ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Πρωθυπουργός Παλαιστίνης: «Να μην εκτοπιζόμαστε σε Αίγυπτο και Ιορδανία»

Ο Στάγιεχ ανέφερε πως «πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της παλαιστινιακής αντίστασης και του Ισραήλ το συντομότερο δυνατόν»

Πρωθυπουργός Παλαιστίνης: «Να μην εκτοπιζόμαστε σε Αίγυπτο και Ιορδανία»

Για τις εξελίξεις στην Λωρίδα της Γάζας και την Δυτική Όχθη και τις ασταμάτητες επιθέσεις του Ισραήλ μίλησε στη διάσκεψη του Μονάχου ο πρωθυπουργός της Παλαιστίνης Μοχάμαντ Στάγιεχ.

Ο Στάγιεχ ανέφερε πως «πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της παλαιστινιακής αντίστασης και του Ισραήλ το συντομότερο δυνατόν. όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στα βάσανα των Παλαιστινίων τόσο στη Γάζα όσο και στη Δυτική Όχθη. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι άμεση κατάπαυση του πυρός και, ακόμη περισσότερο, να επιτραπεί η πρόσβαση της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα».

«Θα θέλαμε να δούμε την απελευθέρωση των ομήρων και να δούμε να επιτυγχάνεται μια συμφωνία το συντομότερο, διότι κάθε μέρα που αυτό καθυστερεί, συνεπάγεται περισσότερους θανάτους, περισσότερη οδύνη και περισσότερη καταστροφή για τους ανθρώπους», πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι «πρέπει να πάμε από τη συζήτηση για μια λύση δύο κρατών στην εφαρμογή αυτής της λύσης και να μην επιτρέψουμε στον κύκλο της βίας να επαναλαμβάνεται – έχουμε χορτάσει από λόγια».

Ο Στάγιεχ δήλωσε ακόμη ότι η Παλαιστινιακή Αρχή είναι έτοιμη για συνεννόηση με τη Χαμάς προκειμένου να υπάρξει ενότητα και ανέφερε ότι ενδεχομένως να υπάρξουν σχετικές συνομιλίες μεταξύ των παλαιστινιακών πλευρών στη Μόσχα στο τέλος του μήνα.

«Η Ρωσία έχει καλέσει όλες τις παλαιστινιακές ομάδες. Θα δούμε εάν η Χαμάς είναι έτοιμη να συναντηθεί μαζί μας. Εμείς είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε συνομιλίες. Αν η Χαμάς δεν είναι, αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Χρειαζόμαστε όμως παλαιστινιακή ενότητα», συνέχισε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι η Χαμάς θα πρέπει και να πληροί κάποιες προϋποθέσεις: «Δύο κράτη στα σύνορα του 1967, με ειρηνικά μέσα», εξήγησε.

Στην ίδια εκδήλωση, ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι τόνισε ότι η χώρα του «δεν θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για όσα προκαλεί το Ισραήλ», επαναλαμβάνοντας ότι η Ιορδανία δεν θα επιτρέψει στο Ισραήλ να εκτοπίσει Παλαιστίνιους από τη Γάζα. «Η βασική αιτία για όλα αυτά είναι η κατοχή, η οποία εμπεδώνεται μέρα με τη μέρα. Το Ισραήλ σπρώχνει τους ανθρώπους στην άβυσσο. Παριστάνουμε ότι το μόνο πρόβλημα είναι η Χαμάς, αλλά το μόνο πρόβλημα είναι η κατοχή», δήλωσε ο Σαφάντι. Στο ίδιο πνεύμα, ο Στάγιεχ προειδοποίησε το Ισραήλ ότι ούτε η Αίγυπτος θα δεχθεί Παλαιστινίους που θα εκτοπιστούν από τη Γάζα.

«Δεν πρέπει να συνεχίσουμε να εστιάζουμε στην 7η Οκτωβρίου»

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πώς θα υπάρξει συνεννόηση με την ομάδα που είναι υπεύθυνη για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, ο Στάγιεχ δήλωσε ότι «δεν πρέπει να συνεχίσουμε να εστιάζουμε στην 7η Οκτωβρίου», ενώ απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που ζητά η Δύση από την Παλαιστινιακή Αρχή, αποκλείοντας πάντως το ενδεχόμενο ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς να παραχωρήσει εξουσίες σε αναπληρωτή.

«Το θέμα δεν είναι οι μεταρρυθμίσεις ή οτιδήποτε άλλο. Το θέμα είναι ότι οι Παλαιστίνιοι θέλουν τον τερματισμό της κατοχής», δήλωσε και πρόσθεσε ότι το Ισραήλ «δεν έχει μέχρι τώρα πετύχει τίποτα εκτός από θάνατο και καταστροφή στη Γάζα». Γνωρίζουμε ότι υπήρχε ένα πρόγραμμα του Ισραήλ να διώξουν τους Παλαιστίνιους από την Γάζα. Οι Ισραηλινοί δεν μπορούν να μιλήσουν για τίποτα, αλλά η πραγματικότητα μιλά από μόνη της.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν έχει πετύχει τίποτα ως τώρα. Σκότωσε 28.000 ανθρώπους. Τραυμάτισε 70.000 ανθρώπους και κατέστρεψε 281.000 κτιριακές μονάδες. Αυτό είναι το μόνο που έχει καταφέρει ως τώρα», δήλωσε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση του Ισραήλ προκειμένου να αποτραπεί η σχεδιαζόμενη επίθεση στην Ράφα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.