Ε.Μακρόν: Ισότητα επιθυμεί για τη νέα κυβέρνησή του – 14 άνδρες και 14 γυναίκες

Και μια Ελληνίδα για πρώτη φορά στην ιστορία της Γαλλίας αναλαμβάνει κυβερνητικό πόστο

Ε.Μακρόν: Ισότητα επιθυμεί για τη νέα κυβέρνησή του – 14 άνδρες και 14 γυναίκες

Ο Εμανουέλ Μακρόν επέλεξε τους ανθρώπους που θα στελεχώσουν κρίσιμες υπηρεσίες της νέας κυβέρνησης στη Γαλλία.

Μεταξύ των άλλων μελών της κυβέρνησης υπό την πρωθυπουργό, Ελιζαμπέτ Μπορν, που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή (20/5) από τον γενικό γραμματέα της Προεδρίας, βρίσκεται και μια Ελληνίδα, που για πρώτη φορά στην ιστορία της Γαλλίας αναλαμβάνει κυβερνητικό πόστο. Ο λόγος για την έως σήμερα ευρωβουλευτή, Χρυσούλα Ζαχαροπούλου. Την Κορίνθια γυναικολόγο, η οποία ανέλαβε τα θέματα Ανάπτυξης, Γαλλοφωνίας και Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων, προσαρτημένη στην υπουργό Ευρώπης και Εξωτερικών.

Επίσης, ο Μακρόν διόρισε μια έμπειρη διπλωμάτη, την Κατρίν Κολονά, στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών και συμπεριέλαβε στην κυβέρνηση προσωπικότητες της κοινωνίας των πολιτών, τρεις εβδομάδες πριν από τη μάχη των βουλευτικών εκλογών. Η 66χρονη διπλωμάτης είναι η νυν πρέσβης της Γαλλίας στο Λονδίνο.

Στην κυβέρνηση βρίσκεται και ένας πιστός υποστηρικτής του Μακρόν, ο Σεμπαστιάν Λεκορνί, που αναλαμβάνει το υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων και ο οποίος μετείχε ήδη στην προηγούμενη κυβέρνηση ως υπουργός Υπερπόντιων Εδαφών.

Στο νέο κυβερνητικό σχήμα βρίσκεται και ο Παπ Ντιαγέ, που διευθύνει το Εθνικό Μουσείο Ιστορίας της Μετανάστευσης. Ο 55χρονος πανεπιστημιακός, ειδικός στην κοινωνική ιστορία των ΗΠΑ και των μειονοτήτων θα ηγηθεί του υπουργείου Εθνικής Παιδείας. Το σχολείο θεωρείται το ένα από τα τρία μεγάλα «εργοτάξια» της νέας πενταετούς θητείας του Μακρόν.

Επίσης, μια Γαλλολιβανέζα, η Ριμά Αμπντούλ Μαλάκ, αναλαμβάνει το υπουργείο Πολιτισμού, μια αξιοσημείωτη άνοδος για την ειδική στις παραστατικές τέχνες: η 40χρονη πέρασε τα πρώτα 10 χρόνια της ζωής της στη Βηρυτό εν μέσω του εμφυλίου πολέμου, προτού φθάσει στη Λιόν, στη νοτιοανατολική Γαλλία με τους γονείς της, τον αδελφό και την αδελφή της.

Ίση εκπροσώπηση στη νέα κυβέρνηση, 14 γυναίκες και 14 άνδρες

Η νέα κυβέρνηση, ίσης εκπροσώπησης, με 14 γυναίκες και 14 άνδρες, περιλαμβάνει επίσης αρκετά βαριά ονόματα, η θητεία των οποίων παρατάθηκε όπως ο Μπρουνό Λεμέρ στο υπουργείο Οικονομίας και ο Ζεράρ Νταρμανέν στο υπουργείο Εσωτερικών.

Η κυβέρνηση που σχηματίστηκε τρεις και πλέον εβδομάδες μετά την επανεκλογή του προέδρου Μακρόν στις 24 Απριλίου, θα πρέπει να δώσει τη μάχη των βουλευτικών εκλογών στις 12 και 19 Ιουνίου κατά τη διάρκεια των οποίων το προεδρικό κόμμα θα προσπαθήσει να αποσπάσει για ακόμη μια φορά την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.

Το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο θα διεξαχθεί τη Δευτέρα (23/5) με τον κεντρώο φιλελεύθερο πρόεδρο.

Η νέα κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει μια εθνική και διεθνή ατζέντα ιδιαίτερα φορτωμένη και δύσκολη με τον πόλεμο στην Ουκρανία, έναν πληθωρισμό που είναι πρωτοφανής από τότε που η χώρα εντάχθηκε στο ευρώ και μια υποτονική ανάπτυξη.

Ενέτεινε την κριτική της η αντιπολίτευση στον Μακρόν -Πολλοί Γάλλοι φοβούνται κοινωνική έκρηξη

Στην αντιπολίτευση, η πίεση επί της κυβέρνησης εντάθηκε τις τελευταίες ημέρες με επικρίσεις για τον χρόνο που χρειάστηκε για τον σχηματισμό της μετά την επανεκλογή του Μακρόν.

Η υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν έκρινε χθες, Πέμπτη, μιλώντας στο δίκτυο BFMTV “ιδιαίτερα αφύσικη” την απουσία της κυβέρνησης “όταν γνωρίζουμε την καθημερινή κατάσταση των Γάλλων” που αντιμετωπίζουν τον αντίκτυπο του πληθωρισμού.

Διορίζοντας την Ελιζαμπέτ Μπορν, τεχνοκράτη από την Αριστερά και αρκετές φορές υπουργό, ο αρχηγός του κράτους πόνταρε στη συνέχεια, προσπαθώντας να στείλει ένα μήνυμα στη μεταρρυθμιστική αριστερά χωρίς να τρομάξει τη δεξιά αντιπολίτευση.

Ο γαλλικός Τύπος έκανε λόγο για μια «επιλογή της λογικής», της αποτελεσματικότητας και της συνέχειας, καθώς η Μπορν, 61 ετών, διετέλεσε διαδοχικά υπουργός Μεταφορών, Οικολογίας και Εργασίας κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Μακρόν, και είναι ένα από τα ελάχιστα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στην κυβέρνηση από την αρχή της προεδρίας του το 2017.

Ο αρχηγός του κράτους υποσχέθηκε, για τη δεύτερη θητεία του, να λάβει υπόψη την οργή που εξέφρασαν οι Γάλλοι κατά τη διάρκεια του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων», οι οποίοι εξεγέρθηκαν κατά της φορολογικής και κοινωνικής πολιτικής του, και να αλλάξει μέθοδο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το κλίμα είναι τεταμένο. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ifop, μια ευρεία πλειοψηφία των Γάλλων δηλώνει ότι φοβάται μια κοινωνική έκρηξη τους επόμενους μήνες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.