ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Σάνα Μαρίν: Ποια είναι η Φινλανδή πρωθυπουργός που προωθεί την 6ωρη εργασία;

O γάμος την περίοδο του Covid & η φτωχή οικογένεια

Σάνα Μαρίν: Ποια είναι η Φινλανδή πρωθυπουργός που προωθεί την 6ωρη εργασία;

Σήμερα Πέμπτη 28 Απριλίου, βρίσκεται στη χώρα μας η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μαρίν.

Η 36χρονη πρωθυπουργός (και νεότερη στον κόσμο) έτυχε θερμής υποδοχής στο Μέγαρο Μαξίμου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αξιαγάπητο σκύλο, Πίνατ, ενώ στη συνέχεια συζήτησε με τον πρωθυπουργό και προέβη σε κοινές δηλώσεις σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις τουρκικές προκλήσεις, το προσφυγικό και ενδεχόμενο ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Σχετικά με το τελευταίο πάντως, η Φινλανδή πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα δώσει κάποιου είδους χρονοδιάγραμμα για το πότε θα αποφασίσει εάν τελικά θα υποβάλει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ, προβάλλοντας έτσι τη σχέση ισχύος της.

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που η Σάνα Μαρίν επιλέγει κάτι που δεν συνηθίζεται τόσο στην πολιτική. Να μιλήσει ευθέως, χωρίς υπαινιγμούς και αοριστίες.

Η 36χρονη σοσιαλδημοκράτισσα -που ανέλαβε τον Δεκέμβριο του 2019 τα ηνία της εξουσίας- έχει επιλέξει να είναι ξεκάθαρη με όλους ενώ έχει τονίσει πως δεν θεωρεί τον εαυτό της πρότυπο για τους άλλους. Με τους ομολόγους της, τους πολίτες της Φινλανδίας και με όσους πολλές φορές την κατηγορούν για τις αποφάσεις της.

Ποια είναι όμως η νεότερη πρωθυπουργός στον κόσμο, η οποία μεγάλωσε με δύο μητέρες και έχει γίνει και εξώφυλλο στους Times;

Σάνα Μαρίν: Μεγάλωσε με δυο μαμάδες

Η Σάνα Μαρίν έχει δηλώσει ότι η παιδική ηλικία της επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές προτεραιότητές της. Μεγάλωσε με τη μητέρα της και τη σύντροφό της και είπε ότι αυτή η οικογένεια της έδειξε τη σημασία της ισότητας, της δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε συνέντευξη που είχε δώσει το 2015, η Μαρίν είχε πει ότι σαν παιδί ένιωθε αόρατη, επειδή δεν μπορούσε να μιλήσει ανοιχτά για τη δομή της οικογένειάς της.

«Ηταν κάτι για το οποίο δεν μπορούσες να μιλήσεις. Αυτό έγινε δυνατό μόνο μετά το 2000», είπε στο περιοδικό Me Naiset. Αλλά αυτή η οικογένεια τη βοήθησε να διαμορφώσει την εικόνα της για τον κόσμο. «Για μένα, οι άνθρωποι πάντα ήταν ίσοι. Δεν είναι θέμα άποψης. Αυτό είναι το θεμέλιο για τα πάντα».

Η άνοδος της Σάνα Μαρίν

Η Σάνα Μαρίν γεννήθηκε στο Ελσίνκι το 1985 και έζησε σε αρκετές πόλεις της Φινλανδίας προτού η οικογένειά της εγκατασταθεί στο Τάμπερε. Παρά το νεαρό της ηλικίας της, η έως τώρα υπουργός Μεταφορών της Φινλανδίας έχει αποκτήσει τη φήμη μιας σκληρής πολιτικού, που μιλά με ευθύτητα, από τα πέντε χρόνια της ως επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου του Τάμπερε, αναφέρει το BBC.

Η Σάνα Μαρίν ανέβηκε γρήγορα τα σκαλιά της εξουσίας. Μπήκε στην πολιτική στα 27 της, ως επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου του Τάμπερε. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στα 30 της.

Από φτωχή οικογένεια

«Είμαι από μια φτωχή οικογένεια και δεν θα μπορούσα να επιτύχω και να προχωρήσω αν δεν υπήρχε ένα ισχυρό κράτος κοινωνικής πρόνοιας και το φιλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα», είχε δηλώσει στην Helsingin Sanomat.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σάνα Μαρίν ήταν το πρώτο μέλος της οικογένειάς της που πήγε στο Πανεπιστήμιο. Σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Τάμπερε.

O γάμος την περίοδο του Covid

Η ίδια πλέον έχει δημιουργήσει την δική της όμορφη οικογένεια.

Η Φινλανδή πρωθυπουργός παντρεύτηκε τον αγαπημένος της Μάρκου Ραϊκόνεν τον Αύγουστο του 2020. Ο γάμος είχε γίνει σε κλειστό κύκλο.

Η Μαρίν και ο Μάρκους Ραϊκόνεν έχουν αποκτήσει ήδη μια κόρη, την Έμα που είναι σχεδόν 3 ετών.

Ο γάμος είχε γίνει στην πρωθυπουργική κατοικία, ενώπιον λίγων στενών φίλων και συγγενών, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο της Μάριν.

Στους λογαριασμούς της στα social media, η Φινλανδή πρωθυπουργός είχε δημοσιεύσει και μια φωτογραφία με τον σύζυγό της, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη και τη χαρά της γιατί μοιράζεται τη ζωή της με τον άνδρα που αγαπά.

Προωθεί την 6ωρη εργασία

Πέραν όμως της προσωπικής της ζωής, η ίδια έχει συζητηθεί και για τις προοδευτικές πρωτοβουλίες της.

Το 2019 η ίδια ανακοίνωσε πως σκοπεύει να εντάξει στη χώρα της την εξάωρη εργασία ημερησίως επί τέσσερις ημέρες την εβδομάδα.

Η Σάνα Μαρίν είχε αναφέρει ότι «το οκτάωρο δεν είναι η υπέρτατη αλήθεια» και υποστήριξε ότι «οι άνθρωποι μπορούν να εργάζονται λιγότερο». Συγκεκριμένα, το πλάνο της για τα εργασιακά στη Φινλανδία προβλέπει τη δυνατότητα εργασίας τεσσάρων -αντί πέντε- ημερών την εβδομάδα, με 6ωρο ωράριο, αντί των 8 ωρών που ισχύουν σήμερα.

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας προσέθεσε ότι ο στόχος της είναι η ευημερία των πολιτών και επανέλαβε ότι «το 6ωρο είναι το επόμενο βήμα στα εργασιακά».

Βέβαια να σημειωθεί πως το μέτρο αυτό ακόμη δεν έχει πάρει σάρκα και οστά στην Φινλανδία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.