ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Β.Πούτιν και Κιμ Γιονγκ Ουν συζήτησαν για 5 ώρες στο κοσμοδρόμιο Βοστότσνι (βίντεο)

Δεν θα υπογραφούν αμοιβαία έγγραφα

Β.Πούτιν και Κιμ Γιονγκ Ουν συζήτησαν για 5 ώρες στο κοσμοδρόμιο Βοστότσνι (βίντεο)

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, συναντήθηκαν την Τετάρτη (13/09) στο κοσμοδρόμιο του Βοστότσνι. Αυτή ήταν η πρώτη Σύνοδος Κορυφής μετά από τέσσερα χρόνια σε διαφορετική μορφή και διήρκεσε περισσότερες από πέντε ώρες.

Η συνάντηση, όπως σημείωσε ο Ρώσος ηγέτης, πραγματοποιήθηκε «σε μια ιδιαίτερη στιγμή», τη χρονιά της 75ης επετείου της ΛΔΚ, η οποία ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που αναγνωρίστηκε από τη Σοβιετική Ένωση, και την επέτειο του τέλους του πολέμου της Κορέας, στον οποίο η Μόσχα και η Πιονγκγιάνγκ πολέμησαν στο ίδιο στρατόπεδο.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτήρισε τις σχέσεις με τη Ρωσία «ύψιστη προτεραιότητα» για το κράτος του και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στη νίκη του ρωσικού στρατού και του ρωσικού λαού στον «ιερό αγώνα» τους.

Μετά τις συνομιλίες με τον Πούτιν, ο Κιμ Γιονγκ Ουν κατευθύνθηκε στο Βλαδιβοστόκ και στο Κομσομόλσκ-ον-Αμούρ, όπου θα επισκεφθεί, μεταξύ άλλων, αμυντικές επιχειρήσεις. Όπως διευκρίνισε ο Ρώσος Πρόεδρος, ο ηγέτης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας έχει ένα «μεγάλο πρόγραμμα».

Οι αναφορές σχετικά με την πιθανή επίσκεψη του Κιμ Γιονγκ Ουν στη Ρωσία – το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από την έναρξη της πανδημίας – εμφανίστηκαν στον δυτικό Τύπο στις αρχές Σεπτεμβρίου. Στις 11 Σεπτεμβρίου, η Μόσχα και η Πιονγκγιάνγκ επιβεβαίωσαν ότι ο ηγέτης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας θα επισκεφθεί τη Ρωσία, αλλά δεν προσδιόρισαν την ημερομηνία.

Στις 12 Σεπτεμβρίου, ο Κιμ Γιονγκ Ουν έφθασε με τρένο στην περιοχή Πριμόρσκι Κράι – στον συνοριακό σταθμό Κασάν τον υποδέχθηκε ο επικεφαλής του ρωσικού Υπουργείου Φυσικών Πόρων, Αλεξάντερ Κοζλόφ, συμπρόεδρος της διακυβερνητικής επιτροπής από ρωσικής πλευράς. Ο Πούτιν βρισκόταν ήδη στο Βλαδιβοστόκ, όπου, μεταξύ άλλων, πραγματοποίησε συνάντηση για την ανάπτυξη των πόλεων της Άπω Ανατολής και μίλησε σε ολομέλεια του Ανατολικού Οικονομικού Φόρουμ.

Την Τετάρτη (13/09), ο Ρώσος Πρόεδρος πέταξε από το Πριμόριε στο Βοστότσνι, ενώ ο ηγέτης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας έφτασε στο κοσμοδρόμιο με τρένο που σταμάτησε κοντά στο κτήριο συναρμολόγησης και δοκιμών οχημάτων εκτόξευσης. Ο Κιμ ταξίδεψε στον τόπο της συνάντησης με τον Πούτιν με την ιδιωτική του λιμουζίνα Maybach.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν χειραψία για 40 δευτερόλεπτα και αντάλλαξαν μερικές φράσεις στην κύρια είσοδο του κτηρίου συναρμολόγησης και δοκιμών και έβγαλαν μια κοινή φωτογραφία. Ο Πούτιν μίλησε στον Κιμ Γιονγκ Ουν για την Ανατολή και ο τελευταίος τον ευχαρίστησε για την πρόσκληση να επισκεφθεί τη Ρωσία «παρά το πολυάσχολο πρόγραμμά του».

Ακόμα, οι δύο ηγέτες ξεναγήθηκαν στο εργαστήριο συναρμολόγησης των πυραύλων Ανγκάρα. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ήρθαμε εδώ. Ο ηγέτης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για την τεχνολογία των πυραύλων, προσπαθούν επίσης να αναπτυχθούν στο διάστημα», εξήγησε ο Πούτιν στους δημοσιογράφους. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν άφησε ένα σημείωμα στα Κορεατικά στο βιβλίο τιμής «η δόξα της Ρωσίας ως η χώρα των πρώτων κατακτητών του διαστήματος δεν θα ξεθωριάσει ποτέ».

Οι συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών πραγματοποιήθηκαν στο ισόγειο του μηχανολογικού κτηρίου του συγκροτήματος που έχει σχεδιαστεί για τους πυραύλους Soyuz-2. Διήρκεσαν περισσότερο από μία ώρα ενώ, το 2019, μια συνομιλία με αυτή τη μορφή διήρκεσε περίπου τρεισήμισι ώρες.

