ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Βρετανία: Το παρασκήνιο της παραίτησης της Λιζ Τρας

Τι αναφέρει η Daily Mail

Βρετανία: Το παρασκήνιο της παραίτησης της Λιζ Τρας

Το παρασκήνιο που οδήγησε στην παραίτηση της Λιζ Τρας, της πιο βραχύβιας πρωθυπουργού στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου, παρουσιάζει η Daily Mail. Από την πρώτη «ρωγμή» στην ηγεσία της, μέχρι τα τηλεφωνήματα στις 4 τα ξημερώματα προχθές στους στενούς της συνεργάτες αλλά και τα τελευταία -ειρωνικά- σχόλια στο προσωπικό της λίγο πριν ανακοινώσει την απόφασή της.

Οι στενότεροι σύμμαχοι της Βρετανίδας πρωθυπουργού κατάλαβαν ότι το παιχνίδι είχε τελειώσει χθες, όταν τα κινητά τους τηλέφωνα άρχισαν να χτυπούν λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα.

Η πρωθυπουργός έστελνε μηνύματα σε φίλους της μέχρι αργά το βράδυ, μετά από μια χαοτική μέρα στο Γουεστμίνστερ, απολύοντας τον υπουργό Εσωτερικών της και στη συνέχεια παρακαλώντας τον επικεφαλής της να μην παραιτηθεί, λίγες ώρες αργότερα.

Εν μέσω σκηνών χάους στις αίθουσες ψηφοφορίας των Κοινοτήτων το βράδυ της Τετάρτης, βουλευτές των Τόρις ακούστηκαν να της φωνάζουν: «Πρόκειται για μια πανωλεθρία!».

«Έδειχνε τρομαγμένη από το πόσο γρήγορα εξελίσσονταν τα πράγματα» είπε στην Daily Mail ένας σύμμαχός της. «Αλλά εξακολουθούσε να πιστεύει ότι θα μπορούσε να επιβιώσει. Τότε τα μηνύματα άρχισαν να έρχονται και πάλι το επόμενο πρωί και η διάθεσή της είχε αλλάξει. Ποτέ δεν είναι καλό σημάδι να στέλνεις μηνύματα στις 4 το πρωί και μέχρι εκείνη τη στιγμή φαινόταν να έχει συνειδητοποιήσει ότι μάλλον είχε τελειώσει», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, η διάθεση μεταξύ των συντηρητικών βουλευτών ήταν επίσης βαριά. Ο πρώτος που μίλησε ήταν ο βουλευτής Σάιμον Χόαρ, ο οποίος εμφανίστηκε στην εκπομπή «Today» του BBC Radio 4 λίγο μετά τις 7 π.μ. για να εκδώσει την καταδικαστική ετυμηγορία του. «Το ανησυχητικό είναι πως δεν υπάρχει σχέδιο πορείας – είναι μάχες σώμα με σώμα σε καθημερινή βάση» είπε. «Μπορεί το πλοίο να γυρίσει πίσω; Ναι, αλλά έχει περίπου 12 ώρες να το κάνει», πρόσθεσε.

Η υπουργός Μεταφορών Αν Μαρί Τρεβελιάν ήταν η υπουργός του υπουργικού συμβουλίου που ανέλαβε το άχαρο έργο να προσπαθήσει να υπερασπιστεί την κυβέρνηση στον πρωινό γύρο της εκπομπή, ενώ η διοίκηση βρισκόταν ήδη σε ελεύθερη πτώση.

Τέσσερις φορές ρωτήθηκε εάν η Λιζ Τρας θα οδηγήσει τους Συντηρητικούς στις επόμενες εκλογές και τέσσερις φορές απέφυγε την ερώτηση. Η Αν Μαρί Τρεβελιάν επέμεινε ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να «λειτουργεί», αλλά δυσκολεύτηκε να στηρίξει με επιχειρήματα την άποψή της.

Στα μάτια πολλών βουλευτών, η μοίρα της Λιζ Τρας είχε σφραγιστεί έξι μέρες νωρίτερα, όταν απέλυσε τον υπουργό Οικονομικών της Κουάζι Κουαρτένγκ και ακύρωσε το εμβληματικό της σχέδιο για την μείωση του εταιρικού φόρου.

Κάθε αμφιβολία που παρέμενε, εξαφανίστηκε τη Δευτέρα, όταν καθόταν ανέκφραστη στο κοινοβούλιο παρακολουθώντας τον νέο υπουργό Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ να διαλύει ολόκληρη την ατζέντα της.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.