ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Εντός Ιουλίου τα πρώτα χρήματα ύψους 2,5 δις από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Εντός Ιουλίου τα πρώτα χρήματα ύψους 2,5 δις από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Εντός του τρέχοντος μήνα αναμένεται να «έρθουν» τα πρώτα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία υπερβαίνουν τα 2,5 δις. ευρώ.

Όπως είναι γνωστό, μέχρι σήμερα δεν έχει εισρεύσει ούτε ένα ευρώ κοινοτικών πόρων και τα μέτρα που έχει ενεργοποιήσει η κυβέρνηση (αποζημίωση ειδικού σκοπού, επιστρεπτέα προκαταβολή κλπ) χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τα κεφάλαια τα οποία αναμένονται μέσα στον Ιούλιο προέρχονται στο μεγαλύτερο μέρος τους (πάνω από 2 δισ. ευρώ) από το ΕΣΠΑ τα οποία ανακατευθύνονται από την Ε.Ε σε μέτρα Covid. Συμπληρώνονται και με την πετυχημένη έκτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση που άνοιξε το δρόμο για την εκταμίευση της δόσης των 748εκατ. ευρώ εκ των οποίων 644 εκατ. ευρώ είναι τα κέρδη από ελληνικά ομόλογα.

Η τονωτική ένεση στα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους διευκολύνει τα σχέδια της κυβέρνησης η οποία θέλει να ενεργοποιήσει ένα ακόμα πακέτο μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων καθώς στο μέτωπο του προϋπολογισμού τα έσοδα δέχονται καταλυτικό πλήγμα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιούνιο, η εικόνα των εισπράξεων από τον τουρισμό ήταν αποκαρδιωτική με τα φορολογικά έσοδα από αυτή την πηγή αυτή να κινούνται κάτω από 5% των αντίστοιχων περυσινών εισπράξεων.

Το «ταμείο» θα γίνει τις επόμενες ημέρες και οι ανακοινώσεις αναμένονται στα μέσα Ιουλίου με την αγωνία των επιτελών του υπουργείου Οικονομικών να εντείνεται αφού τα μηνύματα από το μέτωπο του τουρισμού δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά με τις κρατήσεις να κινούνται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και τη πληρότητα να μην ξεπερνάει το 20%.

Οι εκτιμήσεις για τις παρενέργειες στο κλάδο αναθεωρούνται επί το δυσμενέστερο με κυρίαρχο πλέον το σενάριο για μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων σε ποσοστό πάνω από το 60%, πράγμα που σημαίνει πλήγμα στο ΑΕΠ άνω του 5% και απώλειες τουλάχιστον 250.000 θέσεων εργασίας.

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά στην Ενδιάμεση Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική ότι η πτώση των ταξιδιωτικών εισπράξεων για το 2020 αναμένεται να επηρεάσει κυρίως τους κλάδους των καταλυμάτων, της εστίασης και των μεταφορών, οι οποίοι σύμφωνα με τα στοιχεία της Έρευνας Συνόρων αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% της δαπάνης των ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Έκθεση «μια μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων των ξένων επισκεπτών κατά 60% σε σχέση με τις εισπράξεις του 2019 (ήτοι μείωση κατά περίπου 10,8 δις. ευρώ) θα οδηγούσε σε μια μείωση του ΑΕΠ κατά 5,3% και των εισοδημάτων των εργαζομένων κατά 4,1% ενώ γενικότερα, μια μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 1 δις. ευρώ θα οδηγούσε σε μια μείωση του ΑΕΠ κατά 0,49% και των εισοδημάτων κατά 0,35%»

Το ντόμινο παρενεργειών σε όλο το φάσμα της οικονομίας από την κρίση του τουρισμού καταγράφει και η πρόσφατη ανάλυση του ΚΕΠΕ για τις επιπτώσεις από το κορωνοιό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εκτιμάται ότι για κάθε 1 δισ. ευρώ απώλειας διεθνών ταξιδιωτικών εισπράξεων, προκαλείται μία συνολική άμεση και έμμεση μείωση του ΑΕΠ της χώρας κατά περίπου 0,57%, μείωση της απασχόλησης στην οικονομία κατά περίπου 0,61% και αύξηση του ελλείμματος του Ισοζυγίου Αγαθών και Υπηρεσιών κατά περίπου 38,9%.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.