 14 επιπλέον κοινότητες στο σχέδιο εκκένωσης του βόρειου τμήματος της χώρας, σύμφωνα με σημερινή κοινή ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας και του Στρατού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι κοινότητες που περιλαμβάνονται στο σχέδιο, που έχει την έγκριση του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, βρίσκονται κοντά στη μεθόριο με τη Συρία και τον Λίβανο, όπου τις τελευταίες μέρες οι ανταλλαγές πυρών απειλών να παρασύρουν τον Λίβανο στην κρίση της Μέσης Ανατολής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.