ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Βραζιλία: Η ορκωμοσία του Λούλα αναβάλλει για 48 ώρες την τελετή αποχαιρετισμού του Πελέ

Τριήμερο πένθος στη Βραζιλία

Βραζιλία: Η ορκωμοσία του Λούλα αναβάλλει για 48 ώρες την τελετή αποχαιρετισμού του Πελέ

Ο χαμός του θρυλικού Πελέ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το απόγευμα της Πέμπτης (29/12) σε ηλικία 82 ετών, έπειτα από τεράστια μάχη με τον καρκίνο, βύθισε στο πένθος όλη τη Βραζιλία, αλλά και τον παγκόσμιο αθλητισμό.

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας σε επίσημη ανακοίνωσή της, κήρυξε χθες το βράδυ τριήμερο εθνικό πένθος για την απώλεια του μεγαλύτερου ποδοσφαιριστή που ανέδειξε η χώρα. Η σορός του Πελέ, θα μεταφερθεί στο «Βίλα Μπελμίρο» την έδρα της Σάντος, εκεί όπου ο βασιλιάς του ποδοσφαίρου μεγαλούργησε και τη Δευτέρα (2/1) θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, σύμφωνα με διεθνή μέσα.

Ο λόγος για τον οποίο η σορός του «Βασιλιά» θα παραμείνει στο νεκροτομείο για άλλες 48 ώρες μετά τον θάνατό του έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο Λουίς Ιγκνάσιο Λούλα ντα Σίλβα θα ορκιστεί την Κυριακή 1 Ιανουαρίου ως ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας. Η πολιτική πράξη του ηγέτη που θα ξαναπάρει την εξουσία στον κολοσσό της Νότιας Αμερικής για να αντικαταστήσει τον Ζαΐχ Μπολσονάρου θα αναβάλλει την τελετή αποχαιρετισμού ενός από τους καλύτερους αθλητές στην ιστορία.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Βραζιλίας, Λούλα Ντα Σίλβα, με ανάρτηση του στα social media αποχαιρέτησε τον Πελέ, σημειώνοντας ότι είχε το προνόμιο που δεν έχουν οι νεότεροι Βραζιλιάνοι: «είδα τον Πελέ να παίζει ζωντανά στο Pacaembu και στο Morumbi. Να μην παίζει. Είδα τον Πελέ να δίνει παράσταση. Γιατί όταν έπαιρνε την μπάλα έκανε πάντα κάτι ξεχωριστό, το οποίο συχνά κατέληγε στο γκολ».

Όπως γράφει χαρακτηριστικά ο Λούλα, ο Πελέ «πήγε να παίξει στον παράδεισο με τον Κουτίνιο, τον μεγάλο συνεργάτη του στη Σάντος. Τώρα έχει τη συντροφιά τόσων αιώνιων αστέρων: Ντίντι, Γκαρρίντσα, Νίλτον Σάντος, Σόκρατες, Μαραντόνα… Άφησε μια βεβαιότητα: δεν έχει υπάρξει ποτέ ξανά παίχτης με φανέλα νούμερο 10 σαν κι αυτόν. Ευχαριστώ, Πελέ.»

Όπως αναφέρει η βραζιλιάνικη εφημερίδα «O’ Globo» , η σορός του Πελέ θα φύγει από το νοσοκομείο Άλμπερτ Αϊνστάιν τα ξημερώματα στις 2 Ιανουαρίου με κατεύθυνση το «Βίλα Μπελμίρο», όπου θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο κέντρο του γηπέδου της Σάντος, εκεί όπου ο τρεις φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής μεγαλούργησε από το 1956 έως το 1974.

Ο αποχαιρετισμός των οπαδών στον «Βασιλιά» τους θα διαρκέσει 24 ώρες , από τις 10 το πρωί της Δευτέρας 2 Ιανουαρίου έως τις 10 το πρωί της 3ης Ιανουαρίου, όταν η νεκρώσιμη ακολουθία θα ξεκινήσει με τη σορό του Πελέ να περνάει από το σπίτι της μητέρας του, Δόνα Σελέστε πριν καταλήξει στο νεκροταφείο «Μνημείο της Οικουμενικής Νεκρόπολης» της Σάντος δίπλα στην ακτή του Σάο Πάολο, το οποίο βρίσκεται στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες από το 1991 ως το υψηλότερο στον κόσμο, με προνομιακή θέα στη «Vila Belmiro». Η ταφή του Πελέ θα γίνει αποκλειστικά για μέλη της οικογένειας του.

Όπως έγινε γνωστό από το νοσοκομείο του Σάο Πάολο «Άλμπερτ Αϊνστάιν», ο τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής πέθανε από πολλαπλή ανεπάρκεια οργάνων. Νοσηλευόταν από τις 29 Νοεμβρίου. Η εισαγωγή του στο νοσοκομείο οφειλόταν σε λοίμωξη του αναπνευστικού, μετά την προσβολή του από την Covid-19 και για την επαναξιολόγηση της θεραπείας του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ο Πελέ υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση τον Σεπτέμβριο του 2021 κι έκτοτε υποβλήθηκε σε επαναλαμβανόμενες συνεδρίες χημειοθεραπείας. Στις αρχές του 2022, ανιχνεύθηκαν μεταστάσεις στο έντερο, τον πνεύμονα και το ήπαρ.

Στις 21 Δεκεμβρίου, σε ιατρικό ανακοινωθέν του νοσοκομείου τονίστηκε πως ο Πελέ είχε «εξέλιξη της ογκολογικής νόσου» και πως χρειαζόταν περισσότερη φροντίδα σχετικά με τη νεφρική και καρδιακή δυσλειτουργία. Ως εκ τούτου, ο πρώην παίκτης δεν επιτρεπόταν να περάσει τα Χριστούγεννα στο σπίτι, όπως ήθελε η οικογένεια.

Παρά την περίπλοκη κατάσταση, ο Πελέ πέρασε μερικές μέρες σταθερός και με ελαφρά βελτίωση. Τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, η υγεία του «βασιλιά» επιδεινώθηκε ξανά και «έφυγε» απ/ τη ζωή στις 15:27 της Πέμπτης (20:27 ώρα Ελλάδας).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.