Η Google έχασε τη «μάχη» με την ΕΕ – Θα πληρώσει πρόστιμο ύψους 2.42 δισ. ευρώ

Η Google έχασε τη «μάχη» με την ΕΕ – Θα πληρώσει πρόστιμο ύψους 2.42 δισ. ευρώ

Το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικύρωσε σήμερα Τετάρτη 10 Νοεμβρίου, την επιβολή προστίμου ύψους 2.42 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Google από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της δια της ευνοϊκής μεταχείρισης της δικής της υπηρεσίας σύγκρισης τιμών σε σύγκριση με τις ανταγωνιστικές υπηρεσίες σύγκρισης τιμών.

Στις 27 Ιουνίου 2017 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι η Google είχε καταχραστεί τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά διαδικτυακών υπηρεσιών γενικής αναζήτησης σε 13 χώρες στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, ευνοώντας τη δική της υπηρεσία σύγκρισης αγορών, μια εξειδικευμένη υπηρεσία αναζήτησης, έναντι των ανταγωνιστικών υπηρεσιών.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι τα αποτελέσματα των αναζητήσεων προϊόντων που έγιναν χρησιμοποιώντας τη μηχανή αναζήτησης της Google τοποθετήθηκαν και εμφανίστηκαν με πιο εντυπωσιακό τρόπο σε σχέση με αυτά που υπήρχαν σε ανταγωνιστικές υπηρεσίες σύγκρισης αγορών, ενώ παράλληλα υποβίβαζε τα αποτελέσματα από ανταγωνιστικές υπηρεσίες μέσω ειδικών αλγορίθμων κατάταξης.

Η Επιτροπή είχε κρίνει ότι ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός ενδέχεται να χρησιμοποιεί αλγόριθμους ώστε να αυξάνεται η συνολική επισκεψιμότητα στις συγκεκριμένες υπηρεσίες μέσω άλλων πηγών επισκεψιμότητας, όπως διαφημίσεις και εφαρμογές σε κινητά τηλέφωνα, με αποτέλεσμα να καταχράται τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά, αποδυναμώνοντας στην πράξη των ανταγωνισμό που σημαίνει περισσότερες καινοτομίες και επιλογές για τους καταναλωτές.

Η Κομισιόν επέβαλε στην Google χρηματική κύρωση 2,424,495 000 ευρώ εκ των οποίων τα 523,518,000 επιβλήθηκαν και στην Alphabet, τη μητρική εταιρεία της Google.

Η Google και η Alphabet άσκησαν προσφυγή κατά της απόφασης της Επιτροπής ενώπιον του Γενικού Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Με τη σημερινή του απόφασή, το Γενικό Δικαστήριο απορρίπτει ως επί το πλείστον την προσφυγή που άσκησαν οι δύο εταιρείες και επικυρώνει το πρόστιμο των 2,42 δισ. ευρώ που επέβαλε η Επιτροπή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.