ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Συνάντηση E.Μακρόν-O.Σολτς: Eνέργεια και οικονομία στο τραπέζι αλλά χωρίς συμφωνία

Πάνω από 3 ώρες το τετ α τετ στο Ελιζέ

Συνάντηση E.Μακρόν-O.Σολτς: Eνέργεια και οικονομία στο τραπέζι αλλά χωρίς συμφωνία

Πρόθυμοι να δώσουν νέα ώθηση στον γαλλογερμανικό άξονα, που δοκιμαζόταν με αφορμή τις διαφωνίες τους σε μια σειρά θεμάτων, έδειξαν Μακρόν και Σολτς στη συνάντηση που είχαν με φόντο την ενεργειακή κρίση και την οικονομία.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις επί περισσότερες από τρεις ώρες κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας ενώ είχαν και μια ενώπιος-ενωπίω συζήτηση 30 λεπτών. Εμφανίστηκαν χαμογελαστοί στις κάμερες κατά την άφιξη του Σολτς, όμως δεν έκαναν καμία δήλωση στους δημοσιογράφους.

Ο Μακρόν και ο Σολτς «συζήτησαν τη γαλλογερμανική σχέση με πολύ στενό πνεύμα συνεργασίας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα» ανέφερε το Μέγαρο των Ηλυσίων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, «προτίθενται να επισπεύσουν μια κοινή ατζέντα επανεκβιομηχάνισης και απανθρακοποίησης στην Ευρώπη».

Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, οι δύο ηγέτες επανέλαβαν τη δέσμευσή τους στην αρχή της ευρωπαϊκής «αλληλεγγύης» στον ενεργειακό τομέα καθώς και την πρόθεσή τους «να ενισχύσουν την Ευρώπη της Άμυνας».

Ένας σύμβουλος της γαλλικής προεδρίας είπε ότι θα συγκροτηθούν «ομάδες εργασίας» με αντικείμενο την ενέργεια, την άμυνα και την καινοτομία, ώστε «να εργαστούν στενά ενόψει των επόμενων βημάτων».

Oι δύο πλευρές έκαναν λόγο για μια «φιλική» και εποικοδομητική συζήτηση.

«Μαζί τις προκλήσεις»

Η Γαλλία και η Γερμανία παραμένουν «πολύ κοντά» και «αντιμετωπίζουν μαζί τις προκλήσεις» έγραψε στο Twitter ο Σολτς μετά τη συνάντηση που είχε στο Ελιζέ με τον Γάλλο πρόεδρο. Σχολίασε μάλιστα ότι είχαν μια «πολύ καλή και σημαντική συζήτηση για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης, την αύξηση των τιμών και τα κοινά εξοπλιστικά σχέδια».

Τις τελευταίες ημέρες διατυπώνονταν πολλά ανησυχητικά σχόλια, ιδίως από τη γαλλική πλευρά, για τη σχέση του Παρισιού με το Βερολίνο. Στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της ΕΕ ο Μακρόν προειδοποίησε τη Γερμανία να μην απομονωθεί, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν καλό ούτε για την ίδια, ούτε για την Ευρώπη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στις δύο πρωτεύουσες οι τόνοι είναι καθησυχαστικοί, μολονότι και οι δύο πλευρές παραδέχονται ότι υπάρχουν ακόμη «δυσκολίες» που πρέπει να ξεπεραστούν. Η κρίση είναι «κατά κύριο λόγο στη φαντασία» ορισμένων, σχολίασε μια γαλλική διπλωματική πηγή. «Η Γαλλία είναι η στενότερη σύμμαχός μας», επιμένει από την πλευρά της η γερμανική κυβέρνηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.