Από ρωσικής πλευράς συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, τέσσερις αναπληρωτές πρωθυπουργοί, καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, οι συνάδελφοί του από το Υπουργείο Μεταφορών και το Υπουργείο Φυσικών Πόρων καθώς και ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, ο οποίος επισκέφθηκε την Πιονγκγιάνγκ στα τέλη Ιουλίου. Μεταξύ των παρόντων από τη ΛΔΚ ήταν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, καθώς και ο στρατάρχης Παρκ Γιονγκ-Σεόν, επικεφαλής της Κεντρικής Επιτροπής του Εργατικού Κόμματος της Κορέας.

Στο μέρος της συνάντησης που ήταν ανοιχτό στον Τύπο – λιγότερο από δέκα λεπτά υπολογίζοντας τον χρόνο μετάφρασης – ο Πούτιν υπενθύμισε την «ιδιαίτερη εποχή» στην οποία διεξάγονται οι συνομιλίες και τη βοήθεια που παρείχε η Σοβιετική Ένωση στους Κορεάτες στον αγώνα τους για ανεξαρτησία. Ο ηγέτης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας απάντησε, χαρακτηρίζοντας τις σχέσεις με τη Μόσχα «προτεραιότητα για την Πιονγκγιάνγκ» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Σύνοδος Κορυφής θα συμβάλει στην ανύψωσή τους σε ένα νέο επίπεδο. Σημείωσε ότι η Ρωσία έχει ανυψωθεί «στον ιερό αγώνα» για την κυριαρχία και την ασφάλειά της και εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή της προς τις αρχές της.

Μετά τις συνομιλίες σε διευρυμένη μορφή, ο Πούτιν και ο Κιμ Γιονγκ Ουν συνομίλησαν πρόσωπο με πρόσωπο για σχεδόν μία ώρα [την τελευταία φορά η κατ’ ιδίαν συνομιλία τους διήρκεσε περίπου δύο ώρες], αν και αυτό δεν ανακοινώθηκε εκ των προτέρων – ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, σημείωσε μόνο ότι ήταν δυνατό να γίνει αν χρειαστεί.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν, ήταν η διμερής συνεργασία, η κατάσταση στην περιοχή και πέραν αυτής – ειδικότερα, ο Κιμ Γιονγκ Ουν σημείωσε ότι συζήτησαν «τη στρατιωτική και πολιτική κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο και στην Ευρώπη». Ερωτηθείς μετά τη συνάντηση αν συζητήθηκε η στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία, ο Πούτιν τόνισε ότι η Ρωσία συμμορφώνεται με τις κυρώσεις του ΟΗΕ, αλλά ότι υπάρχουν «προοπτικές» στον τομέα αυτό.

Ο προεδρικός εκπρόσωπος, Ντίμτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι δεν προβλέπεται να υπογραφούν έγγραφα μετά τις συνομιλίες.

Μετά το πέρας των συνομιλιών, παρατέθηκε επίσημο δείπνο προς τιμήν του Κιμ Γιονγκ Ουν, το οποίο περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, ζυμαρικά από καβούρι της Καμτσάτκα, λευκά αμούρ ούχα και βατόμουρα της τάιγκα με κουκουνάρια και συμπυκνωμένο γάλα. Πριν από τέσσερα χρόνια, η έμφαση δόθηκε στις λιχουδιές της Άπω Ανατολής και στη ρωσική κουζίνα – καβουροσαλάτα, μπορς, ζυμαρικά από ελάφι.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου, οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν προπόσεις. Ο Πούτιν ύψωσε ένα ποτήρι στην υγεία του Κιμ Γιονγκ Ουν, στην ευημερία και στην ευημερία των λαών της Ρωσίας και της ΛΔΚ, οι οποίοι ενεργούν για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή.

Κατά τη δεξίωση, ο ηγέτης της ΛΔΚ εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι παραδοσιακοί φιλικοί δεσμοί μεταξύ της Μόσχας και της Πιονγκγιάνγκ θα μετατραπούν σε «αδιάσπαστες σχέσεις στρατηγικής συνεργασίας», ευχήθηκε επιτυχία στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση και ήπιε σε «νέες νίκες της μεγάλης Ρωσίας».

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ο Κιμ Γιονγκ Ουν αναχώρησε για το Κομσομόλσκ-ον-Αμούρ – όπως διευκρίνισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, «ο Πρόεδρος έχει μπροστά του ένα μεγάλο πρόγραμμα».

Στην πόλη αυτή, ο ηγέτης της Λαϊκής Δημοκρατίας θα επισκεφθεί εργοστάσια που παράγουν πολιτικά και στρατιωτικά αεροσκάφη και, στη συνέχεια, θα μεταβεί στο Βλαδιβοστόκ, όπου θα γνωρίσει τις δυνατότητες του ρωσικού στόλου του Ειρηνικού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επιπλέον, η ατζέντα της επίσκεψης περιλαμβάνει «διάφορα θέματα που σχετίζονται με την οικολογία και την εκπαίδευση», δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος. Συγκεκριμένα, ο ηγέτης της ΛΔΚ θα επισκεφθεί το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο της Άπω Ανατολής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.