Αν η κυβέρνηση δεν υποχωρήσει, θα πεινάσει και η άλλη μισή Ελλάδα από τις ακυρώσεις στα χειμερινά θέρετρα...

Αυξάνεται ο αριθμός των χωρών που αντιτίθενται στην κατάσχεση των ρωσικών κεφαλαίων από την ΕΕ

Η Ελλάδα φανατικά προσηλωμένη στις χώρες που θέλουν την αρπαγή τους

Αυξάνεται ο αριθμός των χωρών που αντιτίθενται στην κατάσχεση των ρωσικών κεφαλαίων από την ΕΕ

Αυξάνεται ο αριθμός των χωρών που αρνούνται να συμφωνήσουν με το σχέδιο κατάσχεσης των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται «ακινητοποιημένα» στις ευρωπαϊκές τράπεζες με πρόσχημα τον πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία.

Έτσι μετά το Βέλγιο, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία, η Ιταλία, η Βουλγαρία, η Τσεχία και η Μάλτα εξέφρασαν τις έντονες αντιρρήσεις τους για το συγκεκριμένο σχέδιο.

Η Ελλάδα χωρίς κανένα ουσιαστικό συμφέρον εξακολουθεί να είναι από τις χώρες που φανατικά ζητούν την κλοπή -ουσιαστικά- των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας κατέθεσε αγωγή στη Μόσχα ζητώντας 230 δισ. δολάρια ως αποζημίωση από τη Euroclear, σηματοδοτώντας το πρώτο βήμα σε αυτό που το Κρεμλίνο έχει προειδοποιήσει ότι θα είναι ένας νομικός εφιάλτης για την ΕΕ λόγω των σχεδίων της να χρησιμοποιήσει παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να υποστηρίξει την Ουκρανία.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέρριψε ως «κερδοσκοπική» και «αβάσιμη» την αγωγή που κατέθεσε η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα κατά της Euroclear, του κεντρικού αποθετηρίου τίτλων με έδρα τις Βρυξέλλες, το οποίο κατέχει ακινητοποιημένα περιουσιακά στοιχεία 185 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σε σύντομη δήλωση που δημοσιεύθηκε το πρωί της Παρασκευής, η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την έναρξη νομικών διαδικασιών για την «ανάκτηση ζημιών» και κατηγόρησε την Euroclear ότι εμπόδισε την αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων, τα οποία υπόκεινται στο δίκαιο της ΕΕ.

Η αγωγή υποβλήθηκε στο Διαιτητικό Δικαστήριο της Μόσχας.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ενώ η ΕΕ εξακολουθεί να επεξεργάζεται ένα σχέδιο για τη «διοχέτευση» των κρατικών περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας σε ένα «δάνειο» αποζημιώσεων με μηδενικό επιτόκιο προς την Ουκρανία, μια διαδικασία με επίκεντρο την Euroclear.

Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να λάβουν τελική απόφαση όταν συναντηθούν στις 18 Δεκεμβρίου.

Μιλώντας κατά την άφιξή της σε συνάντηση υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Κάγια Κάλλας σημείωσε «σημαντική πίεση από όλες τις πλευρές» σχετικά με το δάνειο αποζημίωσης, το οποίο χαρακτήρισε ως την «πιο αξιόπιστη επιλογή» για να διατηρηθεί η οικονομική ευρωστία του Κιέβου από το επόμενο έτος.

«Αυτό το «δάνειο αποζημιώσεων» είναι το θέμα στο οποίο εργαζόμαστε. Δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο τελικό αποτέλεσμα και είναι όλο και πιο δύσκολο, αλλά συνεχίζουμε να εργαζόμαστε και έχουμε ακόμα μερικές ημέρες», είπε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.