ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Σύνοδος Κορυφής: «Παγώνει» ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στην ΕΕ – Έρχονται μέτρα-lockdown για όλους

Η μετάλλαξη Όμικρον φέρνει το τέλος των εμβολίων

Σύνοδος Κορυφής: «Παγώνει» ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στην ΕΕ – Έρχονται μέτρα-lockdown για όλους

Ραγδαίες εξελίξεις φέρνει η μετάλλαξη Όμικρον, καθώς πλέον φαίνεται ότι τα υπάρχοντα εμβόλια δεν προστατεύουν επαρκώς, μέχρι στιγμής οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ζητήσει από τους πολίτες να κάνουν και τρίτη δόση, ελπίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα αυξηθεί η προστασία απέναντι στην Όμικρον, παρόλα στη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να παρθούν σκληρές αποφάσεις για τους εμβολιασμένους.

Το θέμα της μετάλλαξης «’Ομικρον» θα είναι βασικό θέμα στη Σύνοδο Κορυφής σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου οι «27» καλούνται να συμφωνήσουν σε μία κοινή στρατηγική, έτσι ώστε να μην υπάρξουν ξανά προβλήματα στα ταξίδια εντός της Ε.Ε..

«Η εμφάνιση νέων παραλλαγών μας υπενθυμίζει ότι κανείς δεν είναι ασφαλής μέχρι να είναι όλοι ασφαλείς. Θα πρέπει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να ξεπεράσουμε τον δισταγμό για τα εμβόλια και να καταπολεμήσουμε την παραπληροφόρηση» διεμήνυσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, δίνοντας το στίγμα της σημερινής συνεδρίασης των «27». Παράλληλα τόνισε ότι είναι κρίσιμο να υπάρξει συντονισμός των μέτρων που λαμβάνουν οι χώρες «για τη διατήρηση της κινητικότητας».

Πόσο εύκολο είναι να υπάρξει συντονισμός στα μέτρα που λαμβάνει η κάθε χώρα – μέλος;

Οι πληροφορίες που φτάνουν από τις Βρυξέλλες είναι ότι στο τραπέζι θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, προτάσεις για μάσκα παντού, περιορισμός των συναθροίσεων και επέκταση της τηλεργασίας, ενώ το θέμα της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, το οποίο είχε επίσημα θέσει για επεξεργασία η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, φέρεται να έχει «παγώσει».

Το σίγουρο είναι ότι η Ευρώπη τρομάζει στην ιδέα επικράτησης της «Όμικρον» και στο τυχόν εκρηκτικό μείγμα που μπορεί να προκύψει με τη «Δέλτα» και είναι… ώρα αποφάσεων.

Το μεγάλο στοίχημα είναι να μην ξανακλείσουν τα σύνορα ή να υπάρξουν αυστηρότεροι περιορισμοί στις μετακινήσεις εντός των χωρών της Ε.Ε..

Με PCR 48 ωρών η είσοδος στην Ελλάδα

Υπό τον κίνδυνο εισαγωγής κρουσμάτων Covid στην Ελλάδα την περίοδο των γιορτών, η χώρα μας από τις 19 Δεκεμβρίου θα δέχεται επισκέπτες από όλες τις χώρες μόνο με την επίδειξη αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR) 48 ωρών.

Όποιος επιθυμεί να μπει στην Ελλάδα, ακόμη και αν είναι εμβολιασμένος, θα μπορεί να το κάνει μόνο με PCR, όπως ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Υγείας.

Η ελληνική κυβέρνηση παραδέχεται πλέον ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού (τουλάχιστον όπως χρησιμοποιείται) δεν έχει κανένα υγειονομικό όφελος και γι’ αυτό πλέον ζητά τεστ ακόμα και από τους εμβολιασμένους πολίτες.

«Δεν αρκεί ο εμβολιασμός»

Οι ανησυχητικές εκτιμήσεις των ειδικών για την μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον, που αναμένεται να επικρατήσει έως τα μέσα Ιανουαρίου στην Ευρώπη και τα ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα της μετάλλαξης από χώρα σε χώρα, προκαλούν «ντόμινο» μέτρων.

Εξάλλου, και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) προειδοποιεί πως «δεν αρκεί από μόνος του ο εμβολιασμός», τονίζοντας πως είναι πολύ υψηλή η πιθανότητα περαιτέρω εξαπλωσης της Όμικρον.

«Στην τρέχουσα συγκυρία, ο εμβολιασμός από μόνος του δεν θα μας επιτρέψει να αποτρέψουμε τον αντίκτυπο της παραλλαγής Όμικρον, καθώς δεν αρκεί ο χρόνος για να καλυφθούν τα εμβολιαστικά κενά που εξακολουθούν να υπάρχουν», δήλωσε η Αντρέα Αμόν, διευθύντρια του ECDC.

Η Αμόν υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης ή επανεισαγωγής «μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων», όπως η χρήση μάσκας, η υγιεινή των χεριών, η εξ αποστάσεως εργασία και η αποφυγή συνωστισμού σε δημόσιους χώρους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Είναι επείγον να ληφθούν ισχυρά μέτρα για τη μείωση της μετάδοσης, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι η κοινοτική μετάδοση της μετάλλαξης στην κοινότητα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη σε χώρες της Ένωσης», είπε η Αμόν, προσθέτοντας πως τα μοντέλα δείχνουν πως η ταχεία αύξηση των κρουσμάτων με τη μετάλλαξη Όμικρον «επίκειται».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.