ΕΕ: «Όποιος θέλει λεφτά για τον κορωνοΐό πρώτα να μειώσει το έλλειμά του για να εισπράξει από το Ταμείο Ανάκαμψης»!

ΕΕ: «Όποιος θέλει λεφτά για τον κορωνοΐό πρώτα να μειώσει το έλλειμά του για να εισπράξει από το Ταμείο Ανάκαμψης»!

Κοινοτικές πηγές, τόνισαν πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μπορεί να αναστείλει χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης εάν τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν ελέγξουν το υπερβολικό έλλειμμα και δεν διορθώσουν τις μακρο-οικονομικές ανισορροπίες τους την ίδια στιγμή που κάθε μήνας lockdown στην χώρα κοστίζει 5,5 δισ ευρώ!

Έτσι έρχονται ανατροπές ως προς τις μέχρι τώρα διαβεβαιώσεις ότι τα 32 δισ. που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα δεν σχετίζονται με δημοσιονομικά μέτρα αλλά μόνο με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ειδικότερα, πηγές κοντά στο ζήτημα όπως αναφέρει τηλεοπτικός σταθμός, είπαν πως μετά από πρόταση της Κομισιόν, το Συμβούλιο θα μπορεί να αναστείλει κονδύλια από τα ταμεία της ΕΕ, περιλαμβανομένου του Ταμείου Ανάκαμψης, σε δύο περιπτώσεις:

​Όταν ένα κράτος-μέλος έχει υπερβολικό έλλειμμα και δεν λαμβάνει αποτελεσματικά μέτρα για τη διόρθωσή του και όταν ένα κράτος-μέλος βρίσκεται σε διαδικασία μακροοικονομικής ανισορροπίας και αποτύχει δυο φορές να προβεί στις προτεινόμενες ενέργειες.

Στο οικονομικό κόστος των μέτρων περιορισμού της πανδημίας, και κυρίως στο λογαριασμό ενός γενικού lockdown, έχει αναφερθεί και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τονίζοντας πως «προσεγγιστικοί υπολογισμοί, από την πρόσφατη εμπειρία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ανεβάζουν το μηνιαίο κόστος επιβολής ενός καθολικού lockdown περίπου στο 2,5%-3% του ΑΕΠ της κάθε χώρας».

Δηλώνοντας όμως… «ρεαλιστικά αισιόδοξος» ο κ.Σταϊκούρας εξηγεί πως το κόστος στην πραγματική οικονομία και τα δημόσια οικονομικά που συνεπάγονται τα μέτρα μπορεί να περιοριστεί. «Κυρίως, με δημόσιες παρεμβάσεις στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων», διευκρινίζει και υποστηρίζει πως σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η πολιτική της κυβέρνησης.

Αναλυτικά, η δήλωση του Χρήστου Σταϊκούρα:

«Κάθε περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας έχει κόστος για την πραγματική οικονομία και τα δημόσια οικονομικά.

Όσο πιο πολλοί και αυστηροί είναι οι περιορισμοί και όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκειά τους, τόσο πιο οδυνηρές είναι οι επιπτώσεις σε κοινωνία και οικονομία.

Προσεγγιστικοί υπολογισμοί, από την πρόσφατη εμπειρία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ανεβάζουν το μηνιαίο κόστος επιβολής ενός καθολικού lockdown περίπου στο 2,5%-3% του ΑΕΠ της κάθε χώρας.

Αυτό το κόστος μπορεί να περιοριστεί, κυρίως, με δημόσιες παρεμβάσεις στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Αυτό πράττει η Κυβέρνηση, με μέθοδο, συνέπεια και δικαιοσύνη.

Παράλληλα, χτίσαμε ταμειακά διαθέσιμα, σε συνθήκες ιδιαίτερης υγειονομικής και γεωπολιτικής αβεβαιότητας.».

Και ακόμα το lockdown βρίσκεται στο τραπέζι για αρκετούς της επιτροπής επιδημιολόγων και στην κυβέρνηση!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.