Νέο «πισώπλατο» χτύπημα από ΕΕ σε Ελλάδα: «Σκοτώσατε πρόσφυγες στον Έβρο – Κάνετε παράνομες επαναπροωθήσεις»

Νέο «πισώπλατο» χτύπημα από ΕΕ σε Ελλάδα: «Σκοτώσατε πρόσφυγες στον Έβρο – Κάνετε παράνομες επαναπροωθήσεις»

Μετά τις πρωτοφανείς δηλώσεις του Επιτρόπου Ζοσέπ Μπορέλ για μοίρασμα των ελληνικών υδρογονανθράκων με την Τουρκία, έρχεται και η Επίτροπος Μετανάστευσης της ΕΕ να ταχθεί με την Άγκυρα, αυτή τη φορά για το μεταναστευτικό, ενώ το Ευρωκοινοβούλιο παρουσιάζει έκθεση η οποία υποστηρίζει πως η Ελλάδα σκότωσε μετανάστες στον Έβρο.

Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης Ίλβα Γιόχανσον, στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου το απόγευμα της Δευτέρας, στη συζήτηση για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα ελληνοτουρκικά σύνορα, καταδίκασε την Ελλάδα για «παράνομες επαναπροωθήσεις».

«Ανησυχείτε για όσα συμβαίνουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα, για τις αναφορές των απωθήσεων και συμμερίζομαι τις ανησυχίες σας», είπε η Επίτροπος.

«Οι απωθήσεις απαγορεύονται σαφώς, όλοι έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτημα ασύλου και όλες οι καταγγελίες πρέπει να ελέγχονται. Η Κομισιόν δεν έχει αρμοδιότητα να ελέγξει, αλλά περιμένουμε από εθνικές αρχές να εξακριβώσουν πραγματικά γεγονότα και συνέχεια σε απρεπείς συμπεριφορές», τόνισε.

«Καλώ τις ελληνικές Αρχές να ερευνήσουν όλες τις καταγγελίες για παράνομες δραστηριότητες. Δεν δικαιούνται όλοι άσυλο, αλλά όλοι δικαιούνται αντιμετώπιση σύμφωνη με τις αρχές μας. Όταν ζητούν άσυλο, έκκληση προς ευρωπαϊκές αρχές που πρέπει να τιμήσουμε», κατέληξε η Επίτροπος.

Ισπανός ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση για ακροδεξιά ρητορεία με σφραγισμένα σύνορα και περιστατικά παράνομων επαναπροωθήσεων.

Την ίδια στιγμή κλήθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο συζητούσε σήμερα για τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, η Forensic Architecture, μια ομάδα από Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, η οποία παρουσίασε έρευνα στην οποία υποστηρίζει ότι οι ελληνικές αρχές δολοφόνησαν παράνομους μετανάστες στον Έβρο.

«Τα στοιχεία «υποδηλώνουν έντονα» ότι μετανάστης πυροβολήθηκε από ομάδα Ελλήνων στρατιωτών που βρίσκονταν κοντά στο σημείο όπου σκοτώθηκε, σύμφωνα με τα ευρήματα που βασίζονται σε ανάλυση βίντεο κινητού τηλεφώνου συνεντεύξεις και μάρτυρες», γράφουν η Financial Times σχετικά με την έρευνα της Forensic Architecture.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Είναι πολύ πιθανό ότι πυροβολήθηκε από Έλληνες στρατιώτες και πολύ απίθανο να πυροβολήθηκε από Τούρκους στρατιώτες», δήλωσε ο Στέφανος Λεβίδης, ερευνητής της Forensic Architecture που συντονίζει την έρευνα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.