ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Τηλεφωνική επικοινωνία Μ.Ντράγκι με τον Β.Πούτιν για το φυσικό αέριο και τις πληρωμές σε ευρώ

Όλα όσα συζήτησαν

Τηλεφωνική επικοινωνία Μ.Ντράγκι με τον Β.Πούτιν για το φυσικό αέριο και τις πληρωμές σε ευρώ

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, είχε χθες το μεσημέρι τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Συγκεκριμένα, ο Μάριο Ντράγκι μίλησε στην Ένωση Ξένου Τύπου λέγοντας:

«Δεδομένου ότι είχαμε να μιλήσουμε από πριν από την έναρξη του πολέμου, είπα αμέσως ότι θέλω να μιλήσουμε για την ειρήνη. Ο πρόεδρος Πούτιν ουσιαστικά συμφώνησε. Έτσι ρώτησα πότε και αν σχεδιάζεται κατάπαυση του πυρός. Οι συνθήκες δεν είναι ώριμες, απάντησε, αλλά ο ανθρωπιστικός διάδρομος στη Μαριούπολη έχει ανοίξει.

Στη συνέχεια ακολούθησε μια μακρά περιγραφή της γεωστρατηγικής κατάστασης στην Ουκρανία και των προϋποθέσεων που θα μπορούσαν να υπάρξουν για μια συμφωνία από τον Πρόεδρο Πούτιν.

Στο σημείο αυτό εξέφρασα την πεποίθησή μου ότι μια συνάντηση με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, ο οποίος το ζητούσε από την αρχή του πολέμου, ήταν απαραίτητη για την επίλυση ορισμένων κρίσιμων ζητημάτων. Η απάντηση ήταν ότι η ώρα δεν είναι ακόμη ώριμη, οι διαπραγματεύσεις πρέπει να σημειώσουν περαιτέρω πρόοδο».

Ο Ντράγκι συνέχισε επισημαίνοντας ότι «ένα από τα σημεία που ανέφερε ο Πρόεδρος Πούτιν ήταν ότι κατά την άποψή του υπάρχουν μικρά βήματα προόδου στις διαπραγματεύσεις. Και στην πραγματικότητα οι θέσεις έχουν έρθει λίγο πιο κοντά. Είμαι πολύ προσεκτικός σε αυτά που λέω».

Αφού εξέτασε τις τελευταίες εξελίξεις επί του εδάφους, ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι «όλοι θέλουμε να δούμε μια αχτίδα φωτός, αλλά πρέπει να κρατήσουμε τα πόδια μας στο έδαφος. Οι κυρώσεις λειτουργούν. Η ειρήνη επιτυγχάνεται αν η Ουκρανία αμυνθεί, διαφορετικά δεν υπάρχει ειρήνη. Το τηλεφώνημα έληξε με την πρόθεση να κρατήσουμε επαφή».

Συνεχίζοντας ο Ντράγκι σημείωσε για την κατάσταση στην ενέργεια και το φυσικό αέριο: «Μπορώ να αναφέρω αυτό που μου είπε ο Πούτιν, ότι οι υφιστάμενες συμβάσεις φυσικού αερίου παραμένουν σε ισχύ με την Ευρώπη, και πως θα συνεχίσουν να πληρώνουν σε ευρώ ή δολάρια. Αυτό που κατάλαβα ήταν ότι η μετατροπή σε ρούβλια είναι εσωτερικό θέμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Τώρα γίνονται αναλύσεις για να κατανοήσουμε τι σημαίνει αυτό».

Στη συνέχεια, ο Ντράγκι πρόσθεσε τη δική του αίσθηση: «Μου φαίνεται ότι δεν είναι εύκολο να αλλάξει το νόμισμα πληρωμών χωρίς να παραβιαστούν οι συμβάσεις».

Όσον αφορά τη διαδικασία μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία, ο Ντράγκι μίλησε για τη νότια Ευρώπη ως «κόμβο φυσικού αερίου».

Και είπε ότι «προχωρήσαμε πρώτα απ’ όλα στη διαφοροποίηση των προμηθευτών και στην κατεύθυνση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Πρέπει να αυξήσουμε την ταχύτητα των επενδύσεων στον τομέα αυτό. Η διαδικασία αδειοδότησης για νέες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών και αιολικών συστημάτων επιταχύνθηκε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Ιταλία υποστηρίζει την ανάγκη θέσπισης ανώτατου ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου. Θα είμαστε σε θέση να αντικαταστήσουμε το 30%, 40% του ρωσικού φυσικού αερίου. Το σχέδιο υπάρχει, πηγαίνει καλά. Το τρίτο σχέδιο είναι να βοηθήσουμε τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις», δήλωσε ο Ντράγκι, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει δαπανήσει περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.