Εργασιομανής και εκ φύσεως σοσιαλίστρια δηλώνει η νέα πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν

Η Ελιζαμπέτ Μπορν, που ανήκει στην αριστερή πτέρυγα, καλείται να δώσει τον καλύτερό της εαυτό έως τις βουλευτικές του Ιουνίου, και να αποδείξει αυτά που η ίδια αναφέρει για τον εαυτό της. 

Ως νυχτοπούλι και εργασιομανή θα χαρακτήριζε κανείς την νέα πρωθυπουργό της Γαλλίας, Ελιζαμπέτ Μπορν, που είναι η δεύτερη γυναίκα στην ιστορία της χώρας που διαβαίνει το κατώφλι του Matignon (πρωθυπουργική κατοικία).

Έχει μία κόρη από τον πρώτη της γάμο, ωστόσο, όπως αναφέρει ο γαλλικός Τύπος, άγνωστο παραμένει εάν ο νυν σύντροφός της θα την ακολουθήσει στη νέα της κατοικία.

Η ίδια δηλώνει «Σοσιαλίστρια εκ πεποιθήσεων» και όσοι την γνωρίζουν καλά, μιλούν για μία πολιτικό που κάνει σκληρές διαπραγματεύσεις.

Η 61χρονη Μπορν, η οποία «πέρασε» στο παρελθόν από τα υπουργεία Οικολογίας και Μεταφορών, είναι τεχνοκράτισσα και πρώην επικεφαλής του συστήματος δημόσιων μεταφορών της περιοχής του Παρισιού.

Ήταν στην κυβέρνηση του Σοσιαλιστή πρωθυπουργού Λιονέλ Ζοσπέν, έχει πιστωθεί με επιτυχίες και λέγεται ότι έχει αντίληψη για πολλά θέματα.

Είναι η πρώτη γυναίκα που διορίζεται πρωθυπουργός από τότε που η Εντίθ Κρεσόν κατέλαβε για λίγο το αξίωμα αυτό κατά τη διάρκεια της προεδρίας του σοσιαλιστή ηγέτη Φρανσουά Μιτεράν στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Όπως δήλωσε η Κρεσόν, ήταν καιρός να υπάρξει άλλη μία γυναίκα (σε αυτή τη θέση) και ξέρω ότι η Μπορν είναι ένα αξιόλογο πρόσωπο με μεγάλη εμπειρία… Νομίζω ότι είναι μια πολύ καλή επιλογή».

Για πολλούς είναι μία ήπια γραφειοκράτης καριέρας που υπηρέτησε πολλούς υπουργούς του Σοσιαλιστικού Κόμματος προτού ενταχθεί στην κυβέρνηση Μακρόν.

Το 2019 διετέλεσε για ένα μικρό διάστημα υπουργός Περιβάλλοντος προωθώντας πολιτικές φιλικές προς το ποδήλατο. Δύο χρόνια πριν, ανέλαβε τα ηνία στο υπουργείο Μεταφορών, στην πρώτη κυβέρνηση υπό την προεδρία του Εμανουέλ Μακρόν.

Το γεγονός ότι ανήκει στην αριστερή πτέρυγα του κυβερνώντος κόμματος, έχει προκαλέσει την δυσαρέσκεια των δεξιών «μακρονιστών».

Η Ελιζαμπέτ Μπορν, είναι απόφοιτη Πολυτεχνείου, υπήρξε δημόσια υπάλληλος και προέρχεται από το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Ήταν κατά καιρούς σύμβουλος του Λιονέλ Ζοσπέν, του Ζακ Λαγκ και της Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

Η Μπορν πρόκειται να παραμείνει στη θέση της πρωθυπουργού τουλάχιστον ως τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, όταν θα διαπιστωθεί αν η προεδρική πλειοψηφία υπό τον Μακρόν είναι και κοινοβουλευτική.

Αν όχι ο Γάλλος πρόεδρος, θα πρέπει να ορίσει πρωθυπουργό που να έχει την εμπιστοσύνη της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Από την πλευρά του, το ιστορικό στέλεχος της γαλλικής Αριστεράς και ηγέτης των «Ανυπότακτων» Γάλλων, έκανε λόγο για «σύμβαση ορισμένου χρόνου» εκτιμώντας δεν θα μείνει για πολύ στο αξίωμά της.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η νέα πρωθυπουργός της Γαλλίας επισκέφθηκε τον απερχόμενο, για δυο χρόνια πρωθυπουργό, Ζαν Καστέξ και στη συνέχεια μαζί με τον πρόεδρο Μακρόν, όπως ορίζει το γαλλικό Σύνταγμα, θα επιλέξουν το υπουργικό συμβούλιο.