ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Σι Τζινπίνγκ: Συναντήθηκε με τον «παλιό του φίλο» Χ.Κίσινγκερ στο Πεκίνο

«Η Κίνα και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ένα σταυροδρόμι»

Σι Τζινπίνγκ: Συναντήθηκε με τον «παλιό του φίλο» Χ.Κίσινγκερ στο Πεκίνο

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συνάντησε την Πέμπτη στο Πεκίνο τον Χένρι Κίσινγκερ, εν μέσω προσπαθειών από το Πεκίνο και την Ουάσινγκτον για αποκατάσταση των τεταμένων σχέσεων τους και υποστήριξε ότι οι «παλιοί φίλοι» δεν θα ξεχαστούν ποτέ.

«Για άλλη μια φορά, η Κίνα και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ένα σταυροδρόμι, και για άλλη μια φορά, οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν μια επιλογή», είπε ο Σι στον εκατονταετή πρώην Αμερικανό διπλωμάτη.

Ο Κίσινγκερ έπαιξε ρόλο-κλειδί στην εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο τη δεκαετία του 1970 όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών και σύμβουλος εθνικής ασφαλείας στις κυβερνήσεις των προέδρων Ρίτσαρντ Νίξον και Τζέραλντ Φορντ.

Σημειώνοντας πως ο Κίσινγκερ γιόρτασε πρόσφατα τα 100ά γενέθλιά του και πως έχει επισκεφθεί την Κίνα περισσότερες από 100 φορές, ο Σι είπε πως η επίσκεψή του αυτή τη φορά έχει «ξεχωριστή σημασία».

«Ο κινεζικός λαός δεν ξεχνά ποτέ τους παλιούς του φίλους, και οι σινοαμερικανικές σχέσεις θα συνδέονται πάντα με το όνομα του Χένρι Κίσινγκερ», είπε ο Σι στον Κίσινγκερ στο Ντιαογιουτάι, την κρατική έπαυλη της κινεζικής κυβέρνησης στο Πεκίνο, όπου γίνονται συνήθως δεκτοί οι ξένοι αξιωματούχοι.

Πιστεύετε ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ από το 2019 πέτυχαν ή απέτυχαν να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές;

  • Πέτυχαν (5%, 697 Votes)
  • Απέτυχαν (90%, 13.876 Votes)
  • Μέτρια αποτελέσματα (4%, 690 Votes)
  • Δεν ξέρω/Δεν απαντώ (1%, 117 Votes)

Σύνολο ψήφων: 15.380

Loading ... Loading ...

Ο Κίσινγκερ, που απολαμβάνει μεγάλου σεβασμού στην Κίνα την οποία επισκέπτεται τακτικά αφότου αποχώρησε από τη δημόσια υπηρεσία, δήλωσε πως είναι ευγνώμων που το Πεκίνο έκανε διευθετήσεις ώστε η συνάντηση να πραγματοποιηθεί στο κτίριο όπου είχε συναντηθεί με τους Κινέζους ηγέτες κατά την πρώτη επίσκεψή του.

«Η σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας είναι ένα θέμα παγκόσμιας ειρήνης και προόδου της ανθρώπινης κοινωνίας», δήλωσε ο Κίσινγκερ, σύμφωνα με το επίσημο κινεζικό πρακτορείο Xinhua.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι επιτακτική ανάγκη να διατηρήσουμε τις αρχές που καθιέρωσε η Ανακοίνωση της Σαγκάης, να αντιληφθούμε την υπέρτατη σημασία που προσδίδει η Κίνα στην αρχή της μίας Κίνας, και να μετακινήσουμε τη σχέση σε μια θετική κατεύθυνση», είπε ο Κίσινγκερ στη διάρκεια της συνάντησης.

«Η Κίνα είναι πρόθυμη να συζητήσει με την αμερικανική πλευρά τον σωστό δρόμο να προχωρήσουν οι δύο χώρες και να προωθήσουν τη σταθερή πρόοδο των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ», είπε ο Σι.

Η Κίνα και οι ΗΠΑ μπορούν να επιτύχουν αμοιβαία και να ευημερήσουν μαζί, πρόσθεσε, τονίζοντας πως το κλειδί είναι να ακολουθήσουν τις αρχές του «αμοιβαίου σεβασμού, της ειρηνικής συνύπαρξης και της ωφέλιμης για όλους συνεργασίας».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Κίσινγκερ συναντήθηκε επίσης με τον ανώτατο διπλωμάτη της Κίνας Ουάνγκ Γι καθώς και με τον υπουργό Άμυνας Λι Σανγκφού στη διάρκεια της επίσκεψής του, η οποία σύμφωνα με την Ουάσινγκτον είναι ιδιωτική.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.